ORZUL, aliment biblic, tonic general, al sistemului nervos și cardiovascular

Orzul este menționat în Sfânta Scriptură, atât Vechiul Testament, cât și în ale Noului Testament. Orzul face parte din „zeciuielile” aduse lui Dumnezeu de iudei în Vechiul Testament, și este așadar unul din alimentele consfințite de Însuși Dumnezeu, care să fie jertfite ca ofrande sau daruri.

Orz

Orz

În Țara Sfântă, orzul este mult mai răspândit decât grâul. La înmulțirea pâinilor, reiese că cele cinci pâini erau făcute din orz. “Și i-a zis unul din ucenicii Săi, Andrei, fratele lui Simon Petru: Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt ele la atâția?…” (Noul Testament, Ioan 6, 8-9)

Ce conține orzul

Ca și în alte cereale, în boabele de orz găsim foarte multe substanțe nutritive, folositoare sănătății: proteine (10%), grăsimi, substanțe minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, siliciu, mangan și seleniu). Orzul este folosit în panificație (uneori în amestec cu grâu), și mai ales la prepararea berii și alcoolului.

Acțiune terapeutică

Orzul ajută la întărirea generală a organismului, dar mai ales a sistemului nervos și cardiovascular. Este un bun drenor pentru ficat, și un reglator natural al tensiunii arteriale.

Potrivit medicinei populare, orzul este poate fi considerat un panaceu, deoarece are foarte multe indicații, atât interne, cât și externe (diaree, dizenterie, afecțiuni urinare, tuberculoză, artrită, bronșită cronică, reumatism, hemoroizi, lumbago, impotență sexuală, boli canceroase, acnee, eczeme, ulcer varicos, tromboflebită). Studiile științifice actuale au confirmat unele din recomandările tradiționale.

– Hepatită
– Diabet
– Prevenirea cancerului digestiv
– Scăderea colesterolului
– Scăderea glicemiei (boabele încolțite de orz)
– Dispepsie cauzată de alte cereale (boabele încolțite de orz)
– Lactodispepsia infantilă
– Regurgitarea laptelui

Tuse, afecțiuni renale și ale vezicii urinare. Se prepară un decoct din 2 linguri de boabe de orz și 1 litru de apă, fierte 20 de minute. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

Boabe de Orz

Boabe de Orz

Cafeaua de orz, care se poate procura astăzi de la magazinele naturiste (sub numele de “ORZO”), era foarte populară pe vremea celui de-al doilea război mondial. Aceasta se prepară din orz încolțit, prăjit ușor și măcinat fin.

Boabele de orz (chiar și încolțite) se pot adăuga în salate. Orzul verde (încolțit până la 20-30 cm.), se poate găsi la magazinele naturiste sub formă de pulbere, recomandat ca supliment nutritiv în alimentația zilnică.

Extern, orzul se poate folosi sub formă de cataplasme, în răni și arsuri.

Contraindicații

Orzul nu trebuie consumat pe perioada alăptării, deoarece poate reduce sau chiar opri procesul de formare și secreție a laptelui matern.

Sursă articol: “Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.