Uleiul de măsline crește cu 80% eficiența dietei de slăbit 

Bazat pe studii științifice

Un studiu publicat în 2018 în „Journal of European Nutrition” a arătat că adăugarea uleiului de măsline în dietă stimulează eliminarea grăsimii corporale.

Mai precis, uleiul de măsline face dieta de slăbit mult mai eficientă.

Uleiul de masline creste cu 80% eficienta dietei de slabit 

Uleiul de masline creste cu 80% eficienta dietei de slabit: Freepik.com

Uleiul de măsline extra virgin este deja o componentă importantă a dietelor adresate sănătății inimii la persoanele obeze sau supraonderale.

S-a dovedit că acesta ajută la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare.

Mai puține se cunosc despre efectele uleiului de măsline asupra greutății și grăsimii corporale.

Citește și – ½ lingură de ulei de măsline pe zi menține inima sănătoasă!

Uleiul de măsline într-o dietă hipocalorică

Cercetătorii spanioli au efectuat un studiu în acest sens, testând modificările pe care acesta le produce asupra compoziției corporale și markerilor metabolici asociați cu obezitatea.

Au fost selectați 41 de subiecți – femei adulte cu grăsime corporală excesivă.

Participantele urmau o dietă hipocalorică, dar cu un consum normal de grăsimi.

Au fost împărțite aleatoriu în 2 grupuri. Ambele grupuri au primit zilnic un mic-dejun bogat în grăsimi, doar că grupul de control a primit 25 ml de ulei de soia, iar grupul de intervenție a primit 25 ml de ulei de măsline extravirgin.

Uleiul de măsline scade grăsimea corporală și tensiunea arterială

Studiul a durat 9 săptămâni. Ce au arătat rezultatele?

Pierderea grăsimii corporale a fost cu 80% mai mare la grupul care a consumat ulei de măsline decât la grupul care a primit ulei de soia.

Totodată, uleiul de măsline a favorizat scăderea tensiunii arteriale diastolice, comparativ cu grupul de control.

Acest studiu demonstrează că adăugarea uleiului de măsline extravirgin într-o dietă hipocalorică ajută la scăderea grăsimii corporale și îmbunătățește tensiunea arterială.

Rezultatele susțin că uleiul de măsline poate fi util în tratamentul obezității, dacă este consumat în cadrul dietelor cu un conținut caloric redus.

Uleiul de măsline – cardioprotector și antiinflamator 

Uleiul de măsline natural protejează inima și reduce inflamația. Aceste efecte se datorează în mare parte conținutului bogat în polifenoli.

Potrivit unei recenzii publicate în 2018 în „Endocrine, metabolic & immune disorders drug target”, uleiul de măsline extra virgin reduce biomarkerii și moleculele inflamatorii implicate în apariția aterosclerozei.

Acesta atenuează incidența bolilor cardiovasculare și alte complicații, precum insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială.

Citește și – Dieta mediteraneană cu ulei de măsline protejează oasele

Scade riscul de cancer la sân

Este asociat de asemenea cu scăderea riscului de cancer. Femeile care consumă ulei de măsline sunt mai ferite de cancer la sân.

O recenzie apărută în 2011 în jurnalul „Public Health Nutrition” arată că dietele bogate în ulei de măsline extravirgin cresc apoptoza, atenuează proliferarea celulelor și daunele ADN.

Toate aceste modificări sugerează că un consum moderat de ulei de măsline poate influența riscul apariției cancerului mamar.

Surse articol:

1. Agata P., Extra Virgin Olive Oil Lowers Body Fat and Hypertension in Obese Women, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/extra-virgin-olive-oil-lowers-body-fat-and-hypertension-in-obese-women
2. Flávia Galvão Cândido, Flávia Xavier Valente, Laís Emilia da Silva, Olívia Gonçalves Leão Coelho, Maria do Carmo Gouveia Peluzio, Rita de Cássia Gonçalves Alfenas, Consumption of extra virgin olive oil improves body composition and blood pressure in women with excess body fat: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial, European Journal of Nutrition. 2018 Oct;57(7):2445-2455: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28808791/
3. Tanakal Wongwarawipat, Nikolaos Papageorgiou, Dimitrios Bertsias, Gerasimos Siasos, Dimitris Tousoulis, Olive Oil-related Anti-inflammatory Effects on Atherosclerosis: Potential Clinical Implications, Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):51-62: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29149823/
4. Eduard Escrich, Raquel Moral, Montserrat SolanasOlive oil, an essential component of the Mediterranean diet, and breast cancer, Public Health Nutr. 2011 Dec;14(12A):2323-32: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22166191/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.