Salata de pătrunjel combate tumorile și bolile gastrointestinale

Salata de pătrunjel este o rețetă preluată din bucătăria arabă. Cu toate acestea, ea se găsește și în unele mănăstiri de la noi.

Asta deoarece ingredientele sunt ușor accesibile, iar salata este extrem de hrănitoare și plină de beneficii.

Salata de patrunjel tumorile si bolile gastrointestinale

Salata de patrunjel tumorile si bolile gastrointestinale

Călugării susțin că salata de pătrunjel este un leac excelent pentru afecțiunile gastrointestinale.

Pătrunjelul – sursă bună de vitamina K, vitamina A, vitamina C și fier

Profilul nutrițional al pătrunjelului este impresionant.

100 de grame de pătrunjel proaspăt acoperă:

  • 1,366% din doza zilnică recomandată de vitamina K
  • 281% din DZR de vitamina A
  • 220% % din DZR de vitamina C
  • 77% din DZR de fier
  • 38% din DZR de acid folic
  • 16,5% din DZR de cupru
  • 14% din DZR de calciu
  • 12,5% din DZR de magneziu
  • 12% din DZR de potasiu
  • 10% din DZR de zinc
  • 8,5% din DZR de fibre
  • 8% din DZR de fosfor

Sursă bogată de antioxidanți

Pe lângă vitamina C și vitamina A, pătrunjelul mai conține și alți antioxidanți valoroși, precum zeaxantină, luteină și criptoxantină.

Compușii bioactivi răspunzători pentru activitatea sa farmacologică diversă sunt:

  • compușii fenolici
  • flavonoidele (apigenină, apiină, 6-acetilpiină)
  • uleiurile esențiale (miristicină, apiol)
  • cumarinele

Studiile au arătat că are proprietăți antioxidante, carminative, antiseptice la nivelul tractului urinar, antiinflamatoare, antihipertensive, antidiabetice și anticancerigene.

Este util în tratamentul bolilor cardiace, gastrointestinale,  urinare și dermatologice, în amenoree și dismenoree, în otită sau litiază urinară.

Pătrunjelul protejează ficatul și creierul. Tonifică sistemul gastrointestinal.

Este analgezic, spasmolitic, laxativ, diuretic, antibacterian, antifungic, estrogenic, citoprotector.

Pătrunjelul inhibă formarea tumorilor

Compusul responsabil în mare parte pentru efectele sale antitumorale este miristicina.

Miristicina este un constituent volatil aromatic major din frunzele acestei plante. Studiile sugerează că poate fi un agent chimiopreventiv eficient în cancer.

Miristicina a demonstrat o activitate crescută în ceea ce privește inducerea enzimelor detoxifiante din ficat și mucoasa intestinului subțire la șoareci.

Tratamentul cu miristicină a inhibat multiplicitatea tumorii în plămâni în proporție de 65%.

La nivelul stomacului, acest compus a inhibat formarea tumorilor în proporție de 31%.

Miristicina se găsește nu doar în frunzele pătrunjelului, ci și în alte plante aromatice, precum nucșoara, busuiocul și scorțișoara, precum și în morcov.

Cum să faci salată de pătrunjel

Rețeta de bază conține doar 3 ingrediente: pătrunjel, ulei de măsline și suc de lămâie.

Se iau câteva legături de pătrunjel, se spală bine și se toacă mărunt la cuțit.

Nu este indicat să folosiți robotul de bucătărie, care poate distruge o parte din nutrienți.

Pătrunjelul mărunțit se amestecă apoi cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se condimentează cu sare, după gust.

Pe această bază se pot construi rețete mai sofisticate. De pildă, în salata de pătrunjel se pot adăuga roșii, usturoi verde sau ceapă verde, ardei, castraveți, cuș-cuș sau bulgur fiert, nuci ori diverse semințe.

Toate ingredientele folosite se toacă mărunt.

Surse articol:

1. Nutrition and You, Parsley Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/parsley.html
2. Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, J Tradit Chin Med. 2013 Dec;33(6):815-26: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/
3. G Q Zheng, P M Kenney, J Zhang, L K Lam, Inhibition of benzo[a]pyrene-induced tumorigenesis by myristicin, a volatile aroma constituent of parsley leaf oil, Carcinogenesis. 1992 Oct;13(10):1921-3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1423855/
4. Quanlai Zhao, Chen Liu, Xiang Shen, Liang Xiao, Hong Wang, Ping Liu, Lingting Wang, Hongguang Xu, Cytoprotective effects of myristicin against hypoxia‑induced apoptosis and endoplasmic reticulum stress in rat dorsal root ganglion neurons, Mol Med Rep. 2017 Apr;15(4):2280-2288: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28260107/
5. Mariana Borloveanu, Pătrunjelul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 147

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.