Ceai de rozmarin pentru sănătatea inimii în timpul iernii
√ Articol documentat
Rozmarinul este o plantă perenă veșnic verde, originară din zonele mediteraneene, precum Spania, Portugalia, Tunisia și Maroc. Trăiește pe zonele de coaste, de unde și numele de „Rosemarinus” care înseamnă „roua mării”.
În hypermarketuri se găsesc de cumpărat plante aromatice la ghiveci. Dacă aveți un ghiveci cu rozmarin în casă, puteți tăia periodic 2-3 fire pentru a le folosi la mâncare sau la ceai.
Rozmarinul poate fi utilizat verde sau uscat, infuzat în apă, în oțet, în miere sau în vin.
Tinctura de rozmarin se poate face din 2 părți de votcă și 1 parte de rozmarin proaspăt sau 5 părți de votcă și 1 parte de rozmarin uscat (per volum).
Planta se lasă la macerat minim 2 săptămâni, apoi se filtrează. În scop terapeutic se pot lua câte 2-4 pipete, de 3 ori pe zi.
Cuprins
Rozmarinul în medicina tradițională
Utilizările terapeutice ale acestei plante datează de pe vremea grecilor antici. În scrierile medicale și poeziile lor, rozmarinul este numit „planta amintirii”.
Această denumire nu este deloc lipsită de sens. Studiile au arătat că doar mirosul său produce o stimulare semnificativă a memoriei și dă un sentiment de limpezire a minții.
Înainte de apariția frigiderelor, oamenii foloseau plantele aromatice ca și conservanți alimentari. Rozmarinul era una din ele.
În vechime, ceaiul de rozmarin fost folosit și ca antiseptic pentru sterilizarea instrumentelor medicale. Iar fumigațiile cu rozmarin erau întrebuințate pentru dezinfectarea spitalelor.
Citește și – Rozmarinul – o plantă medicinală valoroasă (întrebuințări mai puțin cunoscute)
Proprietăți și utilizări moderne
Studiile moderne au arătat că rozmarinul conține compuși cu diverse activități farmacologice, precum:
- antiinflamatoare
- antioxidante
- antibacteriene
- antivirale
- antiinfecțioase
- antiproliferative
- antitumorale
- neuroprotectoare
- anxiolitice
Rozmarinul poate fi util în următoarele afecțiuni:
- astm
- cataractă
- ateroscleroză
- colici renale
- ulcer peptic
- toxicitate hepatică
- boli inflamatoare
- boli de inimă ischemice
- colesterol crescut
- stres oxidativ
- oboseală fizică
- surmenaj mintal
- tensiune arterială miocardică mare
- boli canceroase
- infecții virale și bacteriene
- glicemie crescută
- alergii cutanate
- anxietate și comportament depresiv
Citește și – Leacuri băbești cu rozmarin (pentru păr, dureri, oboseală, memorie, infecțiile gurii)
Ceai de rozmarin pentru sănătatea inimii în timpul iernii
Rozmarinul este un tonic excelent pentru sistemul cardiovascular. Flavonoidele pe care le conține tonifică vasele de sânge mici și previne apariția varicelor.
Stimulează fluxul sanguin și ajută la remedierea problemelor de circulație a sângelui. În acest scop se poate bea vin roșu infuzat cu rozmarin.
Rudolf Weiss recomanda acest remediu persoanelor palide, obosite, cu mâini și picioare reci, care nu suferă de o anumită boală.
Rozmarinul stimulează circulația sângelui inclusiv la nivel cerebral, ajutând astfel la îmbunătățirea memoriei și a atenției.
Acidul carsonic pe care îl conține previne daunele la nivelul creierului și protejează vederea.
Ingrediente
- 1 linguriță de rozmarin
- 1 linguriță de păducel (frunze și flori)
- 1 linguriță de roiniță
- 1 linguriță de petale de trandafir
- ½ linguriță de fructe de păducel
- ½ linguriță de măceșe
- ½ linguriță de hibiscus
- ½ linguriță de lavandă
Mod de preparare
Amestecați toate plantele și păstrați amestecul într-un borcan de sticlă.
Pentru a prepara un ceai, folosiți 1 lingură de amestec la 1 cană de apă clocotită. Lăsați la infuzat 20 de minute sau până la 4 ore, apoi strecurați.
Se pot bea câte 1-3 ceaiuri pe zi.
Citește și – Ulei de rozmarin pentru dureri reumatice
Surse articol:
1. Wild Foods and Medicines, Rosemary: http://wildfoodsandmedicines.com/rosemary/
2. Jonatas Rafael de Oliveira, Samira Esteves Afonso Camargo, and Luciane Dias de Oliveira, Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent, J Biomed Sci. 2019; 26: 5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6325740/