Cartofii Copţi în Coajă – 8 Beneficii de Sănătate Surprinzătoare

Cartoful este unul din primele legume cultivate pe terra, dar şi unul cu cea mai controversată istorie. Deşi iniţial a fost considerat principalul declanşator al epidemiilor de ciumă, cartoful a fost alimentul care a izbăvit mulţime de oameni de foame în Evul Mediu. Şi cu toate că astăzi este în topul alimentelor celor mai des consumate, ca medicament, cartoful încă aşteaptă să fie descoperit şi promovat la adevărata lui valoare.

healthy-eating--vegetables--baskets--basket-of-potatoes_3203020

Cartofi în coajăProprietăţi şi efecte terapeutice

Cartoful ascunde taine de vindecare pe care numai vracii le cunosc. Noi astăzi consumăm cartofii în cele mai nocive feluri posibile: prăjiţi în baie de ulei, sub formă de chipsuri sau fulgi de cartofi. Acest tip de consum modernist este sursa a celor mai multe cazuri de obezitate, boli de inimă şi cancer.

Vei fi surprins să descoperi câte beneficii de sănătate ne pot aduce cartofii copţi în coajă. Prepararea cartofului în coajă păstrează cele mai multe substanţe vindecătoare ale acestei legume.

1. Cresc imunitatea şi combat infecţiile

Persoanele predispuse la infecţii în mod frecvent pot consuma cartofi fierţi în coajă la masa de prânz, timp de cel puţin 2-3 săptămâni, pentru creşterea imunităţii şi îmbunătăţirea funcţiei respiratorii sau urinare. Se recomandă în special cartofii cu coajă roşie sau galben intens, deoarece aceştia sunt cei mai bogaţi în antioxidanţi.

2. Cura cu cartofi copţi pentru indigestie

Fie consumat ca atare, fie pisaţi sub formă de piure, cartofii copţi se dovedesc a fi stimulente naturale ale digestiei. Cei afectaţi deseori de indigestie şi constipaţie trebuie să includă în dieta lor mai mulţi cartofi fierţi. Pentru remedierea indigestiei, se poate face o cură numai cu cartofi fierţi, timp de 24-72 de ore, cât rezistă organismul. Nu se recomandă mai mult de 3 zile, deoarece cartofii în exces pot cauza hiperaciditate la stomac.

3. Cartofii copţi ajută la slăbit

Cartofii prăjiţi, îmbibaţi în ulei şi consumaţi cu preparate grase din carne îngraşă şi dăunează sănătăţii. Însă aceiaşi cartofi, copţi simplu la cuptor şi mâncaţi cu tot cu coajă, ne ajută să dăm jos câteva kilograme bune, datorită conţinutului de fibre alimentare care stimulează digestia, accelerează arderile metabolice şi scad nivelul colesterolului. Se pot asocia cu o salată depurativă de varză verde pentru efecte detoxifiante mai rapide.

Capture_00022800x5322

4. Ajută la vindecarea cistitei

Cartofii fierţi au o acţiune de sporire a antibioticelor administrate de regulă pe perioada unui tratament împotriva infecţiilor urinare. La cistită, este bine să se consume zilnic cartofi copţi, pentru a grăbi procesul de vindecare.

5. Grăbesc recuperarea după boală sau operaţie

Persoanele slăbite, sau aflate în perioada de convalescenţă pot consuma cartofi fierţi sau copţi, cu puţin ulei de măsline, timp de 2-3 săptămâni. Pentru luarea în greutate, cartofii se pot asocia cu lapte sau smântână.

6. Hrănesc creierul şi cresc capacitatea de atenţie şi memorare

Persoanele care au un deficit de memorie sau atenţie pot consuma câte 200 g de cartofi copţi sau fierţi cu tot cu coajă pe zi, pentru reglarea nivelului zahărului în sânge, oxigenarea sângelui, reglarea circulaţiei cerebrale şi stimularea funcţiei creierului.

7. Menţin tinereţea biologică

Se recomandă cartofii copţi, consumaţi cu tot cu coajă. Coaja are efecte antibacteriene şi conţine vitamine şi enzime imporante pentru prevenirea proceselor degenerative de la nivelul sistemului nervos sau vascular: Alzheimer, accident vascular cerebral, scăderea vederii, cataractă. Sucul de cartofi este de asemenea un leac miraculos pentru menţinerea sănătăţii la persoanele de vârsta a III-a.

8. Tratamente externe cu coji de cartofi

Deşi cojile cu porţiuni verzi sunt dăunătoare pentru sistemul endocrin şi nervos, aplicate extern, acestea combat bcteriile, infecţiie şi ciupercile. Se pot pun cataplasme cu coji verzi de cartofi pe eczeme sau afecţiuni tumorale de la nivelul pielii.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. noi mancm cartofi copti cu unt i branza

  2. foarte interesant multumesc si trebuie incercat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.