Cacaua reglează răspunsul sistemului imunitar și inhibă virusul gripal

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Cacaua și ciocolata sunt surse excelente de antioxidanți – compuși cu un rol esențial în combaterea bolilor.

Studiile au asociat consumul de cacao cu prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a afecțiunilor creierului și sistemului nervos, precum și a îmbătrânirii.

Cacao are efecte antivirale

Cacao are efecte antivirale: Kjpargeter – www.freepik.com

Cercetările de dată recentă arată că acest aliment ar putea avea și un rol imunoregulator.

Citește și – Tinctura de cacao sprijină sănătatea vasculară și cardiacă

Cacaua influențează imunitatea înnăscută și dobândită

O recenzie publicată în anul 2013 în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” a arătat că atât cacaua, cât și flavonoidele pe care aceasta le conține influențează imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită (sau adaptivă).

Cercetătorii spanioli au concluzionat, în urma studiilor revizuite, că o dietă bogată în cacao ajută la reglarea celulelor imune implicate în imunitatea înnăscută și dobândită.

Aceste efecte au fost observate la animale atât la nivel sistemic, cât și la nivel intestinal.

Potrivit „Darin Olien”, cacaua are capacitatea de a modifica compoziția celulară a țesuturilor limfoide primare și secundare. Aceste țesuturi sunt implicate în producția, coordonarea și diferențierea celulelor albe de sânge.

Se pare că teobromina este agentul responsabil pentru efectele imunoregulatoare din cacao.

Citește și – O cană de cacao caldă pe zi previne gripa și îmbunătățește sănătatea inimii

O recenzie publicată în 2017 în jurnalul „Frontiers in Nutrition” confirmă aceste efecte ale dietelor bogate în cacao asupra funcției sistemului imunitar.

Aceste rezultate sunt menționate și într-o recenzie apărută în decembrie 2019 în jurnalul academic „International Journal of Environmental Research and Public Health”.

Citește și – Cremă de miere și cacao – desertul sănătății familiei tale!

Cacaua inhibă virusul gripal

Un studiu clinic a arătat că ciocolata neagră, consumată zilnic pe o perioadă de 4 săptămâni, a produs efecte antiinflamatoare.

Într-un studiu clinic publicat în anul 2016 în „Journal of the Science of Food and Agriculture”, cercetătorii chinezi arată că în cacao se găsesc compuși activi cu o activitate antimicrobiană largă.

Potrivit acestora, cacao are inclusiv un efect inhibitor împotriva infecțiilor cu virusul gripal.

Autorii au folosit un extract de cacao preparat din pudră de cacao degresată și apă fiartă. Testul a fost efectuat pe rinichi celule Madin Darby de rinichi de câine, infectate în prealabil cu virusul gripal uman A (H1N1, H3N2), virusul gripal uman B și virusurile de gripă aviară (H5N1, H5N9).

Rezultatele au fost foarte bune. Extractul de cacao a inhibat adsorbția virusurilor în celulele testate.

În alte studii, extractul de cacao:

→  a îmbunătățit considerabil rata de supraviețuire a șoarecilor după administrarea intra-nazală a unei doze letale de virus gripal;

→  a crescut răspunsul imun indus de vaccinare și activitatea celulelor imune natural killer la oameni, oferind mai multă protecție împotriva infecției virale.

Ciocolata neagră îmbunătățește imunitatea și funcțiile cognitive

Medical News Today prezintă rezultatele încurajatoare ale unui studiu mai recent, apărut în anul 2018 în „FASEB Journal”, care a fost realizat pe 5 adulți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 25 și 50 de ani.

Scopul studiului a fost evaluarea efectelor consumului de ciocolată neagră asupra expresiei genelor implicate în imunitate.

Participanții au trebuit să consume câte 48 g de ciocolată neagră pe zi, timp de 8 zile.

Consumul de ciocolată a crescut expresia genelor implicate în activarea celulelor T. Aceste celule albe de sânge au rolul de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.

Rezultatele au mai arătat că ciocolata neagră a mărit expresia genelor asociată cu semnalizarea neurală și percepția senzorială.

Autorul principal al studiului, Lee Berk, spune că aceste rezultate sugerează că în doze mari, cacao produce un impact pozitiv asupra imunității și a cogniției.

Citește și – Cacao îmbunătățește gândirea, atenția și memoria

Trebuie menționat de asemenea că flavanolii din cacao influențează diferențierea și multiplicarea bacteriilor prietenoase din intestin.

Aceste bacterii bune constituie un scut puternic împotriva bacteriilor și a virusurilor care pot ajunge în corp prin intermediul alimentelor ingerate.

Surse articol:

1. Francisco J. Pérez-Cano, Malen Massot-Cladera, Àngels Franch, Cristina Castellote, and Margarida Castell, The effects of cocoa on the immune system, Front Pharmacol. 2013; 4: 71: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671179/
2. Maria Teresa Montagna, Giusy Diella, Francesco Triggiano, Giusy Rita Caponio, Osvalda De Giglio, Giuseppina Caggiano, Agostino Di Ciaula, and Piero Portincasa, Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health, Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec; 16(24): 4960: https://www.ncbi.nlm.nih.gohttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/v/pmc/articles/PMC6950163/
3. Darin Olien, 7 Key Superfoods to boost your immunity: https://darinolien.com/7-superfoods-to-boost-your-immunity/
4. Masanori Kamei, Hiroshi Nishimura, Toshio Takahashi, Nobuaki Takahashi, Koichi Inokuchi, Takashi Mato, Kazuo Takahashi, Anti-influenza virus effects of cocoa, J Sci Food Agric, 2016 Mar 15;96(4):1150-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25847473/
5. Mariona Camps-Bossacoma, Malen Massot-Cladera, Mar Abril-Gil, Angels Franch, Francisco J. Pérez-Cano, Margarida Castell, Cocoa Diet and Antibody Immune Response in Preclinical Studies, Front. Nutr., 27 June 2017: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00028/full
6. Honor Whiteman, Jasmin Collier, How dark chocolate could boost brain health, immunity, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321618
7. Lee Berk, Kristin Bruhjell, Warren Peters, Peter Bastian, Evertt Lohman Gurinder Bains, Jesusa Arevalo, Steve Cole, Dark chocolate (70% cacao) effects human gene expression: Cacao regulates cellular immune response, neural signaling, and sensory perception, Physiology: https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.755.1

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.