Cum să faci ulei din flori de soc pentru piele

Articol documentat

Uleiul din flori de soc este un preparat natural care poate fi utilizat în scop cosmetic, pentru pielea îmbătrânită sau cu diverse probleme.

Dacă ați cules soc anul acesta, nu ezitați să încercați și această rețetă inedită.

Ulei de soc pentru piele

Ulei de soc pentru piele: Freepik.com

Majoritatea dintre noi folosim florile de soc la prepararea socatei, a ceaiurilor și a siropurilor. Din această plantă putem face însă și remedii pentru uz extern.

Efectele socului asupra pielii

Florile de soc au efect calmant și sunt potrivite pentru toate tipurile de piele. Conțin compuși cu acțiune antimicrobiană și antifungică.

Ajută la echilibrarea cantității de sebum din piele. Curăță pielea și previn apariția coșurilor și acneei.

Datorită proprietăților astringente, florile de soc strâng pielea și reduc dimensiunea porilor. Prin acest efect, pielea arată și se simte mai fină și mai tânără.

Citește și – Preparate medicinale din flori de soc

Socul este antiseptic și este recomandat în următoarele afecțiuni:

  • furuncule
  • abcese
  • arsuri
  • umflături
  • psoriazis
  • dureri reumatice (băi fierbinți)

Florile de soc ajută la fluidificarea și eliminarea puroiului și scade umflăturile. Are inclusiv efect analgezic, de aceea este recomandat în reumatism.

În aceste afecțiuni, pot fi folosite sub formă de băi sau cataplasme. Se prepară un ceai concentrat din 4 lingurițe de flori de soc și 200 ml de apă clocotită.

Acesta se adaugă în apa de baie sau se aplică pe locurile afectate ale pielii sub formă de cataplasme ori comprese.

Atenție! Florile de soc nu trebuie aplicate niciodată proaspete direct pe piele, deoarece pot duce la înroșirea pielii și apariția de eriteme (mâncărimi).

O altă modalitate de a ne bucura de efectele binefăcătoare ale socului asupra pielii este uleiul.

Uleiul de soc este totodată un mijloc simplu și eficient de a conserva florile de soc pentru a le putea folosi la nevoie într-o formă practică.

Ulei din flori de soc – rețetă

Se poate folosi orice fel de ulei vegetal, însă cel mai bun este uleiul de măsline.

Pentru pielea uscată și sensibilă este indicat să folosiți uleiul de migdale sau uleiul de cocos.

Ingrediente

  • 15 de inflorescențe de soc proaspete sau uscate
  • 450 ml de ulei

Mod de preparare

Regula generală de preparare a uleiurilor este aceasta: se umple o sticlă sau un borcan cu flori sau plante și se acoperă cu ulei. Uleiul trebuie să fie cu 2 degete deasupra materialului vegetal.

Pentru această rețetă trebuie să folosiți un borcan de 500 de grame. Acesta se închide ermetic și se ține într-un loc călduros vreme de 14 zile.

Căldura este factorul care ajută la extragerea principiilor active din plantă în ulei. Însă nu este indicat să țineți preparatul în bătaia directă a soarelui.

După trecerea perioadei de macerare, uleiul se strecoară printr-o sită fină sau printr-un tifon des. Se stoarce și materialul vegetal, pentru a extrage tot uleiul.

Se păstrează în borcane sau sticle de culoare închisă, în locuri răcoroase și întunecoase. Rezistă în aceste condiții până la 1 an.

Citește și – Socul – „o farmacie în sine” (indicații, administrare, contraindicații)

Moduri de utilizare

Uleiul din flori de soc are un efect calmant și întineritor asupra pielii. Este recomandat în:

  • acnee
  • arsuri solare
  • mâncărimi
  • ten îmbătrânit
  • riduri
  • inflamații, umflături

Citește și – Tinctură pentru slăbit din soc, păpădie, mesteacăn și alte plante

Surse articol:

1. Simply Beyond Herbs, Powerful elderflower infusion oil to soften your skin: https://simplybeyondherbs.com/elderflower-infusion-oil/</a
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Socul, Plantele Medicinale – Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 153
3. Private Skin Label Skincare Florida, Elderflower and Elderberry have many Beauty Benefits for Hair and Skin: https://www.privatelabelskincareflorida.com/blog/2019/11/15/elderflower-and-elderberry-have-many-beauty-benefits-for-hair-and-skin

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.