SOCATA – licoarea care vindecă diverse boli prin acțiunea sa DETOXIFIANTĂ, ANTIBACTERIANĂ și ANTIINFLAMATOARE

Socul utilizat în scop medicinal încă din vechime, îndeosebi pentru afecțiunile respiratorii și cele ale pielii.

Medicii antichității, precum Hippocrate, Dioscorides și Pliniu cel Bătrân, cunoșteau prea bine calitățile terapeutice ale acestei plante: diuretice, diaforetice, antiinflamatoare, antibacteriene.

Socată – Beneficii

Studiile științifice moderne realizate de cercetătorii israelieni și americani au confirmat o mare parte din aceste utilizări.

Cel mai des, socul este utilizat ca remediu în răceală și gripă, infecții ale sinusurilor și alte probleme respiratorii. Cercetările realizate de irlandezi au demonstrat eficiența unui extract de flori de soc împotriva mai multor patogeni spitalicești, inclusiv împotriva stafilococului auriu rezistent la meticilină.

Pe lângă proprietățile sale antibacteriene se numără și acțiunea antivirală, imunostimulatoare și antiinflamatoare, demonstrate științific.

Datorită acestor proprietăți și mai ales efectelor depurative puternice, socul ajută la tratarea multor boli cronice, precum reumatism, gută, edeme, cistită, litiază urinară, dermatoză atopică, acnee, psoriazis, alergii.

La nivel extern, socul stopează sângerările, reduce durerile și umflăturile articulațiilor cauzate de artrită.

______________________________________________________________________________________________________

În florile socului se găsesc numeroși compuși antioxidanți și antivirali, îndeosebi bioflavonoide (flavoni și flavonoli – quercetină, isoquercetină, antocianini).

Acizii clorogenici (precum acidul cinamic) combat alergiile, reglează nivelurile de zahăr din sânge și au efecte laxative. Socul are o acțiune asemănătoare insulinei, favorizând scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Triterpenoizii – îndeosebi beta-amirina, eritrodiolul și acidul oleanolic – au proprietăți analgezice, antiinflamatoare și anticancerigene.

______________________________________________________________________________________________________

Din florile socului se prepară una din cele mai îndrăgite băuturi răcoritoare de vară: socata. Florile se culeg pe timp uscat, într-o zi călduroasă, când bobocii sunt proaspăt deschiși. Se alege o zonă nepoluată.

Se culeg pălăriile de soc, care se scutură de insecte și se clătesc cu apă rece înainte de utilizare.

Frunzele, crenguțele și rădăcina socului sunt toxice. Fructele sunt toxice doar dacă sunt crude, nematurate. Bobițele negre mature sunt sigure pentru consum. Din ele se pot prepara tincturi și siropuri cu efecte terapeutice extraordinare.

Citiți și rețeta de socată spumantă, asemănătoare șampaniei

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Herbwisdom, Elderflower Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-elderflower.html

2. The Herbal Academy, 10 ELDERFLOWER RECIPES AND REMEDIES: https://theherbalacademy.com/10-elderflower-recipes-and-remedies/

3. Mariana Borloveanu, Socata calmează psoriazisul, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, București, 2014, p. 121

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.