SOCUL – „o farmacie în sine” (indicații, administrare, contraindicații)

De la soc se folosesc în scop medicinal florile, frunzele și fructele, când au ajuns la deplina maturitate și au căpătat o culoare neagră.

Florile de soc au proprietăți diaforetice, anti-catarale și antispasmodice. Conțin mucilagii, vitamina C, acid clorogenic, saponozide, tanin, acid cafeic și acid ferulic.

Soc – beneficii si contraindicatii

________________________

Socul – proprietăți și indicații terapeutice

Fructele au efecte diaforetice, diuretice, laxative, antigripale și anti-obezitateFrunzele sunt și ele diaforetice, diuretice, emoliente și expectorante. Conțin vitamina C, vitamine din complexul B, taninuri, colină, antociani, aminoacizi, acid citric și acid malic.

Botaniștii tradiționali numesc socul „o farmacie în sine”, datorită utilizărilor terapeutice multiple.

Intern, socul a fost folosit în diferite culturi și timpuri ca un remediu pentru răceală și gripă. Stimulează transpirația și scăderea febrei.

Ceaiul de flori de soc fluidifică mucusul și ajută la eliminarea lui în caz de infecții respiratorii precum gripă, bronșită sau sinuzită.

Preparatele din flori de soc au efecte diaforetice și antitusive, expectorante, emoliente și imunostimulatoare. Sunt utile în tuse, febră, viroze respiratorii, stări gripale.

Asemenea florilor, fructele de soc sunt utile în febră și catar respirator. Academicianul Ovidiu Bojor spune că fructele de soc au efecte similare cu cele ale afinelor.

Studiile științifice au demonstrat eficiența socului în tratarea simptomelor de răceală și gripă. Unele rezultate susțin că această plantă inhibă direct virusurile la nivelul membranelor celulare.

Fructele de soc ajută sunt recomandate în anemie și reumatism. Au o acțiune ușor laxativă și antispasmodică la nivelul tractului digestiv.

Frunzele de soc pot fi folosite extern pentru calmarea și vindecarea rănilor, tăieturilor, arsurilor și vânătăilor umflate. Sunt de asemenea indicate în retenția de lichide în corp și tumori.

Infuzia de soc rece poate fi aplicată extern sau folosită la spălături în inflamația și durerile ochilor.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4559, 4158′ button=’Cumpără aici’]
________________________

Mod de preparare

Florile de soc se prepară sub formă de infuzie. Se folosește 1 lingură la 1 cană cu apă clocotită. Se bea seara, înainte de culcare.

Pentru uz extern, în degerături și contuzii, se prepară o infuzie concentrată, din 40 g de flori și 1 litru de apă.

Din fructele de soc se prepară decoct. Se folosește 1 lingură de fructe uscate la 1 cană cu apă. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

Fructele de soc coapte bine se pot folosi și la prepararea de dulceață, sirop sau cidru.

________________________

Precauții și contraindicații

Fructele de soc nu trebuie consumate crude (verzi), ci doar atunci când s-au copt complet și au devenit negre la culoare. Altfel pot fi toxice.

Surse:
1. California School of Herbal Studies, Blue Elder, Black Elder, European Black Elder, Common Elder: http://www.cshs.com/herbsOfMonth/elder.html
2. Ovidiu Bojor, Socul, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 211-213

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]