Ceaiuri pentru tusea convulsivă – dr. Gheorghe Mohan

Articol documentat

Dacă tu, copilul sau altcineva din familie suferă de această afecțiune severă, este bine să știi cum se poate trata. Notează aceste ceaiuri pentru tusea convulsivă recomandate de dr. Gheorghe Mohan.

Cunoscută și sub numele de „pertussis”, tusea convulsivă este ceea ce în limbaj popular românii numesc „tuse măgărească”.

Ceaiuri tuse convulsiva

Ceaiuri tuse convulsiva: Macrovector Freepik – www.freepik.com

Are o frecvență crescută la copiii care merg la grădiniță și la cei de vârstă școlară. Poate să apară și la tinerii sau adulții cu o imunitate scăzută.

Tusea convulsivă – simptome 

Este o infecție a tractului respirator foarte contagioasă și are caracter epidemic. Doctorul Gheorghe Mohan spune că la baza ei se află un patogen care se numește Hemophillis ertussis.

Simptomele apar de regulă după 10 zile. Perioada de incubație este însă de 1-2 săptămâni.

Se manifestă prin accese de tuse cu convulsii puternice. În faza inițială simptomele sunt ușoare și mimează o răceală obișnuită:

  • secreții nazale
  • nas înfundat
  • ochi roșii, înlăcrimați
  • febră
  • tuse

După 7-14 zile, simptomele se înrăutățesc. Din cauza excesului de mucus gros care se acumulează în căile respiratorii, apare o tuse incontrolabilă.

Atacurile de tuse care persistă mult timp pot duce la înroșirea sau albăstrirea feței, vărsături, oboseală extremă, respirație șuierătoare.

Citește și: Sirop de ceapă și usturoi pentru tuse și viroze respiratorii

Bebelușii afectați de această infecție pot să nu tușească deloc. În schimb, prezintă dificultăți respiratorii. Uneori încetează să mai respire pentru o perioadă scurtă de timp.

Ceaiuri pentru tusea convulsivă

Sunați la medic dacă tusea devine de necontrolat și provoacă vărsături sau dificultăți respiratorii severe.

Ceai de cimbrișor sau de cimbru

Cimbrul este una din cele mai bune plante pentru infecțiile căilor respiratorii. Mai ales pentru tusea puternică. Cimbrișorul este la fel de eficient.

Se folosesc 2 lingurițe de pulbere de cimbrișor la 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de jumătate de oră, ceaiul se strecoară. Se consumă doar 4 linguri pe zi.

Ceaiul de cimbru se prepară dintr-o linguriță de pulbere și 250 ml de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze un sfert de oră. Se beau 2 căni pe zi.

Citește și: Sirop de tuse cu cimbrișor – dezinfectează căile respiratorii și întărește plămânii

Ceai de fenicul

Se folosesc fructele zdrobite. În cazul bebelușilor, doza este de 6 fructe la 200 ml de apă clocotită. Copiii mici pot primi un ceai obținut din 15 fructe de fenicul și 200 ml de apă. Pentru adulți, doza este de ½ linguriță de fructe de fenicul la 200 ml de apă.

Ceaiul obținut se împarte în 3 rații egale, care se administrează în cursul zilei respective, după masă.

Ceai de ienupăr

Se prepară o infuzie din 2 lingurițe de fructe uscate de ienupăr și 200 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit 20 de minute, după care se strecoară. Se vor lua 4 linguri din ceaiul obținut pe zi.

Ceai de isop

Se pun 2 lingurițe de pulbere de isop (planta măcinată) la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat sub capac. Se recomandă 2 căni de ceai zilnic.

Ceai de lumânărică

Se face o infuzie dintr-o linguriță de flori uscate de lumânărică și 200 ml de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră să se infuzeze. Se pot bea câte 2 căni de infuzie pe zi.

Ceai de nalbă-mare

Una din cele mai puternic plante pentru tuse, răgușeală și dureri în gât. Se folosesc flori și frunze mărunțite – 1 linguriță la 200 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minut la infuzat. Se beau 2 căni de ceai pe zi.

Ceai de pătlagină

Această plantă ajută în orice fel de tuse. Se folosește 1 lingură de pulbere obținută din frunzele uscate și măcinate prin râșnița de cafea. Se lasă un sfert de oră la infuzat. Se consumă 3 căni de ceai de pătlagină zilnic.

Ceai de podbal

Se pun 2 lingurițe de flori și frunze la infuzat timp de 15 minute în 200 ml de apă clocotită. Se beau 3 căni de ceai pe zi.

Ceai de soc

Se pun 2 lingurițe de flori uscate la infuzat un sfert de oră în 250 ml de apă clocotită. Se poate consuma 1 litru de ceai pe zi.

Ceai de unguraș

Se folosesc 2 linguri de plantă la 250 ml de apă clocotită. După 30 de minute, se strecoară. Se ia câte 1 lingură de ceai înaintea meselor principale.

Ceai de sunătoare

Se pune 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se infuzează 15 minute și se beau 3 căni pe zi.

Alte ceaiuri recomandate în tusea convulsivă

  • ceai de urzică
  • ceai de șovârv
  • ceai de tătăneasă
  • ceai de tei
  • ceai de schinel
  • ceai de scai-vânăt
  • ceai de salcâm
  • ceai de porumbar

Citește și: Tusea care persistă după o răceală – ghid complet

Cumpără de aici:[wcepe_products ids= ‘10488, 4497, 10492, 10490′ button=’Cumpără aici’]

Surse articol:

1. Mayo Clinic, Whooping Cough: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whooping-cough/symptoms-causes/syc-20378973
2. Gheorghe Mohan, Tuse convulsivă, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 116-118

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.