Durerea de rinichi – cauze posibile și remedii naturiste

Te doare undeva în zona spatelui și ești îngrijorat. Bănuiești că ar putea fi rinichii, dar nu ești sigur. Pentru a ști dacă este într-adevăr o durere de rinichi, trebuie să fii atent și la alte simptome. În plus, localizarea acestui tip de durere este puțin diferită față de durerea lombară.

Citește articolul nostru pentru a afla informații valoroase despre durerea de rinichi, cauze posibile și remedii disponibile.

Durere de rinichi sau durere de spate? Cum faci diferența

Durerea de rinichi este întotdeauna pusă sub semnul întrebării din cauză că poate fi ușor confundată cu durerea de spate.

Cum știi că e durere de rinichi sau durere de spate? Durerea de spate este localizată undeva în zona lombară, în timp ce durerea de rinichi este mai sus, sub coaste și mai adâncă.

Poate să apară doar pe o parte se pe ambele părți ale coloanei vertebrale. Nu este exclus ca durerea de rinichi să radieze și înspre abdomen sau zona inghinală.

Un alt mod prin care poți face diferența între durerea de rinichi și durerea de spate este considerarea întregului tablou de simptome.

De pildă, durerea de rinichi poate fi însoțită de:

– febră
– vărsături
– urinare dureroasă

Durerea de rinichi – cauze posibile

Rolul principal al rinichilor este acela de a filtra sângele, de a ajuta la formarea urinei și la eliminarea ei prin uretere. Iată care sunt cele mai frecvente cauze potențiale ale durerii de rinichi:

Pietre la rinichi

Pietrele mici pot fi eliminate prin urină, însă cele mari se pot bloca în tractul urinar, împiedicând trecerea urinei și cauzând inflamații și dureri.

Citește și: Care este cauza principală a formării pietrelor la rinichi

O infecție a tractului urinar

În acest caz, durerea de rinichi este însoțită de febră, urinare dureroasă, oboseală generală, urină de culoare tulbure.

O infecție a rinichilor

Apare atunci când patogenul care a infectat inițial vezica urinară a ajuns la rinichi. Un exemplu de infecție renală este pielonefrita.

Boala renală polichistică

Se manifestă prin dezvoltarea de chisturi în interiorul rinichilor. Pe măsură ce aceștia cresc, rinichii se lărgesc și ei. Chisturile ajung să compromită afectează funcția rinichilor. Boala renală polichistică se moștenește din familie.

O leziune la nivelul rinichilor

Loviturile în zona rinichilor, accidentele sau alt tip de leziune la nivelul rinichilor pot provoca dureri de rinichi. Astfel de vătămări pot perturba fluxul sanguin la nivelul rinichilor. În cazul unei traume poate să apar chiar insuficiență renală acută.

Cancer la rinichi

Acest tip de cancer este mai frecvent întâlnit la persoanele de vârsta 60-70 de ani. Apare mai rar la cei sub 50 de ani.

Unul din cele mai cunoscute tipuri de cancer renal este carcinomul cu celule renale. Pe lângă durere de rinichi, alte simptome sugestive sunt: prezența sângelui în urină, o umflătură pe lateral. Durerea este persistentă și localizată la spate sau chiar sub coaste.

Remedii naturiste pentru durerea de rinichi

De cele mai multe ori, cauza durerii de rinichi este o infecție, fie a tractului urinar, fie a vezicii urinare, fie a rinichilor înșiși. Dacă aceasta este cauza durerilor tale de rinichi, iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:

Hidratează-te bine!

Sănătatea rinichilor depinde foarte mult de un consum adecvat de apă. Este important să te menții hidratat deoarece apa ajută la eliminarea bacteriilor și a posibilelor infecții din corp, precum și la curățarea tractului urinar. Experții recomandă 8 pahare de apă pe zi.

Ia un supliment cu merișor!

Studiile au arătat că merișorul ar putea preveni infecțiile urinare recurente. Poți găsi diverse produse naturiste pe bază de merișor la magazinele cu plante.

Ia probiotice!

O meta-analiză din 2018 sugerează că probioticele ar putea fi folosite ca un adjuvant în tratamentul bolilor renale cronice. Probioticele sunt bacterii bune care întăresc imunitatea și prin faptul că ajută la eliminarea toxinelor uremice din colon, pot fi utile în menținerea funcției renale sănătoase.

Bea suc de pătrunjel!

Datorită acțiunii sale diuretice, pătrunjelul crește cantitatea de urină eliminată din corp și poate contribui la evacuarea bacteriilor. Rădăcina are proprietăți diuretice mult mai mari decât părțile aerine ale pătrunjelului.

Citește și: Sucul din rădăcină de pătrunjel stimulează eliminarea pietrelor la rinichi

Fă o baie cu sare amară!

Durerea de rinichi și alte tipuri de dureri corporale pot fi ameliorate printr-o baie caldă cu sare amară (sare Epsom). Are efecte relaxante și calmante pe moment.

Ia un analgezic!

Evită aspirina și optează în schimb pentru Ibuprofen, Advil sau Motrin. Dacă durerea de rinichi este însoțită de febră, ia paracetamol.

În cazul în care durerea de rinichi este cauzată de calculi, iată ce soluții există:

– bea bere (340 ml pe zi) sau vin roșu (150 ml pe zi) pe lângă consumul obișnuit de apă; alcoolul (mai ales vinul roșu) poate preveni formarea pietrelor la rinichi

– adaugă suc de lămâie sau de alte citrice în apa pe care o bei

– bea suc de rodie, suc de țelină sau suc de busuioc (este indicat să ceri sfatul medicului înainte)

Atenție! Durerea de rinichi nu este ceva ce poate fi tratat la domiciliu. Mergeți la medicul urolog pentru investigațiile de rigoare, pentru a descoperi cauza durerilor. Dacă este vorba despre o infecție, ea trebuie tratată corespunzător, altfel se poate răspândi și cauza complicații.

Bibliografie:

1. Urology Specialists of the Carolinas, 10 Ways to Relieve Kidney Pain at Home: https://urologyspecialistsnc.com/relieve-kidney-pain
2. Cleveland Clinic, Kidney Pain: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain
3. News Medical Life Sciences, Can Probiotics Support Healthy Kidney Function? https://www.news-medical.net/news/20191030/Can-Probiotics-Support-Healthy-Kidney-Function.aspx
4. Jia L. Jia Q. Yang J. Jia R. Zhang H., Efficacy of Probiotics Supplementation On Chronic Kidney Disease: a Systematic Review and Meta-Analysis, Kidney Blood Pressure Research: https://www.karger.com/Article/Fulltext/494677

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.