OBOSEALA ar putea fi cauzată de lipsa acestor 4 NUTRIENȚI-cheie
Oboseala nu se rezolvă cu litri de cafea sau cu batoane ori alte băuturi energizante. Este extrem de important să se identifice cauza oboselii și să se ia măsurile corespunzătoare.
De exemplu, printre motivele pentru care cineva s-ar putea simți obosit în mod constant, ar putea fi lipsa unor nutrienți-cheie. Corpul nostru are nevoie de cantitățile optime de vitamine și minerale pentru a putea desfășura activitățile metabolice sau reacțiile biochimice necesare producerii de energie.
De aceea, una din principalele cauze ale oboselii întâlnite la populația actuală, este dieta de tip occidental, săracă în nutrienți. Majoritatea celor care acuză o stare permanentă de oboseală nu consumă suficient de multe fructe, legume, carne sănătoasă, carbohidrați complecși și grăsimi bune – necesare menținerii unui nivel optim de energie în corp.
Mai mult decât atât, dieta este formată din produse și ingrediente care provoacă scăderea energiei și instalarea stării de oboseală, moleșeală sau epuizare, precum zahărul și numeroși aditivi nocivi.
Cuprins
4 cauze posibile ale oboselii
Principalii nutrienți de care are organismul nevoie pentru susținerea nivelurilor de energie pe tot parcursul zilei sunt 4 la număr: vitamina B12, magneziu, fier și Omega-3.
Lipsa de vitamina B12
Vitaminele din complexul B sunt deseori numite „vitamine ale energiei”, datorită faptului că ele susțin procesul natural al corpului de obținere a energiei din alimentele pe care le consumăm. Când ingerăm alimente bogate în aceste vitamine, corpul nostru experimentează o stimulare a energiei. Dintre toate vitaminele grupului B, cea mai importantă pentru combaterea oboselii este vitamina B12.
Deficitul de această vitamină se poate instala treptat, în decursul a mai multor ani. Inițial apare o oboseală ușoară, căreia nu-i dăm de obicei prea multă importanță, considerând-o normală sau obișnuită.
Însă în timp, pe măsură ce carența se agravează și devine sever, pot să apară alte simptome, mai serioase, precum amețeală, probleme de memoriei, dificultăți de concentrare, depresie, dureri de cap, comportament obsesiv-compulsiv sau iritabilitate.
Corectarea deficitului de vitamina B12 într-un termen cât mai scurt este vitală pentru îmbunătățirea energiei și a stării generale de sănătate și de bine.
Lipsa de magneziu
Acest mineral este deseori asociat cu energia, sau cu oboseala, în funcție de nivelul său în corp. Dat fiind că este implicat în peste 300 de reacții enzimatice în organism, are un rol critic în ceea ce privește metabolismul energetic din interiorul fiecărei celule.
Lipsa de magneziu a fost corelată cu mai multe tipuri de oboseală: fibromialgie (oboseală musculară), sindromul oboselii cronice și oboseala suprarenală.
Fibromialgia și durerea cronică ce însoțesc starea de oboseală generală se pot datora unui deficit de magneziu. Mușchii au nevoie de acest mineral pentru a funcționa optim, de aceea o cantitate insuficientă de magneziu poate duce deseori la dureri musculare și slăbiciune generală.
Magneziul este necesar și pentru recuperarea suprarenală. Dacă pe lângă starea de epuizare vă simțiți și foarte stresat, este posibil ca glandele suprarenale să fie afectate de o cantitate inadecvată de magneziu.
Deseori, magneziul este apreciat ca un mineral relaxant, deoarece produce un efect calmant asupra corpului.
Circa 50% din americani sunt deficitari la capitolul magneziu, dar fără să știe acest lucru. Medicii nu iau în considerare lipsa de magneziu ca o cauză posibilă a oboselii, deoarece nu caută simptomele specifice acestui deficit sau nu știu să le observe.
Citește și Remedii naturale pentru ANEMIE din produse APICOLE
Lipsa de fier
Organizația Mondială a Sănătății susține că deficitul de fier reprezintă principala tulburare nutrițională din lume. Oboseala este de obicei primul simptom (anemia). Pe lângă scăderea energiei și oboseală, lipsa de fier provoacă de asemenea o stare de slăbiciune generală, unghii fragile și inapetență. În cazuri de anemie severă, pacienții pot avea un apetit neobișnuit pentru noroi sau plastic.
La fel ca vitaminele din grupul B, fierul acționează ca un co-factor în sinteza serotoninei. Din acest motiv, nivelurile scăzute de fier pot duce la depresie, anxietate sau atacuri de panică.
Lipsa de Omega-3
Oboseala însoțită de somnolență și uitare se poate datora unui aport insuficient de Omega-3. Acești acizi grași sunt considerați grăsimi sănătoase, pe care corpul le folosește pentru creștere și dezvoltare. Sunt de asemenea esențiale pentru buna funcționare a creierului.
Întrucât corpul nu poate produce aceste grăsimi, trebuie să le luăm din alimente. Un aport inadecvat de Omega-3 poate cauza probleme de memorie, piele uscată, depresie și alte tulburări de dispoziție, scăderea imunității (îmbolnăviri dese), căderea părului și probleme de circulație a sângelui.
Aceste simptome înseamnă că este nevoie să mâncați mai multe alimente bogate în Omega-3, precum pește gras (somon, macrou), nuci și semințe, sau să luați capsule cu ulei de pește.
Aportul adecvat de Omega-3 este important și pentru reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare, pentru combaterea obezității, scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiace sau diabet.
Sursă: UHN Staff, Fatigue Causes Include Lack of 4 Specific Nutrients, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/energy/fatigue-causes-include-lack-of-4-specific-nutrients/