Argila bogată în magneziu- leac pentru oboseală și stres – dr. Antonela Marika

Argila este considerat un pământ vindecător, cu numeroase aplicații în medicina populară.

Efectele sale binefăcătoare la nivelul întregului organism se datorează în mod deosebit capacității de a absorbi și ajuta la eliminarea toxinelor.

Este bogată în numeroase minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, cupru, potasiu, fosfor, siliciu, mangan și sulf.

Deficitul de aceste micro și macroelemente, dar mai ales de magneziu, poate afecta mușchii, sistemul nervos și secreția digestivă.

O modalitate naturală de a combate stresul și oboseala este consumul de apă argiloasă și apă de tărâțe, susține dr. Antonela Marika, medic specialist în boli interne, fitoterapie și apiterapie.

O cură cu argilă poate dura 3 săptămâni. Se poate repeta după o pauză de 7-10 zile, când se va consuma doar 12-15 zile pe lună.

Regimul alimentar trebuie să includă cât mai mult legume, verdețuri, fructe și alimente crude în general.

Pentru eliminarea stărilor de oboseală fizică și mentală, și pentru menținerea forței fizice se pot aplica de asemenea pe ceafă cataplasme subțiri de argilă și se lasă să acționeze 2 ore. Se fac 2 astfel de aplicații într-o zi.

Persoanele care fac mult efort fizic pot suferi de hipermagneziemie tranzitorie și apoi de hipomagneziemie, în cazul în care efortul fizic este prelungit.

O activitate fizică intensă poate cauza scăderea nivelului de magneziu din corp prin urină și transpirație abundentă.

Persoanele care muncesc în mine, turnătorii sau în alte domenii care presupun mult efort fizic la temperaturi mari, elimină mai mult magneziu și potasiu din corp prin sudoare.

Folosirea argilei în paralel cu o dietă atoxică, bogată în magneziu, poate preveni deficitele de magneziu din corp.

Apa de tărâțe este de asemenea utilă în acest sens, datorită faptului că la rândul ei are o concentrație semnificativă de minerale, mai ales de magneziu.

Administrată în paralel cu apa de argilă, ea ajută la fixarea magneziului în corp, inclusiv a celui provenit din alimente și apă.

Cum se prepară apa argiloasă

Se pune 1 linguriță de argilă pudră, într-un pahar cu 150 ml de apă de tărâțe. Se lasă să stea 30 de minute, apoi se bea, cu 30 de minute înainte de masă.

Această doză se administrează în decursul a 24 de ore. Cura se face timp de 3 săptămâni, și se poate relua după 1 săptămână de pauză.

Din reziduul de argilă rămas pe fundul paharului se prepară o cataplasmă care se va folosi pentru aplicații locale.

Aceste cataplasme ajută la introducerea în corp prin piele a unei cantități suplimentare de magneziu și alte minerale.

Utilizări externe

Pudra de argilă poate fi folosită și în loc de talc pentru mâinile afectate de bătături și crăpături, precum și pentru combaterea transpirației excesive a picioarelor.

Se presară pur și simplu în pantofi, ajutând la combaterea transpirației și la răcorirea picioarelor.

Persoanele care fac mult efort fizic își pot pudra articulațiile cu pulbere de argilă, spălate și uscate în prealabil.

Cataplasmele calde, de circa 1 cm grosime, se aplică și pe musculatură, direct pe piele. Se lasă să acționeze 2 ore.

Cataplasmele reci, în strat mai gros, se pot aplica pe abdomen înainte de culcare și se lasă să acționeze până dimineața.

Ajută în lipsa de magneziu. În cursul zilei, ele se pot pune și pe ceafă, când se vor lăsa să acționeze doar o oră.

Sursă: Dr. Antonela Marika, Revista Galenus, „Argila in tratamentul stresului si nu numai”: https://www.revistagalenus.ro/fitoterapie/argila-in-tratamentul-stresului-si-nu-numai/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]