DUREREA de SÂNI – ce poate fi (cauze, simptome, tratament)

Sânii și aparatul genital feminin sunt zone extrem de sensibile și predispuse la diferite boli. De aceea, orice modificare sau anormalitate care survine în aceste regiuni ale corpului poate provoca îngrijorare.

Frica de a nu se îmbolnăvi de cancer le face pe multe femei să intre în panică. Vestea bună este că durerea de sân în sine este rareori un semn de cancer mamar.

Durerea de sani – cauze, manifestari, tratament

 

Circa 70% din femei experimentează un anume disconfort la nivelul sânilor în anumite perioade ale vieții lor. Durerea de sân este rareori un semnal de alarmă că ceva grav ar putea fi cauza.

Cum se manifestă durerea de sâni

Durerea de sân poate fi diferită de la caz la caz. Ea poate varia de la ușoară la severă. Uneori poate fi mai puternică, încât să necesite analgezice. Se poate localiza doar la unul din sâni sau la amândoi. De asemenea, poate radia spre axile.

Când mergeți la medic, încercați să descrieți durerea folosind unul din acești termeni:

– senzație de arsură
– durere străpungătoare, ascuțită
– inflamație
– durere care strânge
– durere intermitentă sau constantă
– durere locală sau difuză

Tipuri de durere de sâni

Există 3 tipuri principale de dureri de sâni:

1. Durerea asociată cu ciclul menstrual

Acest tip de durere este datorată schimbărilor hormonale care au loc la menstruație. Cele mai multe femei au dureri mamare înainte de ciclul menstrual, care se diminuează începând cu apariția fluxului de sânge.

Sânul poate fi doar dureros, sau umflat și noduros la palpare, din cauza unei stări fibrochistice. Și stresul crescut poate influența apariția durerilor de sâni.

1. Durerea care nu este provocată de menstruație

Durerii de sâni care nu poate fi pusă în legătură cu menstruația este mai frecventă la femei în perioada de premenopauză sau postmenopauză. Apare de obicei într-o zonă specifică a sânului. Pot fi afectați ambii sâni. La unele femei, durerea să persiste mult timp, până la 2 ani, după care dispare.

În alte cazuri, durerea care nu este asociată cu menstruația poate fi cauzată de o traumă la nivelul sânilor sau de biopsie. Durerea de sâni continuă nu are însă un diagnostic cert. Cancerul mamar este rar întâlnit la femeile cu acest tip de durere, însă medicul poate prescrie o examinare în acest sens.

1. Durere de sâni care pornește din piept

Acest tip de durere nu este influențată de menstruație. Este mai degrabă o durere pectorală, de tip artritic, care provine din mijlocul pieptului și se numește costocondrită. Este resimțită în mod greșit la nivelul sânilor deoarece apare în punctul în care coastele și sânii se conectează.

Postura nefavorabilă și procesul de îmbătrânire pot contribuie la creșterea stresului asupra acestor articulații, cauzând durere.

Dacă durerea este intensă și trebuie să mergeți la medic, acesta poate cere un istoric medical familial, poate realiza o examinare fizică, o mamografie la femeile peste 50 de ani sau mai tinere cu un risc crescut de cancer mamar sau o ecografie. Biopsia nu este recomandată.

Durerea de sâni – cauze posibile

chisturi
• schimbări hormonale asociate ciclului menstrual
• un sutien nepotrivit

Citește și CHISTURI – tratamentul naturist recomandat de Maria Treben

• un dezechilibru al acizilor grași din corp
• infecția sânilor (mastită)
• anumite medicamente
• mărirea sânilor
• traume, leziuni
• creșterea în greutate

Durerea de sâni – opțiuni de tratament

Pentru o femeie cu dureri de sâni, cel mai important este să se asigure că durerea nu este cauzată de cancer mamar. Tratamentul poate presupune utilizarea unor medicamente pentru reducerea disconfortului, precum și anumite modificări în dietă și stil de viață.

Medicamentele trebuie administrate doar în cazul în care durerea este severă și afectează sarcinile zilnice.

Dacă este provocată de costocondrită, se pot prescrie antiinflamatoare sau analgezice. Nu exagerați, întrucât aceste medicamente sunt însoțite de efecte secundare serioase. Încercați să minimalizați durerile printr-un stil de viață sănătos:

– purtați un sutien fix, care reduce mișcarea sânilor și implicit durerea
– evitați stresul, care crește hormonii de stres și poate afecta sânii
– eliminați consumul de alimente care conțin cafeină (cafea, ceaiuri, coca-cola, ciocolată)
– reduceți consumul de grăsimi din carne, lactate și produse de patiserie
– creșteți consumul de fructe, legume, cereale integrale
– limitați aportul de sare
– luați suplimente cu vitamine (E, B6, ulei de primulă) la sfatul medicului

Citește și Dietă pentru femeile cu NODULI, tumori și alte probleme ale SÂNILOR – dr. Daniel Boarim

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4264’ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. MedBroadcast, „Breast pain – what’s wrong?” https://www.medbroadcast.com/channel/womens-health/breast-health/breast-pain-whats-wrong
2. MedBroadcast, „Breast pain: what does it mean?” https://www.medbroadcast.com/channel/womens-health/overview/breast-pain-what-does-it-mean

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.