Totul despre perioada de dinainte de MENOPAUZĂ (schimbări, simptome, cauze, remedii naturale)

Foarte multe femei în jurul vârstei de 40 de ani încep să observe modificări în regularitatea și funcția ciclului menstrual și se întreabă dacă nu cumva aceasta poate fi semnul apropierii lor de menopauză.

Americanii au două termene pentru definirea perioadei de dinainte de menopauză: simptome premenopauza (fără simptome) și perimenopauză (cu simptome specifice menopauzei).

Simptome de premenopauza

 

Dacă trebuie să vorbim despre simptomele pe care femeile le experimentează înainte de a ajunge la menopauză, mai corect ar fi să folosim termenul de perimenopauză, deși majoritatea cunosc doar termenul de „premenopauză”. În limba greacă, „peri” înseamnă „în jurul” sau „în apropierea”.

Ce este premenopauza

Specialiștii de la Harvard spun că în această etapă de perimenopauză, femeile de 40 de ani se pot trezi noaptea într-o baltă de transpirație și pot avea menstruații neregulate, uneori acompaniate de sângerări abundente.

Dacă observați aceste schimbări, este posibil să treceți prin perimenopauză. Această perioadă de tranziție poate dura luni sau chiar ani până la instalarea propriu-zisă a menopauzei, care înseamnă încetarea ciclurilor menstruale.

Perimenopauza debutează cu o dereglare evidentă a ciclurilor menstruale, provocată de scăderea funcției ovariene. Perimenopauza se încheie după un an de la ultima menstruație, când se pune „diagnosticul” de menopauză.

Simptome de premenopauză

Simptomele de perimenopauză diferă de la femeie la alta. Durata medie a acestei perioade este de 3-4 ani, deși în unele cazuri poate dura doar câteva luni sau chiar până la 10 ani.

Unele femei se plâng cel mai mult de bufeuri sau valuri de căldură/fierbințeală. Altele scapă de menstruațiile puternice. Există și femei care nu au nici un simptom deranjant.

Menstruațiile pot înceta într-un mod mai mult sau mai puțin abrupt, sau pot continua să apară neregulat pe parcursul a mai multor luni sau ani.

Toate aceste schimbări fizice care se petrec cu femeile aflate în apropierea menopauzei se datorează modificărilor hormonale, îndeosebi fluctuațiilor nivelului de estrogen circulant. Femeile de vârstă reproductivă au cantități crescute de estrogen circulant. În jurul vârstei de 40 de ani, acesta începe să scapă.

35-50% dintre femeile aflate în perioada de perimenopauză suferă de valuri bruște de căldură corporală însoțită de transpirație, care durează cel puțin 5-10 minute.

Încep de regulă de la cap, față, gât sau piept și pot varia în intensitate de la senzație de căldură trecătoare la o senzație de ardere.

Bufeurile puternice pot duce la înroșirea feței, transpirații excesive, frisoane și uneori confuzie. În ceea ce privește frecvența lor, unele femei pot avea doar câteva bufeuri pe săptămână, altele pot avea 10 sau mai multe într-o zi, precum și pe parcursul nopții.

Alte simptome de perimenopauză:

sângerări uterine
– probleme legate de fibroame și endometru
– tulburări de somn (circa 40% din femeile aflate la perimenopauză au probleme cu somnul)
– tulburări de dispoziție (10-20% experimentează depresie în perioada de tranziție menopauzală, iritabilitate, stres)
– probleme de memorie pe termen scurt
– dificultăți de concentrare

Unele simptome de premenopauză pot fi ținute sub control prin unele modificări ale dietei și stilului de viață. De pildă, pentru prevenirea sau reducerea bufeurilor, evitați consumul de băuturi sau mâncăruri fierbinți și condimentate, îmbrăcați-vă mai subțire, faceți exerciții de respirație, inspirând rar și expirând profund.

Remedii naturiste menopauză

Există unele suplimente alimentare și plante care pot ajuta la ameliorarea simptomelor specifice menopauzei, precum crețișoara, angelica, traista-ciobanului, fenicul sau salvia. Este bine să luați aceste produse după o sfătuire cu un medic specialist. 

Polenul de albine este de asemenea benefic, datorită calităților sale nutritive, tonice și echilibrante emoționale și psihice, precum și păstura.

  Surse:
1. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, Perimenopause: Rocky road to menopause: https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause</
2. Steaua Divină, REMEDII NATURALE PENTRU O MENOPAUZĂ FĂRĂ PROBLEME: https://steaua-divina.ro/blog/7_remedii-naturale-pentru-o-menopauza-fara-probleme.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.