Remedii naturiste pentru MASTITĂ – simptome, măsuri preventive

Mastita este una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă noile mămiciPotrivit statisticilor, 1 din 10 femei care își hrănesc bebelușii la sân sunt afectate de mastită.

Datorită durerii și a disconfortului cauzat, multe femei renunță complet la alăptare.

Mastita – remedii naturiste

Mastita este o inflamație a sânului care apare de regulă în primele 3-6 luni de la naștere. Mai este cunoscută sub numele de „infecție puerperală a sânului”. Mamele care alăptează pot face și ele mastită. În cazul lor, afecțiunea se numește „mastită periductală” sau „mastită obliterantă”.

La femeile care alăptează, mastita apare în urma unei acumulări de lapte în interiorul sânilor, din cauza alăptatului incorect. Fie bebelușul întâmpină probleme de supt, fie nu este corect atașat la sân, fie alăptarea are loc prea rar sau lipsește cu desăvârșire.

În alte cazuri, laptele acumulat se poate infecta cu microorganisme (mastită infecțioasă), care pătrund în sân prin mamelonul rănit sau crăpat/fisurat, blocând canalele prin care este secretat laptele. Cea mai comună bacterie care cauzează infecții la femei post-partum este Stafilococul auriu.

_______________________________

Mastita – simptome

Cercetările au arătat că 80-90% din femei se plâng de inflamații/dureri ale mamelonului sau roșeață în perioada alăptării. În 26% din cazuri apar fisuri sau dureri la nivelul mameloanelor.

– durere la unul din sâni
– întărirea sânului
– roșeață sau umflătură în jurul mamelonului, care se simte fierbinte sau dureroasă la atingere
– durere arzătoare în interiorul sânului care poate fi constantă sau doar în momentul alăptării
– febră de 38.3 grade Celsius sau mai mare
– secreții albe sau sângeroase din mamelon
– simptome de gripă: frisoane, oboseală, indispoziție

Doar în cazuri rare mastita poate afecta bebelușul care suge.

__________________________

Mastita – remedii naturiste

1. Comprese cu traista-ciobanului

Acest remediu este recomandat de botanista Maria Treben. Se iau 1 mâini de tătăneasă mărunțită și se pun într-o sită. Sită se așează deasupra unei oale cu apă care fierbe. Vaporii fierbinți vor pătrunde în plante și le vor încălzi, acestea devenind moi și suculente.

Plantele din sită se răstoarnă pe o bucată de pânză curată, care se aplică pe sânii umflați. Compresa se acoperă cu un prosop moale și călduros.

2. Lecitină

Această substanță poate preveni blocajele din ductele de lapte. Lecitina reduce vâscozitatea laptelui și îl ajută să treacă mai ușor prin canal crescând cantitatea de grăsimi polinesaturate. Se recomandă 1,200 mg de lecitină, de 4 ori pe zi.

3. Comprese calde

O metodă simplă dar eficientă pentru mastită este aplicarea de comprese calde pe sân. Căldura stimulează circulația și implicit fluxul laptelui matern și ajută la combaterea inflamației. Compresa se aplică pe sân și se lasă 15 minute. Procedeul se repetă de 3 ori pe zi.

Masarea zonei afectate a sânului înainte de aplicarea compresei este de asemenea utilă. Se pot face și băi sau dușuri calde înainte de alăptare.

4. Comprese cu cartofi

Curățați un cartof de coajă și tăiați-l felii. Înmuiați feliile în apă pentru 15-20 de minute și aplicați-le pe regiunea sângelui. Lăsați-le să acționeze 15-20 de minute. Aplicați 3 astfel de comprese într-o oră. Repetați după o pauză scurtă.

Cartofii au proprietăți antiinflamatoare și răcoritoare. Conțin enzime care reduce umflăturile și roșeața, precum și vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor.

5. Comprese cu plante

Face o compresă sau o cataplasmă din semințe de schinduf, rozmarin, tătăneasă și/sau păpădie. Plantele uscate se macină prin râșnița de cafea, se combină cu puțină apă, cât să obțineți o pastă groasă. Se întinde pe un strat de tifon și se aplică pe sân. Se acoperă cu un alt strat de tifon, se fixează și se lasă să acționeze 20 minute. Repetați la nevoie.

Rădăcina de coada-șoricelului este de asemenea utilă pentru reducerea durerilor mameloanelor fisurate.

6. Laptele matern

Laptele mamei conține anticorpi care luptă cu infecțiile și întăresc sistemul imunitar. Totodată, ajută la vindecarea rănilor. Masați mamelonul cu lapte matern înainte de alăptare. 

7. Usturoi

Datorită proprietăților sale antibiotice, antivirale, antifungice și antibacteriene, usturoiul stimulează sistemul imunitar să lupte cu bacteriile. Pentru prevenirea mastitei și a altor infecții se pot consuma câte 1-5 căței de usturoi cruzi pe zi. Cu toate acestea, unii bebeluși nu mai sug din cauza gustului/mirosului neplăcut de usturoi al laptelui mamei.

8. Cataplasme cu varză

Luați o frunză mare de varză. Spălați-o bine, tamponați-o cu un șervețel de hârtie și zdrobiți-o pe un tocător cu mânerul unui cuțit sau cu bătătorul de șnițele.

Aplicați-o pe zona sângelui și fixați-o cu ajutorul sutienului. Pentru un efect calmant, lăsați frunza de varză să stea în frigider până se răcește înainte de a o aplica pe sân.

Cataplasmele pot fi înlocuite la fiecare oră.

Frunzele de varză sunt folosite sub formă de cataplasme de multe generații pentru tratarea diverselor afecțiuni externe. Sunt deosebit de utile în inflamații și infecții.

9. Soluție salină

Amestecați ½ linguriță de sare cu 220 ml de apă și tamponați mamelonul după alăptare cu soluția obținută. Această soluție are un grad redus de salinitate, apropiată de cea naturală, a lacrimilor.

Sarea combate bacteriile, reduce durerea și umflăturile. Poate fi folosită și preventiv pentru mastită.

__________________________

Sfaturi pentru prevenirea mastitei

– menținerea unui program regulat de hrănire la sân în primele 6 luni, încurajând bebelușul să mănânce ori de câte ori doresc
– asigurați-vă că bebelușul este bine atașat la sân în timpul alăptării
– goliți sânii complet în timpul alăptării
– lăsați bebelușul să încheie complet sesiunea de alăptat
– nu luați bebelușul de la sân înainte ca acesta să-l refuze singur
– variați pozițiile de alăptare
– evitați hainele strâmte/mulate pe corp, precum și sutienul, pentru a nu afecta circulația sângelui în perioada de alăptare
– evitați dormitul pe stomac sau o poziție în care sâni sunt presați de saltea
– evitați săpunurile antibacteriene, deodorantele și pudrele pentru sân care conțin triclosan sau alte substanțe iritante sau alergice

Dacă mastita nu trece de la sine, consultați medicul, care poate prescrie un tratament cu antibiotice. Mastita netratată poate duce la colectarea de puroi în sân, cauzând întărirea sânului. Abcesul poate fi îndepărtat doar chirurgical.

__________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Axe, Treating Mastitis, the Most Common Breast-Feeding Infection: https://draxe.com/mastitis/

2. Boli Specifice Femeilor, Sănătate cu Maria Treben, Inflamația sânilor/mastită, Editura Gemma Print, București, p. 38

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]