GRĂSIMEA abdominală la femei – măsurători, pericole, soluții

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Măsurătorile taliei pot fi un indiciu important al nivelului de sănătate al femeilor. Grăsimea abdominală este asociată cu probleme grave de sănătate, pe care femeile trebuie să le cunoască.

Creșterea dimensiunii taliei este de multe ori o consecință asociată cu înaintarea în vârstă. Grăsimea corporală începe să se deplaseze spre zona abdominală mai ales după menopauză.

Grasimea abdominala la femei

Dincolo de disconfortul fizic și estetic pe care îl provoacă, grăsimea de pe burtă este extrem de periculoasă pentru sănătate. Un studiu observațional prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică din anul 2017 a arătat că raportul dintre grăsimea abdominală și grăsimea din restul corpului influențează riscul de cancer.

Femeile cu un raport crescut aveau un risc de cancer gastrointestinal și pulmonar mai mare cu 50%. Rezultatele acestui studiu arată că grăsimea distribuită în zona abdomenului este mai periculoasă decât greutatea corpului în ceea ce privește riscul de cancer la femeile postmenopauzale.

Greutatea corporală este determinată de raportul dintre aportul de calorii și energia consumată. Persoanele care mănâncă mult și fac mișcare puțină sunt mai predispuse la îngrășare, mai ales în zona burții.

Vârsta înaintată are de asemenea un rol important. Pe măsură ce scade masa musculară, crește masa de grăsime. Totodată, reducerea masei musculare duce la scăderea ratei de utilizare a caloriilor și la dificultatea menținerii unei greutăți optime.

Multe femei observă o creștere a grăsimii abdominale pe măsură ce înaintează în vârstă, fără să constate o creștere a greutății corporale. Acest lucru se poate datora scăderii nivelului de estrogen – un hormon care pare să influențeze locul de distribuție a grăsimii în corp.

Grăsimea abdominală nu este doar subcutanată (aflată sub piele), ci și viscerală (prezentă în interiorul abdomenului, în jurul organelor interne).

Grăsimea viscerală este asociată cu probleme de sănătate serioase:

– boli de inimă
– diabet de tip 2
– hipertensiune arterială
– colesterol anormal
– probleme respiratorii

Grăsimea de pe burtă crește de asemenea riscul de deces prematur, indiferent de greutatea corporală totală. Unele studii au arătat că femeile cu o greutate normală, dar cu o talie mare, aveau un risc mai mare de deces din cauza unei boli cardiovasculare.

O talie de peste 89 de cm poate indica prezența unei cantități nesănătoase de grăsime abdominală și un risc mai mare de probleme de sănătate.

Metode de reducere a grăsimii abdominale

Exercițiile fizice nu sunt suficient pentru a da jos grăsimea abdominală. Ele trebuie acompaniate de strategii alimentare speciale.

Dieta unei persoane cu exces de grăsime abdominală trebuie să includă:

– cât mai multe alimente vegetale: fructe, legume, cereale integrale
– un aport redus de zahăr și grăsimi saturate (carne și lactate grase, dulciuri)
– înlocuirea grăsimilor saturate cu alimente bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, precum pește, nuci, semințe, avocado
– înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă sau sucuri naturale
– reducerea porțiilor de mâncare

Experții recomandă cel puțin 150 minute de activitate aerobică moderată pe săptămână, precum mersul pe jos, sau de activitate aerobică viguroasă, precum 75 minute de jogging (alergare) pe săptămână.

Pentru menținerea greutății corporale, faceți cel puțin 10.000 de pași pe zi. Studiile arată că este nevoie de un număr de 15.000 de pași pe zi pentru a preveni îngrășarea după o cură de slăbire.

Pentru a elimina excesul de grăsime și împiedica re-acumularea acestuia, este nevoie de un program încet și stabil de slăbire, în care să se elimine câte 1 kilogram pe săptămână.

Cumpără de aici suplimente care ajută la slăbit:
[wcepe_products ids=’ 11292′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

  1. Articol tradus din: Mayo Clinic Staff, „Belly fat in women: Taking — and keeping — it off”, Healthy Lifestyle, Women’s health: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809
  2. Ruxandra Schitea, „Obezitatea abdominală se corelează cu creșterea riscului de cancer la femei post-menopauză”, Raportul de Gardă.ro: https://raportuldegarda.ro/articol/distributia-grasimii-in-organism-factor-cheie-in-determinarea-riscului-de-cancer/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]