DEPRESIA, o otravă lentă care afectează viața FEMEILOR – cauze, simptome, factori de risc

Depresia a devenit una din cauzele principale de dizabilitate la nivel mondial. Nu doar persoanele depresive sunt afectate, ci și cei din jurul lor.

Statisticile arată că femeile sunt victimele principale ale acestei tulburări.

Depresia la femei

DEPRESIA – DESCRIERE ȘI SIMPTOMATOLOGIE

Depresia este o tulburare mentală care poate fi descrisă ca o stare de energie scăzută, însoțită de tulburări de somn, inapetență, dificultăți de concentrare, pierderea interesului pentru orice tip de plăcere, sentimente de vinovăție sau scăderea încrederii în sine. La toată această paletă de simptome se mai adaugă în unele cazuri și anxietatea.

Depresia poate afecta viața unei femei pe toate planurile: social, familial, profesional. În stadiul avansat (depresie cronică), persoana afectată nu mai este capabilă să îndeplinească responsabilitățile zilnice.

FACTORI DE RISC

Factorul cel mai important în declanșarea depresiei la femei este influența schimbărilor hormonale care apar în diferite etape din viața acestora.

Femeile însărcinate sunt mai expuse la tulburări depresive. Anumite evenimente cu impact psihologic – precum stresul, violența domestică, statutul social dezavantajat, venitul mic – sunt alte lucruri care le fac pe femei mai vulnerabile la depresie.

Inclusiv femeile „de carieră” sunt afectate de anxietate și stres emoțional, din cauza programului lung de muncă și a termenelor-limită stricte.

Presiunea la locul de muncă le obligă pe multe femei să adopte un stil alimentar haotic, să sară peste mese și să aleagă produsele de tip fast-food.

Alți factori care contribuie la depresie sunt: odihna insuficientă, sedentarismul, alimentația deficitară, expunerea la toxine și poluanți, abuz de alcool.

___________________________

DEPRESIA LA FEMEI – CAUZE

Cauzele instalării depresiei la femei pot fi multiple, de la cele de natură genetică și biologică, până la cele hormonale, fiziologice și sociale.

Evenimentele negative precum traumele, relațiile eșuate, situații stresante, abuzul fizic sau pierderea unei persoane iubite poate declanșa un episod depresiv.

Femeile răspund diferit la situațiile dificile din viața lor față de bărbați, fiind mai sensibile.

Există și cauze medicale ale depresiei:

– boli cerebrovasculare
– epilepsie
– HIV
– boli autoimune
– hipotiroidism asociat cu depresie

Din punct de vedere fiziologic, anumite schimbări de factură hormonală pot duce la depresie. Ciclul menstrual, sarcina, perioada post-partum, perioada de dinainte de menopauză sunt câteva exemple care contribuie la instalarea anumitor tipuri de depresie:

– tulburarea disforică premenstruală (începe cu 1-2 săptămâni înainte de menstruație): iritabilitate, mânie, depresie, tensiune, anxietate, atacuri de panică, schimbări de dispoziție, scăderea interesului pentru activitățile zilnice sau relațiile cu oamenii, pofte alimentare sau inapetență, oboseală;

– depresia perinatală: provoacă un amestec de emoții și sentimente – bucurie, tristețe, anxietate, confuzie, copleșire; depresia poate surveni și din cauza creșterii în greutății corporale;

– depresia post-partum: scăderea rapidă a hormonilor (estrogen și progesteron) din corpul unei femei după naștere poate duce la schimbări în chimia creierului care pot declanșa tulburări ale dispoziției; privarea de somn după naștere poate cauza de asemenea disconfort și epuizare – factori care contribuie la apariția depresiei.

– depresia perimenopauzală: este perioada de tranziție care are loc înainte de menopauză, care poate cauza menstruații anormale, insomnie, bufeuri; depresia poate surveni ca urmare a fluctuațiilor estrogenului și progesteronului și scăderea nivelului de serotonină.

___________________________

Femeile de toate vârstele sunt afectate de depresie. Rolurile diferite pe care le are o femeie – de fiică, de mamă, de soție, de angajat – contribuie la creșterea nivelului de stres și a riscului de depresie.

Cu toate acestea, schimbările hormonale specifice diferitelor vârste rămân factorul principal care contribuie la depresie.

___________________________

Sursă: Jiji Angali George, Ashutosh Shrestha Bana, Depression – A Slow Poison Affecting Women’s Life, International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 51(2), July – August 2018; Article No. 13, Pages: 73-75: http://globalresearchonline.net/journalcontents/v51-2/13.pdf

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.