Ce MINERALE se pierd prin TRANSPIRAȚIE

Transpirarea este un proces normal, care face parte din viața noastră de zi cu zi. Există însă anumiți factori care pot stimula transpirația excesivă:

temperaturile ridicate;
emoțiile și stresul (mânie, frică, jenă, anxietate, stres emoțional);
– unele alimente (produse picante, băuturi răcoritoare, cafea, ceai bogat în cafeină, băuturi alcoolice);
– unele medicamente sau boli (cancer, infecții, febră și medicamente pentru reducerea febrei, hipoglicemie, medicamente analgezice precum morfina, hormoni tiroidieni sintetici, sindromul complex de durere regională;
menopauza, fluctuații hormonale (determină în general transpirații nocturne și bufeuri – valuri de căldură)

Ce minerale se pierd prin transpiratie

Transpirația este alcătuită îndeosebi din apă, însă ea conține și anumiți electroliți cu un rol esențial în corp. Atunci când transpirăm, pierdem nu doar apă, ci și minerale.

Cel mai important rol al mineralelor este menținerea echilibrului lichidelor din corp. Sunt implicate în absorbția nutrienților, contracțiile musculare și sănătatea oaselor.

Sodiul și clorura sunt cei mai abundenți electroliți din transpirație, urmați de potasiu, magneziu și calciu. Un atlet (alergător) care pierde 3 litri de lichide într-o oră pierde 1,380 – 5,520 mg de sare.

Sodiul, clorura și potasiul acționează împreună pentru reglarea și menținerea echilibrului lichidelor din corp. Calciul și magneziul sunt importante pentru buna funcționare a mușchilor, având totodată un rol esențial în metabolismul energiei.

_______________________

Pentru a menține un nivel optim de lichide și de electroliți este necesar să consumăm suficientă apă și electroliți.

• alimente bogate în sodiu: alune sărate, covrigei sărați, biscuiți sărați;
• alimente bogate în potasiu: banane, cartofi, legume cu frunze verzi, fructe citrice;
• alimente bogate în magneziu: semințe de dovleac, migdale, caju, unt de arahide, spanac, fasole;
• alimente bogate în calciu: iaurt, lapte, migdale, broccoli.

O metodă simplă și eficientă prin care putem aduce un aport semnificativ de minerale din corp este să consumăm o salată de vară, combinând diverse verdețuri cu ardei gras, roșii, castraveți, măsline, semințe de floarea-soarelui și un dressing de iaurt.

Totodată, urzica, țelina, coada-calului și socata au efecte remineralizante.

____________________________

Un studiu realizat de cercetătorii chinezi în anul 2012 pe 224 de oțelari expuși la căldură a descoperit că pierderea unor micro-nutrienți prin transpirație afectează nivelul tensiunii arteriale.

Rezultatele au arătat că pierderea vitaminei C, a potasiului și a calciului prin transpirație a dus la creșterea tensiunii arteriale.

Vitamina C este un antioxidant care inhibă răspunsul inflamator, reduce stresul oxidativ și stimulează funcția endotelială prin afectarea producției de oxid nitric. Mecanismele inflamatorii și oxidative sunt implicate în patogeneza hipertensiunii arteriale.

Potasiul poate reduce tensiunea arterială crescută prin vasodilatare și reglarea echilibrului dinamic dintre sodiu și potasiu.

Calciu poate regla hormonii și interacțiunile dintre electroliți, iar magneziul poate afecta activitatea cardiacă electrică, contractilitatea miocardică și tonul vascular.

____________________________

Surse bibliografice:

1. Healthline, Sweating (Normal Amounts): Causes, Adjustments, and Complications: https://www.healthline.com/health/sweating#how-it-works

2. Taylor Sherman, EP-C, ACSM; Claire Siekaniec, MSc, RD, CSSD; Shelby Johnson, RD, WHAT’S IN YOUR SWEAT? http://www.sportsrd.org/wp-content/uploads/2016/08/Whats-In-Your-Sweat.pdf

3. Yong-Mei TANG, Dao-Gang WANG, Jun LI, Xing-Hua LI, Qian WANG, Nan LIU, Wei-Tian LIU, and Ying-Xue LI, Relationships between micronutrient losses in sweat and blood pressure among heat-exposed steelworkers, Ind Health. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939859/

4. Saffron & Sage, Ways To Replace Minerals Lost Through Sweating: http://www.saffronsageliving.com/blog/ways-to-replace-minerals-lost-through-sweating

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.