TĂTĂNEASA regenerează ȚESUTURILE, sudează OASELE rupte și vindecă numeroase afecțiuni ale PIELII (rețete și moduri de utilizare)

Tătăneasa are o listă foarte lungă de beneficii, datorate îndeosebi efectelor stimulente asupra sistemului imunitar și accelerării proceselor de vindecare.

Această plantă este folosită din antichitate pentru tratarea rănilor, zgârieturilor, arsurilor, vânătăilor, cicatricilor, escarelor, varicelor, fracturilor minore, ligamentelor rupte, luxațiilor, artritei, hemoroizilor și problemelor scalpului.

Tataneasa pentru oase si rani

În medicina tradițională este cunoscută ca remediu pentru durerile musculare și afecțiunilor articulare. Comisia germană a Europei a aprobat utilizarea preparatelor pe bază de tătăneasă pentru tratarea accidentărilor minore.

Ce conține tătăneasa

În rădăcina de tătăneasă se găsesc cantități mari de alantoină – un compus mucilaginos din categoria polizaharidelor (29%), acizi fenolici (acid rozmarinic, acid clorogenic, acid cafeic), glicopeptide, aminoacizi, saponine triterpene, acid oleanolic și acid litospermic.

Aceste substanțe au proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Stimulează granularea și regenerarea țesuturilor și susțin formarea de țesuturi noi.

Compușii din tătăneasă se absorb prin piele și grăbesc procesul de vindecare. Aplicată extern, planta încurajează creșterea celulelor în țesuturilor conjunctive și a oaselor de la baza lor.

__________________________

Rețete cu tătăneasă

Din rădăcinile și frunzele de tătăneasă se pot prepara diverse leacuri, precum ulei, creme, alifii, comprese, cataplasme și tincturi. În combinație cu ulei esențial de cimbru, ulei esențial de lavandă sau ulei esențial de chiparos, tătăneasa crește fluxul sanguin și reduce durerile.

Alifie de tătăneasă

Se toacă două căni de frunze de tătăneasă și se pun într-o cratiță. Se adaugă peste ele 1 cană de ulei de măsline și se fierb până când frunzele se înmoaie.

După ce s-a răcorit, uleiul se strecoară și încălzește la bain-marie cu 2-3 linguri de ceară de albine. După ce ceara s-a topit, se ia cratița de pe foc și se adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă (sau alt ulei esențial terapeutic).

Compoziția se toarnă într-un borcănel, se lasă la răcit pentru a se solidifica complet și se păstrează în locuri uscate și răcoroase (frigider). Alifia de tătăneasă se folosește în câteva luni. Dacă formează mucegai, se aruncă.

__________________________

• Cataplasme cu tătăneasă

Frunzele se mixează în blender până se fac pastă, apoi se aplică pe locurile afectate de fracturi sau rupturi de ligamente. Tratamentul se face regulat, până la vindecarea totală.

__________________________

• Pulbere de tătăneasă

În vechime, din rădăcina uscată de tătăneasă și măcinată se obținea o pudră folositoare pentru tratarea și prevenirea iritațiilor de scutec la bebeluși.

Pulberea de tătăneasă se poate folosi și sub formă de compresă pentru astm (se aplică pe zona pieptului).

__________________________

Surse bibliografice:

1. Every Green Herb, Tips for using comfrey in herbal medicine and home remedies: https://www.everygreenherb.com/comfrey.html

2. Christiane Staiger, Comfrey: A Clinical Overview, Phytotheraphy Research, 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.