CEAIUL de CICOARE – un înlocuitor pentru CAFEA cu efecte blânde asupra sistemului NERVOS

Cicoarea este o plantă medicinală des întâlnită în flora spontană a țării noastre. O vedem crescând la marginea drumurilor și în toate tipurile de relief, de la pășunile de câmpie până la dealuri și munți.

Este folosită în scop medicinal încă din antichitate, fiind renumită mai ales pentru efectele sale tonice asupra ficatului și digestiei.

Cicoare (Cichorum inthybus)

Rădăcina de cicoare este utilizată adesea ca înlocuitor pentru cafea. A apărut pentru prima dată în Franța, în anul 1800

Ce conține rădăcina de cicoare

Are mult mai multe beneficii decât cafeaua. Nu conține cafeină și este bogată în vitamine (B6), minerale (fier, fosfor, mangan, magneziu) și compuși fitochimici cu proprietăți medicinale, precum inulină (un tip de fibre cu efecte prebiotice), alcaloizi, polifenoli, fitosteroli, saponine și taninuri.

Gustul amărui al cicorii se datorează conținutului bogat în lactone sesquiterpene, compuși cu proprietăți antitumorale și antiinflamatoare. Una din aceste substanțe, numită lactucopicrină, are efecte sedative și tonice asupra sistemului nervos.

Fibrele solubile reduc absorbția zahărului în intestin și scad nivelurile de zahăr din sânge la diabetici. Totodată, reduc riscul cancerului de colon.

______________________________

Cafeaua de cicoare – beneficii

Datorită conținutului scăzut în calorii, grăsimi și colesterol, rădăcina de cicoare este adesea recomandată în curele de slăbire.

– ajută la pierderea în greutate
– remediază stările de constipație
– are efecte purificatoare și detoxifiante
– inhibă dezvoltarea de bacterii dăunătoare
– reduce absorbția de colesterol din alimente
– previne creșterea colesterolului din sânge
– îmbunătățește absorbția de minerale și vitamine din alimente (datorită conținutului de fructani (un tip de fibre)
– reduce inflamațiile
– protejează ficatul
– scade nivelul de zahăr din sânge

Cafea de cicoare

Spre deosebire de cafeină, care stimulează sistemului nervos și inima și produce palpitații, cicoarea are efect relaxant.

Ceaiul de cicoare este recomandat în medicina tradițională pentru stimularea secreții biliare și îmbunătățirea digestiei. Are proprietăți anti-parazitare.

Cafeaua de cicoare – preparare și administrare

Rădăcina de cicoare se recoltează în perioada octombrie-noiembrie. Se sapă cu o cazma, se dezgroapă, se spală de pământ, se despică longitudinal, se taie bucăți mici și se lasă la uscat. 

După ce devin casante și trosnesc la rupere, sunt uscate complet. Se păstrează în pungi de hârtie. Pentru cafea, rădăcina se prăjește mai întâi.

cicoare

Rădăcina de cicoare uscată și mărunțită sau măcinată poate fi adăugată și în cafeaua de păpădie sau în cafeaua tradițională, pentru reducerea conținutului de cafeină și beneficii suplimentare la nivelul sistemului digestiv și nervos, ficatului și bilei.

______________________________

Cicoare – precauții și contraindicații

Poate cauza reacții de hipersensibilitate la persoanele sensibile (sau alergice la ambrozie sau polenul de mesteacăn), precum dermatită de contact, alergii, mâncărimi, roșeața ochilor, dureri, umflături sau furnicături la nivelul gurii.

Administrată în exces, cicoarea poate cauza probleme digestive, datorită conținutului de inulină.

Cafeaua de cicoare nu este recomandată femeilor care alăptează și femeilor gravide, deoarece poate cauza sângerări menstruale sau pierderea sarcinii. 

______________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Chicory Root: https://www.nutrition-and-you.com/chicory-root.html

2.  Healthline, Chicory Coffee: A Healthy Alternative to Coffee? https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee

3. Dr. Axe, Chicory Root: The Coffee Substitute that Treats Diabetes, Constipation & Osteoarthritis: https://draxe.com/chicory-root/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.