ULEI de SCORȚIȘOARĂ – proprietăți, beneficii, utilizări (depresie, diabet, dureri)

În acest articol vă prezentăm câteva din cele mai importante proprietăți și beneficii ale uleiului esențial de scorțișoară (Cinnamomum Cassia).

Acesta este extras din scoarța, frunzele și ramurile copacului veșnic verde numit Cassia, care crește în China. Uleiul de scorțișoară este menționat în Sfânta Scriptură, alături de uleiul de tămâie și smirnă.

Ulei de scortisoara

Deși nu este scorțișoara adevărată (Cinnamomum Ceylon), Cassia are proprietăți și utilizări asemănătoare. Singura diferență este că aceasta conține cantități mai mari de cumarină, o substanță care în doze mari sau repetate poate cauza toxicitate la nivelul ficatului.

Cassia este folosită în medicina tradițională indiană (Ayurveda) în numeroase afecțiuni: tuse, bronșită, ulcer, flatulență, dispepsie, constipație, probleme menstruale, tuberculoză, anemie.

Conține compuși polifenolici – antioxidanți din categoria flavonoidelor care combat formarea radicalilor liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor și dezvoltarea bolilor cronice (cancer, diabet).

____________________________________

Ulei de scorțișoară – proprietăți și recomandări 

Uleiul esențial de scorțișoară (Cassia) are efecte termogenice, detoxifiante, expectorante, diuretice, purgative și antioxidante.

→ Pentru diaree

Uleiul esențial de scorțișoară poate fi util în diaree deoarece are efecte termogene, antibacteriene, antifungice, calmante și antiinflamatoare. Distruge microorganismele care pot cauza diaree, și totodată ajută la consolidarea (normalizarea) scaunului datorită conținutului de fibre.

____________________________________

→ Pentru circulația sangvină

Datorită faptului că îmbunătățește circulația sângelui la nivelul întregului corp, uleiul esențial de scorțișoară susține aportul necesar de nutrienți și oxigen pentru buna sa funcționare.

Totodată, acesta produce un efect de încălzire a corpului, ușurează durerile (la nivelul spatelui, gâtului, picioarelor), reduce inflamația și ajută la eliminarea toxinelor prin efectul diuretic.

____________________________________

→ Pentru simptomele menstruale

Scorțișoara este unul din cele mai bune remedii pentru durerile menstruale. Are efecte emenagoge, analgezice și calmante.

Ajută la deschiderea căilor menstruale blocate, reduce crampele și contribuie la reglarea ciclului menstrual.

Este utilă în numeroase simptome asociate cu menstruația: dureri de cap, dureri musculare, balonare, schimbări de dispoziție, greață, vomă.

____________________________________

→ Pentru dureri articulare

Grație proprietăților sale antiinflamatoare, uleiul esențial de scorțișoară poate reduce simptomele de artrită – rigiditate articulară, dureri și umflături, probleme de mobilitate la nivelul articulațiilor și oaselor.

Potrivit unui studiu apărut în Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, un compus din uleiul esențial de scorțișoară, numit cinnamaldehidă luptă împotriva inflamației prin două mijloace: inhibă mediatorii inflamatori și activează mediatorii anti-inflamatori.

Întrucât inflamația cronică stă la baza unui număr mare de boli, uleiul esențial de scorțișoară poate îmbunătăți diverse simptome.

____________________________________

→ Pentru depresie

Uleiul esențial de scorțișoară este un remediu anti-stres foarte bun. Liniștește corpul și psihicul și combate depresia. Poate fi folosit sub formă de inhalație sau aromaterapie pentru calmarea nervilor și liniștirea întregului organism.

____________________________________

→ Pentru imunitate

Scorțișoara este apreciată pentru proprietățile sale antivirale și antimicrobiene. Protejează organismul de numeroase infecții periculoase – colonul, rinichii, uretra și tractul urinar. Combate afecțiunile virale precum răceală, gripă (tuse, febră).

Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Chineză a arătat că uleiul esențial de scorțișoară și cinamaldehida inhibă creșterea mai multor bacterii (Stafilococul auriu, E. coli, Enterobacter aerogenes, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio cholerae și Salmonella), a fungilor (precum Candida albicanis), a mucegaiurilor și dermatofitelor.

____________________________________

Pentru diabet

Uleiul esențial de scorțișoară luptă împotriva diabetului prin calitatea de a reduce nivelurilor de zahăr din sânge.

Un studiu din 2005, realizat pe 15 persoane diabetice, apărut în Journal of Medicinal Food, a arătat că administrarea unor suplimente cu fibre din Cassia, de 2 ori pe zi, timp de 2 luni, a redus trigliceridele serice și colesterolul.

____________________________________

Alte indicații terapeutice:

– hemoragii uterine, hemoragii externe
– dureri în gât
– ulcer peptic
– diaree
– secreții mucoide excesive
– acnee
– tăieturi
– iritații, mâncărimi ale pielii
– debilitate musculară
– probleme ale gingiilor și părului

____________________________________

Moduri de utilizare

Uleiul esențial de scorțișoară poate fi folosit intern sau extern. Pentru administrarea internă este absolut important să folosiți un produs pentru uz intern, de calitate. Uleiurile ieftine nu trebuie ingerate deoarece pot fi toxice.

Se începe cu doze mici (1 picătură). Poate fi adăugat în ceai, cafea, preparate culinare.

răceală și gripă – difuzați 2-3 picături de ulei esențial de scorțișoară sau faceți inhalații, de 2 ori pe zi;
– pentru digestie – amestecați 2-3 picături de ulei esențial de scorțișoară cu o cantitate egală de ulei vegetal (de măsline, de floarea-soarelui) și masați abdomenul sau tălpile cu soluția obținută;
infecții fungice – amestecați 1-2 picături de ulei esențial de scorțișoară cu o cantitate egală de ulei vegetal (de măsline, de floarea-soarelui) și aplicați pe zonele afectate, de 2 ori pe zi;
– pentru buna-dispoziție – difuzați 2-3 picături de ulei esențial de scorțișoară sau adăugați-le în apa de baie;
– greață și vomă – puneți 3-5 picături de ulei esențial de scorțișoară pe o batistă și inhalați parfumul.

____________________________________

Precauții și contraindicații

Uleiul esențial de scorțișoară trebuie evitat pe perioada sarcinii și alăptării, atât intern, cât și extern.

Administrat în cantități mari, poate cauza efecte secundare, întrucât conține doze mari de cumarină (ce poate afecta ficatul, îndeosebi la persoanele cu boli hepatice).

La nivelul pielii poate cauza iritații sau reacții alergice. Testați pe o porțiune mică de piele înainte de a-l folosi ca tratament.

Administrarea uleiului esențial de scorțișoară în paralel cu medicamente antidiabetice poate duce la o scăderea nivelului de zahăr din sânge sub limită. Monotorizați nivelul glucozei.

Uleiul esențial de scorțișoară poate interacționa cu unele medicamente pentru diabet.

____________________________________

Sursă: Dr. Axe, Cassia Oil Improves Circulation, Arthritis & Depression: https://draxe.com/cassia-oil/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.