Care este adevăratul tip de SCORȚIȘOARĂ pe care îl putem folosi în scop terapeutic (diabet, colesterol, infecții, digestie, memorie)

Există un singur tip de scorțișoară „adevărată” pe care o putem folosi în scop terapeutic, și anume scorțișoara de Ceylon. Ceea ce cumpărăm noi din magazine este în mare parte scorțișoară chinezească, iar aceasta nu trebuie consumată în cantități mari, deoarece poate fi iritantă pentru stomac sau toxică pentru ficat.

Scorțișoara Adevărată

Scorțișoara Adevărată

Cum putem face diferența între scorțișoara adevărată, și cea toxică

Deși ambele tipuri de scorțișoară au efecte terapeutice similare, scorțișoara chinezească – denumită științific Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum sau cinnamomum burmannii trebuie evitată, deoarece aceasta conține mai multă cumarină, o substanță toxică. Scorțișoara cassia este cultivată în China, Indonezia, Vietnam, Japonia și Coreea.

Este de preferat că folosim scorțișoară de Ceylon, denumită științific Cinnamomum zeylanicum sau Cinnamomum verum. Și aceasta conține cumarină, însă în cantități mult mai mici, care nu dăunează. Este cel mai indicat tip pentru un consum terapeutic (de pildă ca tratament pentru diabet). Scorțișoara Ceylon provine din Sri Lanka, India, Madagascar, Brazilia și Insulele Caraibe.

Batoanele de scorțișoară de Ceylon sunt de culoare maro deschis, au file mai subțiri, mai sfărâmicioase și mai dulci, în timp ce batoanele de scorțișoară Cassia sunt maro închis, sunt mai groase și mai tari, au capetele rulate unul înspre celălalt, sunt mai ieftine și mai picante.

6 motive pentru a consuma scorțișoara adevărată

Scorțișoara de Ceylon are efecte proprietăți medicinale remarcabile, fiind renumită îndeosebi pentru capacitatea de a reduce nivelul de colesterol și de zahăr din sânge, și de a combate bacteriile și fungii.

Acest tip de scorțișoară a fost folosită din vechi timpuri, atât ca și condiment, cât și pentru calitățile ei curative. În Egiptul antic, scorțișoara era utilizată ca un agent de îmbălsămare, datorită aromei sale puternice. În Roma antică, scorțișoara era atât de valoroasă, încât Împăratul Nero a ars proviziile de scorțișoară pe un an pentru funeraliile soției sale.

1. Scade nivelul de zahăr din sânge

Scorțișoara este cel mai bun condiment pentru persoanele cu diabet de tip 2, datorită efectului de normalizare a nivelurilor de zahăr din sânge și de îmbunătățire a capacității de a răspunde la insulină.

Un studiu a arătat că adăugarea unei lingurițe de scorțișoară la masă (1 bol de budincă de orez), a încetinit rata la care stomacul s-a golit după masă (de la 37% la 34.5%). Acest lucru încetinește creșterea nivelurilor de zahăr din sânge. Chiar și mai puțin de ½ linguriță de scorțișoară pe zi reduce nivelurile de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

2. Scade colesterolul

1 singur gram (1/3 linguriță) de scorțișoară pe zi îi poate feri pe diabetici și de bolile cardiovasculare asociate.

Un studiu realizat de americani în anul 2003 a arătat că un consum de 1-6 grame (2 lingurițe) de scorțișoară pe zi, timp de 40 de zile a redus nivelul de zahăr din sânge cu 18-29%, nivelul trigliceridelor cu 23-30%, nivelul colesterolului rău cu 7-27% și nivelul colesterolului total cu 12-26%, la diabetici.

3. Ajută la subțierea sângelui

Studiile au arătat că scorțișoara acționează ca un medicament anti-coagulant, adică ajută la subțierea sângelui și previne agregarea nedorită a trombocitelor (formarea cheagurilor de sânge). Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui sunt sfătuite să nu ia suplimente sau extract de scorțișoară.

4. Combate bacteriile și fungii

În medicina indiană ayurveda, scorțișoara este folosită pentru calitățile sale anti-microbiene, prin care susține sistemul imunitar și previne gripa și răceala. Studiile au confirmat că scorțișoara poate stopa creșterea bacteriilor, fungilor și ciupercilor de tip candidă.

Scorțișoara (uleiul esențial) s-a dovedit o alternativă naturală eficientă pentru conservații alimentari chimic.

5. Stimulează memoria și protejează creierul

Simpla mirosire a scorțișoarei sau mestecarea unei gume cu aromă de scorțișoară poate îmbunătăți activitatea creierului (procesarea cognitivă și rezultatele testelor de memorie, atenție și viteza vizual-motorie în lucrul la calculator).

Un studiu din 2011 a arătat că scorțișoara are un rol în reducerea unui top de inflamație cronică ce poate duce la diferite boli neurodegenerative, precum Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă, tumori pe creier sau meningită.

6. Îmbunătățește digestia

În medicina tradițională chineză, scorțișoară a fost folosită pentru flatulență, greață și diaree. Consumul de scorțișoară ajută corpul să digere mai ușor fructele, laptele și alte produse lactate.

Contraindicații

Nu consumați scorțișoară în doze mari, și nu înghițiți pulberea ca atare, ci doar diluată sau amestecată cu alimente. Scorțișoara nu este indicată pe perioada sarcinii, copiilor sub 2 ani, și nici persoanelor alergice sau cu intoleranță la condimente.

Sursă: http://www.greenmedinfo.com/blog/6-healthy-reasons-eat-more-real-cinnamon-not-its-cousin?page=2

Citeşte mai multe despre:

8 comentarii

  1. Ați mai avut articole despre folosirea scortisoarei pentru sănătate nu e primul ăsta dar niciodată nu ați făcut aceasta clasificare a butoanelor de scortisoara.Am folosit-o pentru sănătate ca acum sa deduc ca de fapt mai mult m – am îmbolnăvit. Ce încredere se poate avea în ceea ce postați ???????

    • Nu este caz de îmbolnăvire. Ambele tipuri de scorțișoară au efecte terapeutice asemănătoare, doar că cea chinezească are mai multă cumarină care poate dăuna dacă este folosită în cantități mari, și este mai greu tolerată de tubul digestiv la unele persoane. Nu toate sursele din care am luat informațiile precedente menționau că există mai multe tipuri de scorțișoară.

  2. Chiar daca vine cu intirziere , informatia e deosebit de valoroasa . Multumesc !

  3. scortisoara plina este de CEYLON /FFFBUNA , SCORTISOARA GOALA ESTE DE CHINA SI NU ARE NICI O VALOARE MEDICINALA / CHINEZI O MACINA ……PT CA SA NU SE STIE ADEVARUL !!!!

  4. Daca veti citi articolul veti vedea ca ambele au proprietati terapeutice…amandoua sunt bune…doar ca cea chinezeasca nu in cantitati foarte mari dna Olguta Rusu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.