Frunzele de PELIN – un INSECTICID natural eficient (cum să le folosești)

Pelinul are o putere de leac extraordinară. Este una din cele mai importante plante medicinale pe care ni le oferă flora românească.

Încă din antichitate frunzele de pelin erau folosite ca insecticid, inclusiv împotriva infestațiilor cu molii și purici.

Compușii amari și acizii din pelin fac această plantă un remediu excelent pentru problemele digestive. Gustul amar stimulează vezica biliară, ameliorând astfel stările de indigestie.

Pelinul a fost folosit de asemenea pentru reducerea febrei, tratarea icterului, eliminarea paraziților din tractul digestiv și tonifierea sistemului digestiv.

Aplicat la nivel extern, pelinul reduce inflamația cauzată de mușcăturile de insecte și ajută la vindecarea pielii. Calitățile insecticide ale pelinului se datorează conținutului de lactone sesquiterpenice, substanțe care au de asemenea o acțiune antitumorală.

_____________________________________________________________________________________________________

Insecticid natural din pelin și oțet

Un insecticid natural foarte eficient se poate obține din frunzele proaspete de pelin și oțet. Vă prezentăm două rețete din care puteți alege:

Rețeta nr. 1

Frunzele de pelin se spală, se zdrobesc și se amestecă apoi cu oțet de mere. Terciul obținut se învelește într-o pânză sau într-un tifon, care se leagă la capete.

Cu săculețul obținut se freacă pielea pentru combaterea țânțarilor și a dipterelor. Poate fi folosit și pe pielea animalelor pentru alungarea muștelor de cai.

Rețeta nr. 2

Se pun 100 ml de oțet alimentar pe foc. Când clocotește, se adaugă 1 mână de pelin proaspăt cules și pune capacul. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară, presând frunzele pentru a scoate tot sucul.

Împotriva țânțarilor, se înmoaie un tifon în fiertura obținută și se tamponează pielea.

Pentru rănile semi-deschise, se aplică sub formă de comprese, până când pielea se închide și se vindecă de tot.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, Wormwood, The Gale Group, Inc.: http://www.encyclopedia.com/plants-and-animals/plants/plants/wormwood

2. Mariana Borloveanu, Frunzele cu oțet vindecă rănile și alungă țânțarii, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, București, 2014, p. 185

3. Herbwisdom, Wormwood Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-wormwood.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.