Cum se prepară corect INFUZIA de URZICI (video) – pentru curățarea, revigorarea și regenerarea organismului

În ciuda aspectului banal de buruieni gratuite, urzicile ascund o armată de nutrienți care hrănesc, întăresc și revigorează organismul.

Dacă nu sunteți deja fan al acestor buruieni vindecătoare, veți deveni cu siguranță după ce veți afla cât de multe binefaceri ne pot aduce ele organismului.

Infuzie de Urzici – Rețetă

În acest articol vă vom arăta cum să preparați o infuzie de urzici proaspete și să vă bucurați de efectele lor extraordinare asupra sănătății. Infuzia este diferită de ceaiul de urzici, deoarece este mult mai concentrată și implicit mai hrănitoare.

Urzicile sunt deosebit de bogate în nutrienți. Conțin proteine cu un conținut mare de aminoacizi, fier, vitamina C, vitamina K, provitamina A, vitamina B2, clorofilă, calciu, magneziu, siliciu, fosfați, acid folic.

În primul rând, urzicile sunt un excelent depurativ pentru corpul încărcat de toxine și cu funcțiile încetinite după lunile de iarnă.

2-3 căni de infuzie de urzică pe zi, măcar o săptămână, pot face minuni pentru sănătatea noastră. Urzicile echilibrează sistemul de apărare a organismului, curăță sângele și în consecință pielea.

Infuzie de Urzici – Mod Corect de Preparare

Au efecte remineralizante, imunitare și energizante, antimicrobiene, detoxifiante, expectorante, antidiabetice, hemostatice (opresc sângerările) și regenerante asupra organsimului.

Cum se culeg urzicile

Cum se culeg urzicile

Putem găsi urzici peste tot în natură. Când mergeți la cules de urzici, trebuie să rețineți câteva lucruri importante:

Nu plecați fără un „echipament” adecvat: mănuși și fără un foarfece. Culegeți urzicile din zone curate, nepoluate. Se rup vârfurile înfrunzite.

Primăvara devreme, când plantele sunt fragede, se rup tulpinile de circa 10 cm. înălțime. Mai târziu în decursul anului, se culeg doar frunzele din vârf, care sunt mai tinere.

Etnobotanistul Robin Harford, autorul acestei rețete, ne dezvăluie un secret: dacă vom culege urzicile pe timp însorit vom fi surprinși să constatăm că acestea au un gust mai dulce decât în mod obișnuit. Căutați urzicile care cresc direct în lumina soarelui (fără să fie ofilite).

Cum se prepară infuzia de urzici

Luați 2 pumni de urzici tinere, proaspete. Alegeți-le de impurități, rupeți-le codițele și spălați-le cu apă rece.

Îndesați-le apoi într-un borcan de 800 de grame, cu sticla groasă. Borcanul se poate umple până la gură cu urzici. Turnați peste ele apă fierbinte până sus și puneți capacul. Strângeți-l cât mai bine.

Lăsați plantele la infuzat cel puțin 4 ore, sau mai bine peste noapte. A doua zi, strecurați infuzia și serviți toată cantitatea pe parcursul unei zile. Păstrați restul infuziei în borcan, cu tot cu plante (până când consumați tot), la frigider.

Nu aruncați urzicile înmuiate. Le puteți adăuga în salate, în supe sau ciorbe, în pilaf, piure, mâncăruri scăzute, în smoothie-uri sau alte rețete.

Rețeta video:

Puteți îndulci infuzia cu miere de albine, o puteți aromatiza cu suc de lămâie, sau alte mirodenii, pentru a-i acoperi puțin gustul de verdeață. După ce adăugați zeama de lămâie, veți vedea că infuzia se face roz la culoare, căpătând un aspect de suc de grepfrut.

Infuzie de Urzici și Suc de Lămâie

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Robin Harford, Nourishing Nettle Infusion Recipe, Eat Weeds: http://www.eatweeds.co.uk/how-to-make-a-nourishing-nettle-infusion

2. Virginia Ciocan, Urzică – Urtica dioica, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, p. 86-90

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.