Suc de Pelin – Pentru Ficat, Stomac şi Afecţiuni Ginecologice

Pelinul alb (Artemisia absinthium), cu aroma lui amăruie este o plantă de leac senzaţională, folosită cu 1.500 de ani înainte de Hristos în Grecia antică, apoi şi de strămoşii noştri daci şi romani, pentru bolile de ficat şi de stomac.

Pelin

Pelin

Pelinul Leac pentru ficat şi stomac

Pelinul este considerată o plantă sfântă, fiind la baza multor reţete medicale mănăstrireşti. Călugăriţa Hildegard von Bingen recomanda vinul de pelin pentru o mulţime de boli, iar preotul german Kneipp recomanda pelinul tuturor celor afectaţi de boli hepatice sau digestive. În aceste cazuri, pelinul se poate consuma uscat, fărămiţat deasupra supelor. Este un condiment benefic pentru mâncăruri, dar şi pentru stomac şi ficat.

Sucul de pelin

Pelinul alb se poate prepara şi găsi sub formă de tinctură, ulei, vin sau suc. În folclorul românesc, sucul de pelin era folosit pentru astm bronşic, dureri de cap sau crampe la stomac.

Epilepsie, astm, dureri de cap

Persoanele afectate deseori de crize epileptice, convulsii sau excitaţie nervoasă, poat lua câte 1-2 linguri de suc de pelin, diluate în 75 ml de apă, de 3 ori pe zi. Sucul se bea după masă, iar tratamentul durează 2-3 săptămâni.

Tulburări de somn, insomnie

Se adaugă o lingură de suc de pelin în 150 ml de apă. Pentru efecte mai bune, se adaugă şi 1-2 linguriţe de miere de albine. Acest preparat se bea cu jumătate de oră înainte de culcare.

Balonare, dureri, ulceraţii intestinul gros, chisturi, crăpături

Persoanele care suferă des de balonări şi dureri la nivelul intestinului gros pot bea o lingură mare de suc de pelin amestecat cu o lingură de miere. Pe perioada nopţii este bine să se bea lapte bătut sau lapte acru – 200-300 ml.

Boli de ficat (hepatite, intoxicaţii cu alcool)

În cazul afecţiunilor hepatice cronice, se poate bea suc de pelin, în prima săptămână câte o linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de masă. Sucul trebuie diluat în 50 ml de apă. În următoarele două săptămâni, se creşte doza la 2 linguriţe de suc de pelin pe zi, iar din a patra săptămână, timp de 3 săptămâni se ia câte o lingură pe zi. Din a şasea săptămână, se bea suc de păpădie, suc de pătlagină sau suc de coada-calului în locul sucului de pelin.

Afecţiuni ginecologice

Pelinul este un remediu naturist redutabil pentru bolile intime ale femeilor. Dincolo de spălăturile vaginale cu ceai de pelin, se poate bea suc de pelin – câte o lingură amestecată cu o lingură de suc de talpa-gâştei şi una de suc de mentă. Se omogenizează preparatul şi se bea în trei reprize egale pe perioada unei zile. Se bea de regulă între mese. Tratamentul durează 3 săptămâni, şi se poate urma şi pentru nevroză sau mastopatie.

Piele crăpată cu secreţii (fără puroi)

Se stoarce pelin negru şi sucul obţinut se amestecă cu puţină miere. Se unge locul afectat cu acest preparat. Deasupra se poate pune un albuş de ou şi apoi se leagă cu o pânză, până la vindecarea completă.

Reţetă Suc de pelinPreparare şi administrare

Există mai multe reţete pentru suc de pelin în medicina populară românească. Una din ele este cea cu apă distilată şi alcool.

Se toacă prin maşina de carne câteva frunze şi flori de pelin, spălate cu apă rece şi uscate iniţial. Sucul obţinut filtrează printr-un tifon şi se pune deoparte. La 1 kilogram de plantă rămasă în urma stoarcerii se adaugă 150 ml de apă distilată. Se amestecă şi se lasă la macerat un ceas. Se storc din nou rămăşiţele plantei şi se amestecă cu sucul stors prima dată.

Pentru a păstra sucul mai mult timp, este bine să se adauge în părţi egale miere de albine şi alcool dublu rafinat – 10% din cantitatea totală de preparat.

Se iau câte 1-2 linguriţe de suc de pelin, de 3 ori pe zi, dizolvate în 75 ml de apă. O cură durează 2.3 săptămâni. Este bine ca între curele recomandate să se facă mereu o pauză de 2 luni.

Suc de pelinContraindicatii

Pe cât de puternic, pe atât de toxic. Pelinul nu trebuie consumat în doze mari, sau mai mari decât cele recomandate mai sus. Consumul exagerat de pelin sau pe termen lung poate duce la dereglări nervoase sau intoxicaţii şi spasme musculare. Pelinul nu este recomandat pe perioada sarcinii şi alăptării.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Adevarat asa este sa nu aveti nici un dubiu!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.