Mâncați LEURDĂ! Curăță SÂNGELE, PLĂMÂNII, FICATUL și INTESTINELE

Leurda, unul din cei mai buni curățitori ai organismului, mai este cunoscută în popor și sub numele de usturoiță, usturoiul ursului sau usturoi de pădure.

Este o plantă care crește spontan, în zone sălbatice. Apare în lunile martie-aprilie. Frunzele se culeg înainte ca planta să înflorească, atunci când conține maximul de principii active. 

Leurdă

Atenție mare dacă le culegeți singuri, deoarece seamănă cu frunzele de lăcrămioare, care sunt toxice. Frunzele de leurdă au miros de usturoi și au flori precum cele din imagine. 

Înrudită cu ceapa și usturoiul, leurda are proprietăți curative mult mai puternice, care merită cunoscute și exploatate din plin. Este o verdeață suficient de ieftină pentru a o consuma mai des.

Dr. cercetător Virginia Ciocan o descrie în una din cărțile sale, alăturând-o plantelor cu efecte imunitare și adaptogene. Dacii care au locuit pe teritoriul țării noastre cunoșteau forța vindecătoare a acestei plante, și o foloseau atât ca aliment, cât și ca medicament natural.

Medicul grec Dioscoride foloseau leurda în urmă cu 2 milenii ca detoxifiant natural, pentru curățarea sângelui, plămânilor și a tractului digestiv.

Beneficiile consumului de leurdă se datorează în mod special acțiunii ei depurative și imunostimulatoare.

_____________________________________________________________________________________________________

Studiile realizate de cercetătorii germani pe compoziția chimică a leurdei au arătat că aceasta conține substanțe cu efecte:

– depurative, diuretice, laxative, vermifuge
– anti-anemice
– imunostimulatoare
– antivirotice
– antibacteriene, antifungice, antiseptice
– bronho-dilatatoare
– expectorante, antitusive
– anti-colesterolice
– anticoagulante
– vasodilatatoare
– antisclerotice
– hipotensive
– hemostatice
– antitumorale
– antiinflamatoare
– antitoxice
– calmante asupra sistemului nervos
– anti-îmbătrânire
– antiinflamatoare

Această listă impresionantă de proprietăți ne spune multe despre eficiența leurdei în combaterea unei game variate de boli:

• boli gastrointestinale
– constipație, diaree, indigestie, dizenterie, colici abdominale, balonare, viermi intestinali, limbrici, insuficiență biliară

• afecțiuni cardiovasculare
– hipertensiune arterială, ateroscleroză corinariană, colesterol crescut, ischemie cardiacă, accident vascular cerebral, tromboză, trombolebită

• afecțiuni respiratorii
– bronșită, gripă, răceală, tuberculoză pulmonară, infecții respiratoare superioare

• afecțiuni ale sistemului nervos
– probleme de memorie, lapsus, amnezie, insomnie, amețeală dimineața, depresie psihică, anxietate, frică, neliniște

• boli renale
– detoxifierea rinichilor și a vezicii urinare, eliminarea excesului de acid uric, hematurie

• gută, articulații dureroase, artrită, reumatism

_____________________________________________________________________________________________________

Cum se consumă leurda

Profesorul universitar doctor Constantin Milică recomandă tuturor o cură cu frunze proaspete leurdă în fiecare primăvară, care să dureze 3-4 săptămâni. Pentru purificarea sângelui, dr. Milică recomandă o salată pe zi de crudități care să conțină leurdă, timp de 2-3 săptămâni.

Această plantă primăvăratică are un gust asemănător usturoiului, dar nu produce o respirație neplăcută. Poate fi adăugată mai ales în salate, în supe și ciorbe, piureuri (alături de urzică), chiftele, perișoare sau găluște, tocănițe, pesto.

Se folosește îndeosebi în salatele de primăvară, alături de alte verdețuri de sezon, precum păpădie, urzici, spanac, untișor, pătrunjel verde.

După ce se culege sau se cumpără din piață, se pune în pungi de plastic și se păstrează în frigider. Rezistă o săptămână.

Se poate prepara și sub formă de infuzie (2 lingurițe de frunze la 200 ml de apă), tinctură sau vin (o mână de frunze fierte în 50 ml de vin, îndulcit cu miere).

Leurda poate cauza probleme persoanelor care au probleme cu stomacul, și femeilor care alăptează.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Virginia Ciocan, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, București, 2012, Ed. Universitară, p. 70-72

2. Prof. univ. dr. Constantin MILICĂ, Leurda şi păpădia, cei mai buni energizanţi naturali: http://www.farmacia-verde.ro/2009/08/12/leurda-si-papadia-cei-mai-buni-energizanti-naturali/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.