Supă-cremă de ceapă și iaurt – combate bolile de inimă și bacteriile
Ceapa și usturoiul sunt foarte bogate în antioxidanți (flavonoide) și compuși sulfurici, care au un impact extraordinar asupra sănătății noastre.
Experții în nutriție recomandă cel puțin 1 cățel de usturoi și o jumătate de ceapă pe zi.
Cuprins
Efectele benefice ale consumului de ceapă
Studiile realizate pe animale și pe oameni au demonstrat efectele protectoare ale consumului de ceapă asupra sistemului cardiovascular.
Compușii sulfurici din ceapă au proprietăți anti-coagulante prin care împiedică formarea de cheaguri de sânge.
Aceștia ajută totodată la scăderea colesterolului, trigliceridelor și a tensiunii arteriale.
Consumul de ceapă poate preveni inclusiv cancerul și atacul de cord.
Ceapa este de asemenea una din cele mai bune surse de quercetină, un compus cu proprietăți antiinflamatoare și antialergice.
Un beneficiu mai puțin cunoscut al cepei este menținerea sănătății oaselor, datorat tot conținutului mare de sulf, care ajută la formarea componentelor țesutului conjunctiv.
Acest lucru poate fi util îndeosebi femeilor de vârstă menopauzală, care trec printr-un proces de pierdere a densității osoase și sunt mai predispuse la fracturi de șold.
Prin fierberea la foc mic, ceapa nu își pierde nutrienții, ci aceștia se transferă în apă.
Supă-cremă de ceapă și iaurt – rețetă
Ingrediente
• 500 g de ceapă albă
• 300 ml de iaurt sau lapte bătut
• 300 ml de apă
• 80 g de unt
• ½ linguriță de piper
• 1 vârf de cuțit de scorțișoară
• 1 vârf de cuțit de nucșoară măcinată
• sare după gust
Preparare
Curățați cepele, spălați-le, tăiați-le bucăți potrivit de mari și apoi cântăriți-le.
Puneți o tigaie pe foc mic și adăugați untul (scos din timp din frigider).
După ce s-a topit, adăugați ceapa și căliți-o circa 15 minute, adăugând și puțină apă, pentru a nu o arde.
Turnați apoi restul de apă, sarea și piperul. Când apa începe să fiarbă, se lasă să dea câteva clocote, apoi se stinge focul.
Supa se lasă la răcit, apoi se toarnă în vasul blenderului. Se adaugă iaurtul și se mixează până la omogenizare.
Trebuie să obțineți o compoziție cremoasă și foarte fină.
Se adaugă apoi mirodeniile și supa se pune la fiert încă 3-5 minute. Când începe să fiarbă, se ia de pe foc. Se poate adăuga și puțină smântână.
Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=45