Alimente care împiedică absorbția FIERULUI în corp
Fierul este un metal important pentru buna oxigenare a corpului. Deficitul de fier, sau stare de anemie apare atunci când celulele roșii din sânge nu conțin o cantitate suficientă de fier.
Acest deficit se poate datora unei diete sărace în fier, sarcinii, pierderii de sânge, sau unei proaste absorbții a fierului în corp.
Unele alimente pe care le consumăm pot favoriza sau interfera cu gradul de absorbție a fierului în corp. Este foarte important să știm care alimente reduc sau împiedică absorbția fierului, mai ales atunci când deficitul este sever și medicul a recomandat suplimente cu fier.
Lactatele și ouăle
Laptele și alte produsele bogate în calciu sunt prima categorie de alimente inhibitoare la care trebuie să fim atenți. Calciul poate împiedica absorbția fierului atunci când este consumat în doze mai mari de 50 mg, precum 300-600 mg pe zi. Nu doar laptele, ci și alte alimente conțin cantități mari de calciu, precum iaurt, brânză, sardine, somon, tofu, broccoli, migale, smochine și rubarbă.
Aceste alimente reduc absorbția fierului din alimente dacă sunt consumate la aceeași masă cu alte alimente bogate în fier. Ideal ar fi să le consumăm la ore diferite, lăsând o anumită pauză între ele.
Dacă de pildă consumați la micul-dejun cereale fortificate cu fier, nu le consumați cu lapte. Beți laptele la câteva ore după masă. Dacă nu puteți renunța la cafea, serviți altceva la micul-dejun, de pildă, proteine, și pregătiți-vă o masă bogată în fier pentru prânz sau cină.
Ouăle conțin fosvitină, o proteină care leagă moleculele de fier între ele și împiedică absorbția fierului din alimente. Potrivit Iron Disorders Institute, un ou fier poate reduce absorbția fierului cu 28%.
Alimentele bogate în oxalați
Există și alimente bogate în fier care pot împiedica absorbția fierului în corp, deoarece acestea conțin unii compuși inhibitori, numiți oxalați. De pildă, spanacul, soia și porumbul. Fierul din aceste alimente este blocat de acidul oxalic.
Mult mai indicate pentru o persoană cu deficit de fier sunt cerealele, leguminoasele, nucile și semințele. Și acestea conțin un compus care blochează fierul, numit acid fitic, însă au o cantitate suficient de mare de fier care va ajunge în cele din urmă în corpul nostru.
Pentru reducerea inhibitorilor de fier din alimente, putem apela la un truc simplu: prepararea lor termică. Acidul oxalic poate fi redus sau eliminat prin fierbere (după care apa se aruncă), iar acidul fitic prin înmuierea în apă.
De altfel, nutriționiștii recomandă hidratarea fulgilor de cereale, a boabelor de fasole sau năut, a nucilor și a semințelor, pentru a le „activa” și a deveni mai nutritive. Le putem lăsa în apă caldă câteva ore, sau peste noapte.
Ceaiul negru și cacaua sunt surse mari de oxalați, la fel și ciocolata, tărâțele de grâu, căpșunile, oregano, busuiocul și pătrunjelul.
Alimentele bogate în polifenoli
Cafeaua, cacaua și vinul roșu conțin polifenoli, antioxidanți care inhibă absorbția fierului în corp cu 60% (cacaua) sau chiar cu 90% (cafeaua). Alte alimente bogate în polifenoli sunt merele, menta, nucile, coacăzele negre, zmeura și afinele. Este important să consumăm aceste alimente înainte sau după o masă bogată în fier. Ceaiul verde conține taninuri, un alt compus care reduce absorbția fierului.
Alimentele bogate în fitați
Nucile conțin fitați, compuși care reduce absorbția fierului din alimente cu 50-65%. Migdalele, susanul, fasolea uscată, mazărea și lintea conțin de asemenea fitați.
Putem ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului consumând alimente bogate în vitamina C la aceeași masă. Tomatele, ardeii grași, portocalele, broccoli, fructele de pădure, pătrunjelul – acestea sunt doar câteva exemple de alimente bogate în vitamina C.
_____________________________________________________________________________________________
Surse articol:
http://www.livestrong.com/article/284339-foods-that-inhibit-iron-absorption/
https://topnaturalremedies.net
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11029010
http://www.dailyiron.net/iron-inhibitors/