BENEFICIILE uimitoare ale CURMALELOR, relevate de studiile științifice

Unul din primele beneficii ale curmalelor este că aceste fructe se digeră foarte ușor, fapt care permite corpului nostru să absoarbă maximul de vitamine, minerale și fitonutrienți pe care îi conțin.

Curmalele sunt fructe foarte hrănitoare. Un studiu susține că aceste fructe trebuie considerate un aliment aproape ideal, deoarece au un profil nutrițional extrem de variat. Sunt foarte bogate în minerale. Conțin cel puțin 15 minerale esențiale pentru sănătatea noastră, dintre care:

Curmale - Beneficii Uimitoare

seleniu (care previne cancerul și susține imunitatea)
fier (un component al hemoglobinei care asigură un nivel optim de oxigen în sânge și în întregul corp)
potasiu (un electrolit care menține sub control ritmul inimii și tensiunea arterială)
cupru
magneziu
mangan
bor
sulf
zinc
calciu

Curmalele sunt bogate în proteine, fibre alimentare, acizi grași nesaturați, pectină, vitaminele A și C, o parte din complexul B (B1, B2, B3, B5 și B6).

Beneficiile consumului de curmale

Consumul curmalelor previne absorbția colesterolului rău (LDL) și apariția cancerului, datorită fibrelor alimentare conținute, care pun în mișcare toxinele și deșeurile care s-ar putea lega de substanțe cauzatoare de cancer.

Carotenoiii luteină și zeaxantină din curmale ajută la protejarea vederii împotriva degenerescenței maculare. Acești antioxidanți sunt absorbiți în retină, unde menține funcțiile de filtrare a luminii într-o stare optimă.

Și vitaminele A și K pe care curmalele îi conțin protejează ochii, menține membranele mucoase și pielea sănătoase și protejează plămânii și cavitatea bucală de cancer.

Alți antioxidanți regăsiți în curmale sunt taninurile. Aceste flavonoide și alți antioxidanți polifenolici combat infecțiile și inflamațiile și previn sângerările excesive. Vitamina K are de asemenea efecte anticoagulante și ajută la metabolizarea oaselor.

Consumul moderat de curmale ne poate proteja de daunele celulare cauzate de radicalii liberii, de boli coronariene, de accident vascular cerebral și de cancer (mamar, endometrial, pulmonar, pancreatic, de colon și de prostată).

Studiile pe animale de laborator au arătat că un consum de curmale poate ajuta la protejarea ficatului și rinichilor de daunele provocate de toxine, datorită antioxidanților conținuți.

Curmalele sunt recomandate și în tratamentul constipației. Conțin numeroase fibre care stimulează mișcările intestinale, cresc volumul materiilor fecale și înmoaie scaunul pentru a fi mai ușor de eliminat. Au de asemenea un efect protector asupra stomacului. Sunt folosite din vechime ca remediu natural pentru ulcerații gastrice. Studiile pe șoareci au arătat că animalele care au primit curmale au avut un risc mai mic de a dezvolta ulcer gastric decât cele care nu au fost hrănite cu aceste fructe.

Deși sunt bogate în zahăr, aceste fructe pot ajuta la prevenirea obezității, prin reducerea și reglarea nivelurilor sangvine de colesterol LDL, trigliceride, acizi grași liberi și zahăr. Mai mult, curmalele previn formarea plăcilor arteriale și mențin sănătatea sistemului cardiovascular.

Nu în ultimul rând, curmalele sunt un aliment foarte bun pentru perioadele de post sau pentru dieta unui vegetarian, deoarece sunt o sursă bună de proteine de calitate. Conțin 23 de tipuri de aminoacizi care nu se găsesc în alte fructe comune, precum portocale, mere sau banane.

Surse articol:
http://www.herbs-info.com/blog/top-10-amazing-health-benefits-of-dates/
http://foodfacts.mercola.com/dates.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Cit si cum le consumam? Cura?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.