Cum să faci zahăr din curmale uscate, în 5 minute!

Dacă vrei să înlocuiești zahărul rafinat cu un zahăr mai natural, încearcă să faci zahăr din curmale.

Acesta se găsește de cumpărat la magazinele naturiste, dar poate fi făcut și în condiții casnice. Ai nevoie doar de curmale uscate.

Cum sa faci zahar din curmale uscate, in 5 minute

Cum sa faci zahar din curmale uscate, in 5 minute

Zahărul de curmale se obține prin uscarea completă a fructelor. Acest lucru poate fi făcut în cuptorul obișnuit sau în aparatul cu aer cald (air fryer). 

Cum să faci zahăr din curmale – rețetă

În cazul în care curmalele voastre au sâmburi, înlăturați-i. Tocați apoi fructele mărunt și puneți-le pe tava aparatului cu aer cald sau în coș, așternut cu hârtie de copt.

Se setează aparatul la 190 de grade Celsius. Preîncălziți-l 2-3 minute, apoi băgați curmalele. Lăsați-le circa 5 minute. Dacă este nevoie, întoarceți-le pe cealaltă parte la jumătate timpului. Ajustați durata în funcție de friteuza dvs. Fiecare aparat este diferit.

Dacă nu aveți un air fryer în casă, puteți utiliza cuptorul. Înșirați-le într-un singur strat în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt.

Dați-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de 5-6 minute. Stați cu ochii pe ele, să nu le ardeți!

Curmalele trebuie să fie casante, adică uscate complet, fără să mai aibă părți cărnoase sau urme de umezeală.

Următorul pas este să obțineți zahărul de curmale propriu-zis. În acest sens veți avea nevoie de o râșniță electrică de cafea sau de un blender puternic.

Puneți curmalele uscate și răcite în aparat și mixați până se transformă într-o pudră fină. Dacă pulberea nu este foarte fină și vă deranjează textura ei grunjoasă, o puteți trece printr-o sită.

Zahar din curmale

Zahar din curmale

Păstrați zahărul de curmale într-un borcan de sticlă cu capac, într-un loc lipsit de umezeală. Rezistă câteva luni la temperatura camerei.

Dacă vedeți că se umezește, mutați borcanul în frigider.

Moduri de utilizare

Cum se folosește zahărul de curmale? Acesta poate fi adăugat în cafea, ceaiuri și alte băuturi.

Poate fi folosit și la gătit. De pildă, 1 cană de zahăr brun poate fi înlocuit cu ½ cană de zahăr de curmale.

Valori nutriționale

2 lingurițe de zahăr din curmale au cu aproximație:

  • 20 de kilocalorii
  • 5 g de carbohidrați
  • 1 g de fibre
  • 4 g de zaharuri
  • 37 mg de potasiu

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete utile pe bază de curmale

Nu arunca sâmburii de curmale! Poți face o cafea delicioasă din ei
Biluțe din nuci și curmale – desert de post, fără preparare termică, fără făină, fără zahăr
Tartă cu migdale și curmale – fără făină, zahăr, ulei
Pasta de curmale – înlocuitor de zahăr (benefic pentru colesterol, oase, anemie și constipație)

Surse articol: Chillipot Kitchen, How to make date sugar at home: https://www.youtube.com/watch?v=7ln7jJ5osqM&ab_channel=ChillipotKitchen

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.