Un kiwi pe săptămână îmbunătățește sănătatea inimii (scade tensiunea, colesterolul și trigliceridele)

Toate fructele au beneficii extraordinare pentru sănătate.

Nu doar cele românești, ci și cele tropicale sunt înzestrate cu proprietăți terapeutice remarcabile, precum kiwi.

Un kiwi pe saptamana imbunatateste sanatatea inimii - scade tensiunea, colesterolul si trugliceridele

Un kiwi pe saptamana imbunatateste sanatatea inimii – scade tensiunea, colesterolul si trugliceridele

Compoziția impresionantă a fructelor kiwi

Pe lângă faptul că este un fruct savuros, kiwi este extrem bogat în substanțe nutritive.

Conține foarte multă vitamina C, mai mult decât portocalele.

Un kiwi furnizează puțin peste doza zilnică necesară de vitamina C și o treime din doza zilnică necesară de vitamina K.

Este de asemenea bogat în luteină – un antioxidant din familia carotenoidelor asociat cu prevenirea cataractei, a bolilor de inimă și a cancerului.

Conține foarte multe fibre și potasu, cupru, magneziu, fier, calciu, crom, vitaminele A, B6, B9, C și E.

Conținutul de antioxidanți (polifenoli) este însă motivul pentru care kiwi are atât de multe beneficii pentru sistemul cardiovascular.

Kiwi și sistemul cardiovascular

Studiile au arătat că acest fruct verde are beneficii importante pentru sistemul cardiovascular.

Mai precis, ajută la reducerea lipidelor și inflamației, care pot duce la formarea de placă arterială.

Cercetătorii au descoperit că este de ajuns un kiwi pe săptămână pentru a beneficia de aceste efecte.

Oamenii de știință de la Universitatea din Salamanca, în colaborare cu alte centre de sănătate din Spania, au realizat de curând un studiu amplu pe fructul kiwi.

Au fost incluse 1.459 de persoane sănătoase, fără simptome de boli de inimă.

Au fost măsurate nivelurile de colesterol HDL, colesterol LDL, trigliceride și fibrinogen (un indicator al inflamațiilor din sistemul cardiovascular), precum și rezistența la insulină.

Tot mai multe studii confirmă faptul că un nivel mai mare de colesterol HDL (colesterol bun) poate reduce riscul de boli cardiovasculare, în timp ce colesterolul LDL (rău) a fost asociat cu o incidență scăzută a evenimentelor cardiovasculare (atac de cord, accidente vasculare).

Colesterolul LDL crește riscul de boli cardiovasculare deoarece lipidele de densitate joasă se oxidează mai ușor, iar acest lucru favorizează formarea radicalilor liberi care lezează arterele, produc inflamații, rigiditate și placă arterială.

Nivelurile mari de fibrinogen au fost asociate de asemenea cu o varietate de afecțiuni cardio-vasculare, inclusiv ischemie cardiacă, accident vascular cerebral și atac de cord.

Revenind la subiecții testați, cercetătorii i-au rugat pe aceștia să completeze chestionare legate de alimentație, pentru a evalua consumul mediu de kiwi pe săptămână.

Aceste chestionare au arătat că aproximativ un sfert din grupul de participanți (24%) consumau cel puțin un fruct pe săptămână.

În urma studiului, cercetătorii au observat că un singur kiwi pe săptămână poate reduce semnificativ nivelurile de colesterol, trigliceride și fibrinogen.

Consumul de kiwi a redus totodată riscul de a dezvolta rezistență la insulină cu 39%.

Acest lucru aduce de asemenea beneficii sistemului cardiovascular, întrucât un nivel mare de zahăr din sânge crește numărul radicalilor liberi care afectează arterele.

Acesta nu este primul studiu care demonstrează efectele benefice ale fructului kiwi asupra sistemului cardiovascular.

Un studiu realizat în anul 2004 la Universitatea din Oslo a testat consumul de kiwi pe o perioadă de 28 de zile, și a arătat că 2-3 kiwi pe zi mai puțin de o lună a redus nivelul trigliceridelor cu 15% și agregarea plachetară cu 18 procente.

Kiwi trebuie consumat după ce s-a copt foarte bine, se decojește ușor, este zemos și foarte dulce.

Sursă: http://www.realnatural.org/just-one-kiwi-a-week-boosts-heart-health/

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Folosit în fiecare zi ,mama asa l -a consumat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.