AFINELE – prescrise de cercetători pentru sistemul cardiovascular

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Florida, o singură cană de afine pe zi poate fi cheia reducerii tensiunii arteriale și a rigidității arteriale, ambele fiind asociate cu bolile cardiovasculare.

Coacăzele, Bune Pentru Inimă

Coacăzele, Bune Pentru Inimă

Previn hipertensiune arterială

Afinele sunt considerate campioane la capitolul de antioxidanți cu proprietăți anti-inflamatorii. Sunt sărace în calorii, și bogate în Vitamina C, fibre și mangan.

Autorul acestui studiu, Sarah A. Johnson, susține că aceste descoperiri sugerează că un consum regulat de afine poate întârzia progresia pre-hipertensiunii spre hipertensiune arterială, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Studiul este publicat în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică. Au fost studiate 48 de femei aflate în perioada post-menopauză, diagnosticate cu pre-hipertensiune și hipertensiune în faza 1. Pe perioada a 8 săptămâni, jumătate din acestea au primit câte 22 g de pudră de afine uscate prin congelare, echivalentul a unei căni, iar restul au primit o pudră placebo. Între timp, participantele la studiu și-au urma dieta normală și rutina de exerciții zilnice.

Artere mai sănătoase

La începutul studiului, echipa a luat tensiunea arterială și a măsurat rigiditatea arterială a tuturor participantelor. La finalul celor 8 săptămâni de studiu, participantele care au primit pulbere de afine au avut o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu un procent de 5.1, o scădere a tensiunii arteriale diastolice de 6. În plus, acestea au prezentat o reducere a rigidității arteriale de 97 cm/secundă.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că afinele cresc oxidul nitric și au și un efect vasodilatator de 68%, fapt care ajută la combaterea rigidității arteriale și a îngustării vaselor de sânge, care pot cauza hipertensiune arterială.

Bolile cardiovasculare sunt printre cauzele principale ale decesului în lume. Femeile aflate la menopauză au un risc mai mare de a dezvolta astfel de afecțiuni. Studii anterioare au arătat că fructele bogate în antioxidanți și antociani, precum afinele, coacăzele și căpșunile au un impact pozitiv asupra sănătății inimii femeilor vârstnice.

Includerea în dieta zilnică a acestor fructe poate reduce efectele negative pe care menopauza le poate produce asupra sistemului cardiovascular.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.