Usturoiul Verde – Medicamentul Primăverii, Beneficii și Rețete

Usturoiul verde este un medicament universal pentru sănătatea omului, fiind studiat pentru peste 60 de boli. Este considerat regele condimentelor, și totodată una din cele mai complexe plante medicinale pe care natura ni le dăruiește în fiecare primăvară. Conținutul nutritiv bogat ar trebui să ne determine să îl includem mai des în alimentația zilnică.

Usturoiul Verde – Medicamentul Primăverii, Beneficii și Rețete

Usturoiul Verde – Medicamentul Primăverii, Beneficii și Rețete

Usturoiul verde – Proprietăți

În usturoiul verde se regăsesc practic aceleași substanțe nutritive ca și în usturoiul uscat. Conține vitaminele A, B1 și B2, C, sulf, potasiu, fosfor, siliciu, calciu, iod, substanțe antibiotice, aminoacizi și agenți anti-cancerigeni.

Spre deosebire de bulbii de usturoi, firele de usturoi verde sunt mai fragede, mai puțin iuți și mai suculente. Nutriționiștii ne sfătuiesc să încercăm să îl consumăm în stare proaspăt, crud. Iar dacă vrem să-l folosim la gătit, să-l adăugăm abia la urmă, pentru că prin fierbere îi vom distruge calitățile curative.

Usturoiul verde – Beneficii

Detoxifică organismul

Usturoiul verde are un beneficiu în plus față de usturoiul uscat, și anume acela că ajută la curățarea organismului. Acesta conține fitohormoni care au un impact important asupra țesuturilor și glandelor, stimulând detoxifierea naturală a corpului.

Bogat în fier, bun pentru anemie

Persoanele cu lipsă de fier sau anemie ar trebuie să se înfrupte mai des din această legumă a primăverii care conține foarte mult fier. La fel ca și usturoiul uscat, usturoiul verde conține fetoproteină, care transportă fierul stocat de la celule în afara celulelor. Creșterea nivelului de fier prin alimente ajută corpul să producă mai mult sânge.

Un bun luptător cu bolile și cancerul

Usturoiul verde, la fel ca și cel uscat, este bogat în alicină, o substanță antibiotică mai puternică decât penicilina, care previne inflamațiile, infecțiile și cancerul. Consumat în stare crudă, ca atare sau la salate, usturoiul verde previne apariția cancerelor de tot felul, prin faptul că ajută la producerea de globule albe care produc interferon, dușmanul cel mai de temut al celulelor canceroase. Usturoiul verde se poate consuma pe o perioadă de câteva săptămâni, seara pentru prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.

Medicament natural pentru sânge și inimă

Usturoiul scade tensiunea arterială și colesterolul ca nici un alt aliment, și ajută la subțierea sângelui, îmbunătățirea circulației periferice, prevenirea formării de cheaguri de sânge (tromboză) și a distrugerii arterelor sau formării plăcilor de aterom. Usturoiul conține cuercitină, un antioxidant care previne tulburările circulatorii, bolile de inimă și cancerul. De altfel, cercetătorii au descoperit în usturoi peste 10 compuși care acționează pozitiv asupra sângelui.

Usturoiul verde este bun pentru tiroidă

Fitohormonii (hormoni vegetali) și sărurile de iod pe care usturoiul verde îi conține ajută la reglarea glandele endocrine și prevenirea bolilor. Acesta este o proprietate terapeutică pe care usturoiul uscat nu o are. Usturoiul verde are în plus, fata de cel uscat, fitohormoni, hormoni vegetali care au rol de reglaj endocrin.

Ne ferește de gripă și răceli

Un consum regulat de usturoi verde sau uscat ajută la întărirea imunității și prevenirea infecțiilor respiratorii, răcelilor și gripei de sezon, datorită conținutului mare de alicină. Mai mult, acesta crește timpul de vindecare.

Usturoi verde – Rețete

Cele mai populare rețete care includ acest super-aliment sunt supa de usturoi verde, salatele verzi cu usturoi verde, tocănițe cu usturoi verde, fasole verde sau ciuperci și cartofi fierți cu usturoi verde.

> Mujdei de usturoi verde

Ingrediente

Se toacă puțin usturoiul verde cu tot cu frunze și tulpină, și se procesează la blender cu 3-4 căței de usturoi uscat, 2-3 linguri de apă, 4-5 linguri de ulei și sare după gust, până obținem o pastă. Se pune într-un bol, și se mai poate adăuga apă, până atinge consistența dorită. Dacă nu aveți blender, puteți folosi un mojar sau o ustensilă specială pentru zdrobit usturoiul.

Usturoi verde – Contraindicații și precauții

Atenție, usturoiul nu este recomandat persoanelor hipotensivi (cu tensiunea mică), cel puțin nu în exces. Persoanele care suferă de afecțiuni gastrice trebuie să consume usturoi cu moderație, pentru a evita arsurile stomacale. Usturoiul nu este recomandat nici pe perioada alăptării, deoarece gustul poate provoca tulburări digestive la nou-născuți.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Problema este halena pe care o degajeaza!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.