Fulgii de hrișcă sunt mai sănătoși și nutritivi decât fulgii de ovăz – cum și de ce să îi consumi regulat
Fulgii de cereale sunt în topul preferințelor multora când vine vorba de un mic-dejun delicios, rapid și nutritiv.
Cerealele conțin fibre și proteine și asigură o sațietate prelungită.
Fulgii de cereale – opțiune nutritivă pentru micul-dejun
Fulgii de cereale sunt versatili și ușor de folosit. Pot fi incluși în felurite rețete și diete.
Pe piață există fulgi din diferite cereale, precum fulgi de ovăz, fulgi de hrișcă, fulgi de mei, fulgi de quinoa sau fulgi de orez.
Fulgii din cerealele non-glutinoase sunt preferate de cei care au intoleranță la gluten sau țin cură de slăbire.
În acest articol vreau să vă prezint câteva motive pentru care ar trebui să adăugați fulgii de hrișcă în dieta voastră. În primul rând, acești fulgi nu conțin gluten în mod natural.
Există chiar și versiuni certificate fără gluten, pentru cei care suferă de boala celiacă și vor ca produsul pe care îl cumpără să nu fie contaminat cu gluten prin atingerea de alte cereale.
Cumpără fulgi de hrișcă fără gluten
Ce conțin fulgii de hrișcă
Fulgii de hrișcă se remarcă prin conținutul bogat în nutrienți. Aceștia furnizează fibre, proteine, steroli, amidon rezistent, taninuri, vitamine și antioxidanți puterici.
Fibrele susțin sănătatea tractului gastrointestinal. Ajută la menținerea unui tranzit intestinal optim și previn constipația.
Fibrele contribuie de asemenea la scăderea colesterolului excesiv și combaterea unor tipuri de cancer.
Cumpără fulgi de hrișcă fără gluten
Proteinele din hrișcă sunt vegetale, dar de o calitate înaltă (lizină, leucină, fenilalanină, treonină, izoleucină, cisteină, asparagină).
Hrișca este o sursă bogată de vitamine din grupul B. Conține fier, magneziu și zinc.
Ce beneficii ne oferă fulgii de hrișcă
Hrișca nu este o cereală în toată regula. Este mai curând o pseudo-cereală sau o sămânță.
Oamenii de știință o consideră un aliment funcțional, adică un aliment care funcționează ca remediu. beneficiile sale depășesc domeniul nutrițional.
Studiile au asociat consumul de hrișcă cu scăderea colesterolului și tensiunii arteriale, îmbunătățirea circulației sangvine, protecția neuronilor, prevenirea cancerului și combaterea diabetului.
Cumpără fulgi de hrișcă fără gluten
Această sămânță are efecte antioxidante, antiinflamatoare, antihipertensive și prebiotice, hepatoprotectoare, anti-alergice, anti-histaminice, anti-oboseală, anti-hipelipidemiante, anti-neurodegenerative, anti-genotoxice.
Compușii bioactivi principali din hrișcă sunt proteinele, rutina, quercetina, D-chiro-inositol, acizii fenolici, D-fagomina, fagopiritolii, fagopirinele și peptidele.
Cum se folosesc fulgii de hrișcă
Cel mai frecvent, fulgii de cereale sunt consumați la micul-dejun, cu lapte sau iaurt. Fulgii de hrișcă se fierb în lapte sau în apă și se asezonează cu miere sau alt îndulcitor, fructe proaspete, nuci, semințe.
O altă formă de a servi fulgii de hrișcă este în smoothie-uri. Se mixează în blender cu banane, lapte, miere.
Cumpără fulgi de hrișcă fără gluten
Pot fi adăugați în supe, salate sau garnituri. La fel de bine îi puteți insera în aluatul de pâine, brioșe, biscuiți, crackers, clătite sau alte deserturi ori preparate de acest fel.
Fulgii de hrișcă se înmoaie repede în lichidele fierbinți și se umflă.
Rețete cu hrișcă
Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete cu hrișcă sau făină de hrișcă, care vă pot fi de folos:
Surse articol:
1. Giménez-Bastida JA, Zieliński H. Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health. J Agric Food Chem. 2015 Sep 16;63(36):7896-913. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02498. Epub 2015 Sep 3. PMID: 26270637.
2. Sofi SA, Ahmed N, Farooq A, Rafiq S, Zargar SM, Kamran F, Dar TA, Mir SA, Dar BN, Mousavi Khaneghah A. Nutritional and bioactive characteristics of buckwheat, and its potential for developing gluten-free products: An updated overview. Food Sci Nutr. 2022 Dec 22;11(5):2256-2276. doi: 10.1002/fsn3.3166. PMID: 37181307; PMCID: PMC10171551.