Aurelian Vasile: Foarte mulți oameni au intoleranță la gluten și nu știu. Dă dureri de cap, balonare, oboseală, apatie, anxietate

Aurelian Vasile – naturopat de meserie și pasionat de cercetare în domeniul nutriției, creierului și longevității, atinge câteva subiecte importante într-un podcast recent realizat de Mihai Morar.

Unul din ele este intoleranța la gluten.

Aurelian Vasile - Majoritatea populatiei este intoleranta la gluten

Aurelian Vasile – Majoritatea populatiei este intoleranta la gluten: Radu Moraru

O temă fierbinte, care divide nutriționiștii în mai multe tagme. Unii susțin că pâinea e bună și că intoleranța la gluten este un mit, o fiță.

Alții acuză cantitatea enormă de gluten care se găsește în produsele de panificație comercializate astăzi.

Aurelian Vasile spune că intoleranța la gluten nu este o poveste, ci o chestiune cât se poate de reală. Studiile arată asta.

Grâul modern nu mai este ca cel din anii ’90

Noi, românii, mâncăm prea multe cerealiere. Iar pâinea este unul din produsele adânc întipărite în obiceiurile noastre alimentare.

Noi, oamenii de rând, suferim de intoleranță la gluten și nu știm. Pentru că consumăm foarte multe cereale”. 

Pâinea nu este un aliment rău în sine. Problema este făina din care se face astăzi pâinea.

Culturile de cereale sunt intens stropite. Însă cel mai grav este că cerealele sunt modificate ca să crească producția.

Grâul din zilele noastre nu mai este ca cel din ’90. Astăzi se produce un grâu modern, care este un grâu experimental, spune medicul holist Sten Ekberg.

Acesta are mai mult gluten decât în mod normal. Făina din comerț are gluten adăugat, care face produsele de panificație să fie mai elastice și mai pufoase și să atragă consumatorul.

Organismul uman este expus la foarte multe produse modificate, concepute în laborator, pe care nu le tolerează foarte bine. Nu suntem adaptați genetic la alimentele fabricate astăzi, spunea dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Asta poate fi o explicație a exploziei bolilor civilizației moderne”.

Pâinea este prezentă în alimentația noastră de milenii. ADN-ul nostru o cunoaște foarte bine. Însă pâinea din grâul modern nu o recunoaște. Este un produs străin, pe care nu îl recunoaște. De aici apare problema intoleranței la gluten. Glutenul este un anti-nutrient.

Glutenul este un anti-nutrient

Pâinea din zilele noastre este lipsită de orice fel de nutrienți, prin decorticarea și ultra-rafinarea boabelor de grâu.

Mai mult decât atât, conține anti-nutrienți – compuși care împiedică absorbția nutrienților din alimente. Fitații, lectinele și glutenul sunt câteva exemple.

Acel lipici – glutenul, nu mai permite absorbția corectă a nutrienților în sânge, pentru că se depozitează pe vilozitățile intestinului. Se creează ca o pojghiță, ca o lavabilă”.

Majoritatea populației suferă de intoleranță la gluten

Nu doar cei care au un diagnostic de boală celiacă trebuie să evite glutenul. Un procent tot mai mare din populație suferă de sensibilitate non-celiacă la gluten.

Din această categorie fac parte persoanele care au diverse simptome după ce consumă până cu gluten.

Ce simptome dă intoleranța la gluten

Dr. Ekberg spune că majoritatea pacienților săi are această sensibilitate la gluten. Aurelian Vasile este de aceeași părere și crede că majoritatea oamenilor au o anumită intoleranță la gluten.

Sunt date, sunt studii, staticii. Intoleranță la gluten nu înseamnă boală celiacă, nu înseamnă intestin permeabil. Înseamnă oboseală cronică”.

Puțini știu că oboseala pe care o resimt adesea – fără un motiv clar – poate fi dată de consumul excesiv de gluten.

De multe ori, intoleranța la gluten este asociată cu o stare de oboseală și de apatie”.

Această oboseală este strâns legată de acei anti-nutrienți regăsiți în pâinea cu gluten.

Intoleranța la gluten sau sensibilitatea la gluten poate da simptome pe care nici nu le bănuim că ar avea legătura cu consumul de pâine sau alte produse glutinoase:

  • dureri de cap
  • apatie
  • anxietate
  • balonare
  • gaze

Aceste semnale le dă organismul într-un stadiu incipient de intoleranță la gluten. Vărsăturile apar în faze mai avansate.

Oamenii se simt mai bine când renunță la gluten

După un protocol de dezglutinizare, omul începe să se simtă extraordinar de bine fără să-i modifici alimentația, doar să-i scoți glutenul”.

Aurelian Vasile spune că cel mai mult gluten se află în pâinea de grâu, dar se găsește și în alte alimente ambalate. Dacă citiți eticheta veți găsi aceste cuvinte magice „conține gluten” sau „adaos de gluten” pe numeroase produse.

Soluții. Secara – o opțiune mai bună

Există totuși o veste bună pentru cei care nu poți renunța complet la gluten. Aurelian spune că pâinea de secară este o opțiune mai bună decât pâinea din grâu. Secara conține un tip de gluten mai bun.

Eu consum pâine de secară. E un alt tip de gluten, mult mai rezistent. Nu este atât de îmbunătățit în gliadine și gluteine (cele două proteine de tip gluteice)”.

Mâncați mai puțină pâine!

O altă recomandare a naturopatului este să mâncăm mai puțină pâine. Cantitatea contează foarte mult. Noi, românii, consumăm mai multă pâine decât alte nații. 

Consumul de cereale nu ar trebui să fie așa cum am fost obișnuiți – două pâini la masă. Ar trebui să consumăm o felie, două și cam de-ajuns”.

Vă recomand să citiți și aceste articole:

Ce se întâmplă dacă renunți la pâine 30 de zile – dr. Sten Ekberg
Încetați să mai consumați gluten – vă veți vindeca intestinul și tiroida (Hashimoto)!

Rețete fără gluten

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete fără gluten pe care le puteți include în dietă. Accesați acest link  →  Rețete fără gluten 

Sursă articol: Fain & Simplu cu Mihai Morar, Mâncarea fake distruge creierul! Nutriție pentru un trup fain și o minte brici: https://www.youtube.com/watch?v=vgWJ2ZZ9wJ4&ab_channel=Fain%26SimplucuMihaiMorar

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.