Nu mai cumpărați Vegeta – conține un aditiv care vatămă neuronii!

Vegeta este unul din cele mai cumpărate condimente pentru mâncăruri. Acest produs a fost dezvoltat în anul 1958. Deși pare un produs natural și sănătos, fiind pe bază de legume, lucrurile nu stau chiar așa.

Dacă veți citi eticheta, veți găsi acolo cel puțin un aditiv extrem de nociv. Este vorba despre monoglutamatul de sodiu (MSG).

Nu mai cumparati Vegeta – contine un aditiv care vatama neuronii

Nu mai cumparati Vegeta – contine un aditiv care vatama neuronii

Cu toții ne dorim să preparăm mâncăruri apetisante. Însă aceasta nu ar trebui să facem asta în defavoarea sănătății noastre.

Ce este monoglutamatul de sodiu?

Monoglutamatul de sodiu este un ingredient care intensifică gustul alimentelor și le face ultra-savuroase. Le dă un gust fantastic, încât nu ne putem mulțumi cu puțin. Scopul acestui aditiv este să stimuleze gustul și să ne facă să dorim mai mult.

La bază, glutamatul este un aminoacid care funcționează ca un neurotransmițător la nivelul creierului și țesuturilor care au receptori la acesta. Monoglutamatul introdus în alimente nu este un ingredient natural, ci un aditiv, un compus artificial.

În consecință, când mâncăm ceva cu MSG, țesuturile care au receptori la el vor deveni super-excitate.

Problema acestui aditiv este că dă un gust nenatural alimentelor și produce daune în corp. Afectează în mod special creierul, deoarece această supra-excitare a celulelor nervoase le supra-încărcă, le epuizează și ele pot muri.

Monoglutamatul de sodiu – efecte secundare și riscuri pentru sănătate

Farmaciștii Anca și Adrian Ienin au postat recent câteva informații despre efectele negative ale acestui potențator de gust, mai ales la nivel metabolic:

  • mărește pofta de mâncare
  • perturbă metabolismul celular
  • favorizează apariția obezității
  • are efecte toxice la nivelul creierului
  • dă probleme de atenție și concentrare
  • crește riscul de tulburări neurologice: Alzheimer, Parkinson, Huntington
  • poate produce leziuni la nivelul ficatului

Sub ce denumiri apare MSG pe produse?

Monoglutamatul de sodiu (E621) este inclus în numeroase produse, fiind folosit pe scară largă în industria alimentară. Din păcate, nu este întotdeauna trecut pe etichetă cu numele lui real și complet, ci se găsește și sub alte denumiri. Vă recomand să citiți acest articol

În ce alimente se găsește MSG

Produse cu adaos de monoglutamat de sodiu:

  • Vegeta, Delikat, Secretul Gustului și alte produse asemănătoare
  • ketchup, sosuri
  • produse fast-food
  • produse de patiserie
  • produse semi-preparate, congelate, refrigerate
  • chipsuri, covrigi, biscuiți

Soluții concrete

Dacă vrem să avem și să ne păstrăm o sănătate bună, trebuie să eliminăm din viața noastră produsele care conțin acest monoglutamat de sodiu. Putem începe de la renunțarea la mâncatul la restaurant și la fast-food.

Al doilea pas este să nu mai cumpărăm chipsuri, sosuri și diverse roințăieli care au acest ingredient în ele. Mai ales copiii trebuie feriți de produsele cu MSG, deoarece le afectează atenția, concentrarea și creierul.

Este obligatoriu să gătiți mâncarea în casă

Anca și Adrian Ienin ne sfătuiește să preparăm toată mâncarea în casă. Mâncarea noastră nu mai seamănă deloc cu ceea ce mâncau bunicii și străbunicii noștri. Este foarte rafinată, procesată, aditivată și modificată. Stă în puterea noastră să facem o schimbare în viața noastră.

Gătitul acasă este un principiu aproape obligatoriu pentru ca oamenii să fie sănătoși”. Atunci când gătești tu singur știi exact de pui în mâncare. Ai control deplin asupra ingredientelor și poți să te ferești de ceea ce ți-ar putea face rău.  

Dacă nu aveți timp să pregătiți mâncarea în casă, există alternative mai bune chiar și în comerț. Citiți eticheta. Sigur veți găsi și produse naturale.

De pildă, Vegeta poate fi înlocuită cu legume deshidratate. Există chiar și o variantă de „Vegata Natur”, care nu are adaos de monoglutamat de sodiu, arome și conservanți. 

Sunt și alte firme care produc amestecuri de legume și condimente pentru supe sau bază pentru mâncăruri, cu ingrediente 100% naturale, precum Sanovita, Pronat sau Fuchs (Mirodenia). 

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Monoglutamatul de sodiu (E621) – aditivitul din alimente care ne face să mâncăm tot mai mult și să nu ne săturăm
Dr. Ekberg: Acest aditiv din alimente îți distruge creierul (se găsește pe etichetă sub 50 de denumiri!)
4 plante care protejează împotriva toxicității cauzate de glutamatul de sodiu din alimente
E-uri periculoase din alimente pe care trebuie să le eviți – farmacistul Ovidiu Bojor

Sursă articol:

1. Farm. Anca și Adrian și Ienin, Minunea Naturii: https://www.instagram.com/p/C29AuHEP2p-/?e=a2d31bd2-a999-44ab-8055-1b28d0fdac3c&g=5
2. Barbara O’Neill Heals, MSG in your food: https://www.instagram.com/p/C23kDATCnSL/?e=16f36a56-9d49-4c66-946c-c616d7611781&g=5

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.