Dr. Ekberg: Acest aditiv din alimente îți distruge creierul (se găsește pe etichetă sub 50 de denumiri!)

Este comod pentru medici și pacienți deopotrivă să creadă că demența și alte boli neurologice sunt cauzate de îmbătrânirea creierului.

Această presupunere nu implică nici o schimbare, nicio luare de atitudine împotriva bolii.

Aditiv din alimente care distruge creierul - se gaseste pe eticheta sub 50 de denumiri

Aditiv din alimente care distruge creierul – se gaseste pe eticheta sub 50 de denumiri: Freepik.com

Ingrediente din alimente care afectează creierul

În realitate, sunt foarte mulți factori controlabili care contribuie la îmbolnăvirea creierului. Acești factori țin de dietă și de stilul de viață.

Dr. Sten Ekberg, fost olimpic și medic holistic, vorbește într-un clip recent despre câteva alimente care literalmente distrug creierul și îl îmbătrânesc înainte de vreme.

Printre acestea sunt monoglutamatul de sodiu, alcoolul, îndulcitorii artificiali, cerealele, pâinea albă, legumele solanaceae, grăsimile trans, prăjelile și zahărul.

În acest articol vă vom prezenta câteva informații despre monoglutamatul de sodiu.

Ce este monoglutamatul de sodiu (MSG)?

Acest compus este un potențator de gust inclus în foarte multe produse procesate. Face parte din categoria aditivilor alimentari, fiind regăsit pe etichetă sub denumirea „E621”.

Scopul adăugării lui în alimente este unul foarte precis. MSG dă o savoare deosebită produselor. Le face foarte gustoase și greu de rezistat. Alimentelele îmbogățite cu monoglutamat de sodiu sunt absolut delicioase.

Acest aditiv exagerează aroma alimentelor. Mai precis, stimulează simțul olfactiv și receptorii gustativi, astfel încât percepția gustului acelui aliment să fie de 2 ori mai mare decât în mod normal.

MSG „păcălește aceste celule nervoase să creadă că alimentul are un gust mult mai pronunțat și mai bun decât are în realitate”.

Scopul real al utilizării acestui potențator de gust este profitul. Oamenii vor vrea tot mai mult acel produs delicios și cererea va crește.

Din păcate, acest aditiv este folosit pentru a crește vânzările la produsele nesănătoase. Produsele care au fost ultra-procesate nu mai au practic niciun gust. De aceea adaugă MSG pentru a le face gustoase în mod artificial.

Cum afectează monoglutamatul de sodiu creierul

Dr. Ekberg consideră monoglutamtul de sodiu o „excitotoxină”. Corpul nostru conține glutamat în mod natural – un neurotransmițător cu rol excitator. Atunci când consumăm o cantitate mare de monoglutamat de sodiu din alimente, acest aditiv supra-excită celula nervoasă.

Pe termen lung, stimularea exceivă a acestui neurotransmițător duce la arderea sau chiar moartea lui.

Dr. Ekberg spune că MSG este o toxină directă. Are efecte toxice directe asupra creierului. Acesta afectează funcția celulelor nervoase în sensul că produce o supra-stimulare a acestora.

Unele persoane sunt foarte sensibile la acest aditiv, altele pot consuma cantități uriașe fără să aibă probleme vizibile.

Denumiri ascunse ale monoglutamatului de sodiu

Citiți eticheta dacă nu vreți să vă expuneți la această toxină. Dr. Ekberg atrage atenția că monoglutamatul de sodiu se găsește sub 50 de denumiri, din cauză că producătorii îi tot schimbă denumirea pentru a-i păcăli pe consumatorii care citesc eticheta.

Iată alte vâteva denumiri sub care se ascund MSG:

– cazeină
– cazeinat de sodiu, cazeinat de potasiu
– hidrolizat
– autolizad
– aromă de fum
– bulion
– potențator de aromă, potențator de gust
– extract de drojdie (yeast)
– gelatină
– proteină vegetală hidrolizată
– proteină texturată
– sirop de orez, sirop de orez brun

În ce produse se găsește MSG

Potrivit InfoCons, monoglutamatul de sodiu este inclus în următoarele tipuri sau categorii de produse alimentare:

 • pateuri de carne sau vegetale
 • mezeluri
 • semi-preparate
 • alimente congelate
 • supă la plic
 • sosuri
 • preparate din lapte
 • legume fermentate
 • paste, tăiței, fidea
 • sucuri
 • carne proaspătă
 • pește congelat, file de pește, moluște, crustacee
 • pește în aluat congelat
 • cafea, ceai, înlocuitori de cafea
 • mâncare chinezească

Pe lângă faptul că afectează creierul, monoglutamatul de sodiu perturbă gustul, dereglează apetitul și ne face să mâncăm mai mult și mai nesănătos.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre acest subiect:

Monoglutamatul de sodiu (E621) – aditivitul din alimente care ne face să mâncăm tot mai mult și să nu ne săturăm
4 plante care protejează împotriva toxicității cauzate de glutamatul de sodiu din alimente
5 alimente rele pentru creier, care afectează memoria și atenția – dr. psihiatru nutriționist

Surse articol:

1. Dr. Sten Ekberg, Top 10 foods that destroy your brain: https://www.youtube.com/watch?v=IoWl4GuOUrY&ab_channel=Dr.StenEkberg
2. InfoCons, E621 – Monoglutamatul de sodiu: https://infocons.ro/aditivi/e-621-monoglutamatul-de-sodiu/
3. Viața Verde Viu, Monoglutamatul de sodiu (E621) se ascunde sub 25 de denumiri diferite: https://viataverdeviu.ro/monoglutamatul-de-sodiu-e-621-se-ascunde-sub-25-de-denumiri

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.