Este cea mai mare greșeală să mănânci seara – prof. dr. Vladimir Beliș

Este o mare greșeală să mănânci seara, spune Vladimir Beliș, medic primar de medicină legală și anatomie patologică.

Ultima masă ar trebui luată undeva pe la prânz și nicidecum după apusul soarelui. Academicianul a mărturisit că el însuși nu are o masă propriu-zisă seara.

Dr. Belis - Este cea mai mare greseala sa mananci seara

Dr. Belis – Este cea mai mare greseala sa mananci seara: Adevărul

Dr. Beliș are 93 de ani în prezent și se menține foarte bine. Este activ, muncește încă în domeniul său, face expertize, citește mult și face mușcare fizică. În ceea ce privește alimentația, mănâncă puțin dimineața, dar și seara.

Este o greșeală să îți umpli stomacul seara

În cursul dimineții bea o cafea și servește câțiva biscuiți. Masa de prânz se încheie pe la ora 16:00-16:30. Seara mănâncă un fruct și puțină brânză. Atât. Uneori servește doar câteva fructe, precum mere, pere, struguri, banane, căpșuni.

„Toată lumea mănâncă seara, își umple stomacul. Eroare fundamentală!”

Este ușor de înțeles de ce ar trebui să încheiem mesele cât mai devreme. Nu avem nevoie de explicații științifice. Organismul are nevoie de combustibil în prima parte a zilei pentru a-și desfășura activitățile curente.

În a doua parte a zilei nu mai avem nevoie de atât de multă energie. Prin oprirea alimentației dăm un repaos organismului, permițându-i să se pregătească pentru somn.

Cei care mănâncă târziu își îngreunează funcțiile corpului. Caloriile pe care le ingerăm în cursul serii nu au timp să fie cheltuite. Nici activitate fizică nu mai avem suficient de multă încât să ardem alimentele consumate.

Beneficiile postului intermitent

Mulți vorbesc despre postul intermitent și beneficiile acestuia. La fel de mulți îl practică și se simt foarte bine.

Cu cât mai mare este pauza între mese, cu atât mai eficientă este curățenia pe care corpul o face. Dacă nu lăsăm nici măcar trei ore între mese, acest proces este întrerupt și oprit.

Atunci când luăm cina la ora 17:00 sau 18:00 și micul-dejun a doua zi la ora 9:00, respectiv la ora 10:00, repaosul alimentar este suficient de mare încât corpul să se curețe și chiar să repare anumite dezechilibre sau probleme.

Cele 16 ore de pauză între mese îngăduie organismului să digere optim mâncarea și să se refacă.

Mâncatul târziu crește riscul de obezitate

Studiile au arătat că mâncatul seara târziu afectează hormonii care reglează apetitul (leptina și grelina).

O cercetare recentă, publicată în jurnalul „Cell Metabolism” a investigat mecanismele prin care mâncatul târziu crește riscul de obezitate.

Au descoperit că la persoanele care mănâncă seara târziu scade nivelul de leptină – hormonul care semnalizează sațietatea. Cu alte cuvinte, crește nivelul de foame.

Totodată, cei care au mâncat mai târziu în cursul serii au avut o rată mai lentă de ardere a caloriilor și o tendință crescută spre adipogeneză și lipoză scăzută. Acest lucru înseamnă o acumulare mai mare de grăsime corporală.

Alimentarea în prima parte a zilei are beneficii asupra apetitului și glicemiei

Fereastra de alimentare trebuie să fie cuprinsă între 8 și 12 ore. Când ea depășește aceast interval, apare riscul de obezitate, diabet și boli cardiace. Prima parte a zilei este cea mai bună pentru hrănirea organismului.

Un studiu mic pe 8 bărbați prediabetici a arătat că alimentarea în întervalul cuprins între ora 8:00 și ora 14:00 a ameliorat nivelul zahărului din sânge, tensiunea arterială și apetitul.

Un alt studiu a arătat că adulții cu prediabet care au mâncat între orele 8:00 și 17:00 au avut o glicemie a jeun mai mică decât atunci când au mâncat între orele 12:00 și 21:00.

Mâncatul seara târziu – dezavantaje

Mâncatul seara are mai multe dezavantaje:

  • afectează greutatea corporală
  • afectează slăbitul
  • crește riscul de boli
  • crește riscul de sindrom metabolic (diabet, obezitate, insulinorezistență, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie)
  • predispune la reflux de acid
  • crește riscul de supra-alimentare și alegeri alimentare proaste

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

80% se îngrașă din ciuguleli, nu din ciorbă sau tocăniță – dr. Mihaela Bilic
Cum să mănânci mai puțin și să dobândești moderația – dr. Mihaela Bilic
Postul cu apă între orele 18:00 și 10:00 scade greutatea corporală și tensiunea arterială
Postul de 17 ore stimulează repararea celulelor și vindecarea organismului

Surse articol:

1. TRINITAS TV, Prof. dr. Vladmiri Beliș – Cum să ne menținem creierul sănătos în ciuda îmbătrânirii: https://www.youtube.com/watch?v=L9OI6FYJsSI&ab_channel=TRINITASTV
2. Harvard Medical School, Late-night eating impact: https://hms.harvard.edu/news/late-night-eating-impact
3. Kathy W. Warwick, Fatima Hallal, When should you stop eating at night?Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/what-time-should-you-stop-eating#recommendation

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.