Bombă de antioxidanți naturali – protejează împotriva bolilor care scurtează viața
Antioxidanții sunt compuși cu un rol crucial în apărarea celulară și prevenirea bolilor. Îi găsim în alimentele de origine vegetală, precum fructe, legume, verdețuri și plante.
Efectul lor protector va fi mai puternic dacă asociem mai multe surse de antioxidanți la aceeași masă.
Pe site-ul „Hormones & Balance” am găsit o rețetă care se numește „Flavonoid Bomb”. Este o adevărată „bombă” de flavonoide, adică un amestec de alimente bogate în acești antioxidanți.
Cuprins
Ce sunt flavonoidele?
Flavonoidele fac parte din categoria polifenolilor. Oamenii de știință au identificat și izolat până acum în jur de 10.000 de flavonoizi.
Citește și – Rodia – regina antioxidanților
Cei mai mulți dintre ei sunt acceptați ca agenți terapeutici, notează cercetătorii pakistanezi.
Efect puternic de prevenire a bolilor
Acești compuși fitochimici au aplicații importante în medicină. Beneficiile lor sunt conferite de activitățile biologice diverse, precum:
• antioxidante
• antiinflamatoare
• antivirale
• antimicrobiene
• antimalarice
• neuroprotectoare
• cardioprotectoare
• anticancerigene
• anti-angiogenice
• anti-proliferative
• antitumorale
Prin faptul că inhibă stresul oxidativ produs de radicalii liberi, antioxidanții combat bolile degenerative fatale. Reduc inflamația și riscul de cancer. Previn bolile de inimă și astmul.
Studiile epidemiologice sugerează că alimentele bogate în flavonoide au un rol protector împotriva acestor boli care scurtează viața.
Mai mult decât atât, flavonoizii au o acțiune geroprotectoare, adică previn îmbătrânirea prematură și deteriorarea funcțiilor creierului (demență, Alzheimer).
Alimente bogate în flavonoizi
Cele mai bune surse de flavonoide sunt:
→ fructele de pădure (antocianini, quercetină, stilbină)
→ măceșele (catechine, epicatechine, rutină, quercetină, apigenină, kaempferol, acid quinic, acid quercitrinic, galat de metil)
→ citricele și cojile de citrice (hesperetină, narigenină, rutină, narirutină, neoshesperidină, nobiletină, tangeretină, diosmină, diosmetină)
→ merele (quercetină, proantocianidine)
→ ceaiul verde (catechine, epicatechine, epigalotocatechine, galocatechine)
→ ceapa, broccoli (izoramnetină, kaempferol, miricetină, quercetină)
→ pătrunjelul, țelina, cimbrul (apigenină, luteolină, crizină, baicaleină)
→ strugurii de culoare închisă și vinul roșu (cianidină, petunidină, lavidină, delfinidină, pelargonidină, peonidină
Rețeta de mai jos include fructe de pădure, citrice și măceșe, care au în plus o cantitate mare de vitamina C.
Citește și – Pastile din cătină, măceșe și miere – pentru imunitate și vasele de sânge (rețetă video)
Vitamina C este la rândul ei un antioxidant valoros, care ajută sistemul imunitar și glandele suprarenale, spune autoarea rețetei.
Bombă de antioxidanți naturali – rețetă
Sugestia de servire a acestor fructe este cât se poate de atractivă. „Bomba de flavonoide” arată ca o dulceață. De fapt, poate fi folosită în locul gemului făcut cu zahăr.
Ingrediente
• ½ cană de măceșe uscate (fără semințe)
• 2 linguri de flori de hibiscus uscate
• 2 linguri de fructe goji
• 2 linguri de coajă de portocală uscată
• 240 ml de suc de merișoare, afine, cireșe sau rodie (fără zahăr)
Mod de preparare
Puneți ingredientele uscate în râșnița electrică de cafea și măcinați-le bine. Transferați pudra obținută într-un borcănel curat. Turnați peste ea sucul de fructe și amestecați.
Lăsați borcanul deschis (fără capac) pe blatul din bucătărie, până în ziua următoare. În acest interval, pulberea va absorbi sucul și va rezulta o pastă groasă, ca un gem.
Puneți capacul și păstrați dulceața la frigider. Se poate consuma începând cu ziua următoare.
Acest preparat are o durată de valabilitate destul de mare, dat fiind că este un amestec natural. Rezistă la rece timp de o lună.
Puteți consuma 1-2 lingurițe pe zi, ca stimulent sau desert. Poate fi adăugat de asemenea în smoothie-uri.
Surse articol:
1. Magdalena Wszelaki, Flavonoid Bomb, Hormones & Balance: https://hormonesbalance.com/recipes/flavonoid-bomb/
2. Ullah A, Munir S, Badshah SL, Khan N, Ghani L, Poulson BG, Emwas AH, Jaremko M. Important Flavonoids and Their Role as a Therapeutic Agent. Molecules. 2020 Nov 11;25(22):5243. doi: 10.3390/molecules25225243. PMID: 33187049; PMCID: PMC7697716.
3. Koczka N, Stefanovits-Bányai É, Ombódi A. Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Rosehips of Some Rosa Medicines (Basel). 2018 Aug 4;5(3):84. doi: 10.3390/medicines5030084. PMID: 30081545; PMCID: PMC6165473.
4. Oregon State University, Flavonoids: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids
5. Waheed Janabi AH, Kamboh AA, Saeed M, Xiaoyu L, BiBi J, Majeed F, Naveed M, Mughal MJ, Korejo NA, Kamboh R, Alagawany M, Lv H. Flavonoid-rich foods (FRF): A promising nutraceutical approach against lifespan-shortening diseases. Iran J Basic Med Sci. 2020 Feb;23(2):140-153. doi: 10.22038/IJBMS.2019.35125.8353. PMID: 32405356; PMCID: PMC7211351.
6. Beth Israel Lahey Health, Citrus Bioflavonoids: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=21574