Fructoza – cel mai mare dușman al ficatului tău (trebuie să citești!)
O statistică recentă arată că peste 40% din locuitorii României au ficat gras. La nivel mondial, procentul cuprinde 30% din populație.
Această boală devine foarte îngrijorătoare deoarece a început să apară și la copii.
Cuprins
Alertă de ficat gras la copiii mici
În SUA există deja multe cazuri de steatoză hepatică sub vârsta de 3 ani. În mod cert nu alcoolul este de vină, ci alte băuturi: sucurile!
Da, zahărul este capul răutăților când vine vorba despre îmbolnăvirea ficatului. Copiii care beau 3-4 sucuri (inclusiv fresh) pe zi au șanse mari să dezvolte ficat gras.
Ce consecințe are boala ficatului gras
Steatoza hepatică este asociată cu o mulțime de probleme de sănătate din sfera sindromului metabolic:
→ prediabet / diabet zaharat
→ inulinorezistență
→ dislipidemie
→ obezitate
→ hipertensiune arterială
→ tulburări hormonale
→ inflamații cronice în corp
Boala ficatului gras nu se tratează cu medicamente. Este nevoie de o redresare a alimentației și a stilului de viață.
Citește și – Tratament naturist și dietă pentru ficat gras (steatoză hepatică)
Ce este steatoza heaptică non-alcoolică?
Termenul de ficat gras se referă la acumularea unei cantități anormale de lipide la nivelul ficatului. Grăsimea se inflitrează practic în acest organ și provoacă inflamații.
Mâncărimile pe piele, balonarea, oboseala, dezechilibrele hormonale, durerile articulare și tulburările biliare sunt semne ale unui ficat gras.
O măsurătoare simplă îți poate arăta dacă ai ficat gras: înmulțește centimetrii din talie cu 2. Dacă cifra rezultată este mai mare decât înălțimea, înseamnă că ai ficat gras și predispoziție spre rezistență la insulină.
De exemplu: ai 85 cm. în talie și o înălțime de 160 cm. 85 x 2 = 170.
Fructoza – cel mai mare dușman al ficatului
Numărul persoanelor fac steatoză hepatică este în creștere. Cei mai mulți ajung la această problemă nu din cauza alcoolului, ci din cauza altui viciu: consumul excesiv de zahăr.
Fructoza este cea mai nocivă formă de zahăr. Este mai periculoasă decât zahărul de masă deoarece nu poate fi digerată de stomac.
Doar celulele hepatice o pot metaboliza. Ficatul este singurul organ care trebuie să gestioneze cantitatea uriașă de fructoză pe care o ingerăm.
Sucurile comerciale și cele făcute în casă
Dacă citiți eticheta sucurilor și băuturilor răcoritoare, veți vedea că acestea sunt îndulcite nu cu zahăr, ci cu ceva mai rău. Este vorba despre acel sirop de porumb bogat în fructoză.
Citește și – Cura cu boabe de ienupăr elimină grăsimea din ficat și calmează durerile articulare
Procentul de fructoză din aceste băuturi depășește 60%! Inclusiv sucurile făcute în casă și mierea au fructoză. Dacă aveți ficat gras, sau vreți să vă feriți de această boală, renunțați la sucuri.
Nu exagerați cu fructele!
Fructele, de asemenea, trebuie servite cu moderație, ca desert. Fructoza din ele se transformă în alcool și de la ea faci grăsime pe burtă și pe ficat.
Așadar, țineți cont de faptul că la ficat steatozic se poate ajunge nu doar din abuzul de alcool, ci și din abuzul de fructe.
Și sub nicio formă nu trebuie să le transformați în sucuri. Ficatul nu poate procesa mai mult de 10-15 g de fructoză pe zi.
Dacă este obligat să metabolizeze o cantitate mai mare, ficatul va începe să producă grăsime (trigliceride) și acid uric.
Urmările sunt: steatoză hepatică, grăsime viscerală, afecțiuni cardiovasculare, gută.
Citește și – 12 alimente care te scapă de grăsimea din ficat
Băuturile răcoritoare – comericale sau făcute în casă, naturale sau carbogazoase – au fost catalogate principala cauză a ficatului gras non-alcoolic. Luați-o ca pe o avertizare, mai ales dacă obișnuiți să le dați copiilor sucuri în fiecare zi.
În ce produse este ascunză fructoza
Sucurile nu sunt singurele produse în care găsim multă fructoză. Acest îndulcitor este incorporat în foarte multe produse așa-zis „alimentare”:
→ înghețată, ketchup, maioneză
→ produse de patiserie, produse tip fast-food
→ bomboane, ciocolate, batoane
→ cereale pentru micul-dejun
→ gemuri, conserve de fructe, siropuri, sosuri de fructe
Alte alimente nocive pentru ficat
Lista alimentelor care atentează la sănătatea ficatului continuă cu:
→ uleiurile vegetale și grăsimile trans (bogate în Omega-6)
→ batoanele proteice, pudrele proteice și burgerii vegetali (care conțin proteine din soia și din zer)
→ budincile
→ alimentele stropite cu pesticide, erbicide etc.
→ produsele care conțin monoglutamat de sodiu (MSG)
→ produsele care conțin maltodextrină
→ produsele alimentare procesate în general.
Evitați aceste produse dacă aveți deja un ficat infiltrat cu grăsime.
Surse articol:
1. Doctor de Bine, 40% din populația României suferă de ficat gras, Știrile PRO TV: https://stirileprotv.ro/stiri/doctor-de-bine/40-din-populatia-romaniei-sufera-de-zficat-gras-cum-se-trateaza.html
2. Angela Stolnicu, Cele mai proaste alimente pentru ficat (gras), Hashimoto Mon Amour: https://www.youtube.com/watch?v=uYDBLjoBnNY&ab_channel=Hashimoto%2Cmonamour