CONOPIDA – o legumă cu BENEFICII extraordinare!

Conopida (Brassica oleracea) este una din cele mai sănătoase legume de pe pământ, dar nu toată lumea știe aceasta.

O putem mânca pentru a preveni degenerenţa maculară, indigestia, diabetul, obezitatea, colesterolul sau hipertensiunea arterială.

Conopida (Brassica oleracea)

Conopida (Brassica oleracea)

Conopida – proprietăţi 

Conopida este o legumă din familia Brassicaceae, alături de varză şi broccoli. Numele ei provine de la Caulis – care în latină înseamnă „o varză cu o floare”.

Puterea antioxidantă a conopidei ajută la întărirea sistemului imunitar şi reduce riscul de accident vascular cerebral, cancer sau boli neurodegenerative. Conopida aduce de asemenea o contribuţie însemnată în menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor, creierului şi celulelor.

Conţinut nutriţional și beneficii

Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, acid folic, vitamina K (filochinonă) şi vitamina B6. Vitaminele B1, B2, B3 şi E sunt de asemenea prezente în cantităţi mici.

Conopida conține fibre, proteine și minerale vitale: calciu, magneziu, potasiu, fosfor și mangan. Nu conţine nici urmă de colesterol nociv, în schimb oferă cantităţi foarte mici de grăsimi nesaturate (bune) şi Omega-3.

Compușii din conopidă stimulează deblocarea enzimelor care pot cauza cancer şi protejează celulele organismului de stresul oxidativ şi daunele cauzate de radicalii liberi.

Sistemul cerebral și nervos 

Indolii din conopidă joacă un rol-cheie în reducerea progresiei bolilor neurodegenerative. Aceştia activează enzimele de detoxifiere, care la rândul lor ajută la tratarea leziunilor neuronale cauzate de inflamaţii şi de stresul oxidativ în bolile Alzheimer şi Parkinson.

Conopida conține colină şi fosfor, elemente eficiente în repararea membranelor celulare. Acest lucru este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului cerebral şi nervos în ceea ce priveşte transmiterea semnalelor nervoase.

Potasiul şi vitamina B6 ajută la producerea unor neurotransmiţători esenţiali pentru sănătatea creierului, cum sunt dopamina şi noradrenalina.

Conopida stimulează detoxifierea organismului

Includerea de legume crucifere în dietă, cum este conopida, este o modalitate eficientă de a sprijini sistemul de detoxifiere a organismului. Conopida conţine indol-3-carbinol, un fitonutrient care împreună cu sulforafanul ajută la activarea şi reglarea funcţiei de detoxifiere a enzimelor.

Bună pentru stomac

Conopida este o sursă de fibre care ajută la digestie şi la eliminarea toxinelor din corp. Prezența glucosinolatului, glucoraphaninului şi sulforafanului în conopidă protejează mucoasa stomacului şi creşte rezistenţa împotriva bacteriilor puternice precum este Helicobacter pylori.

În plus faţă de acest mecanism de apărare, izotiocianatele dietetice din conopidă previn riscul de tulburări abdominale, cum sunt ulcere gastrice sau cancerul de colon.

Conopida are efecte anti-inflamatoare și prin aceasta ajută la ameliorarea simptomelor de colită ulceroasă. Această protecţie este atribuită unei substanţe care are un efect de vindecare asupra prejudiciului din ţesuturile şi epiteliul colonului.

Obezitate şi diabet zaharat

Indolii din conopidă au şi efecte anti-obezitate remarcabile. Studiile arată că un consum sistematic de conopidă este benefic în prevenirea tulburărilor metabolice şi în stimularea procesului de ardere a grăsimilor.

Consumul regulat de conopidă ajută la reducerea riscului de diabet zaharat datorită vitaminei C şi a potasiului – acesta ajută la reglarea metabolismului glucozei şi la secreţia hormonului insulină, care combate nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Nivelurile scăzute de potasiu din organism pot ridica în cele din urmă nivelurile de glucoză din sânge, ceea ce reprezintă un risc de diabet zaharat. În afară de aceasta, studiile au arătat că vitamina B6 creşte toleranţa la glucoză la pacienţii cu diabet gestaţional.

Conopida menține sănătatea inimii

Conopida conține vitamina K, care posedă calităţi anti-inflamatoare. Consumul regulat de conopidă asigură o circulaţie bună şi ajută la menținerea vaselor de sânge sănătoase. Prin uşurarea fluxului sangvin, conopida reduce riscul de afecţiuni cardiace.

Indolii  din conopidă ajută la sinteza lipidelor. Acizii grași esențiali Omega-3 prezenți sub formă de acid alfa-lenolenic în conopidă se adaugă la această activitate benefică.

Proprietăţile antioxidante şi anti-inflamatoare ale glucoraphaninului şi sulforafanului ajută la reducerea stresului oxidativ, împreună cu nivelurile de colesterol LDL şi total. Fibrele şi acizii graşi Omega-3 din conopidă previn rigidizarea arterelor.

CauliflowerPrevine pierderea de masă osoasă

Datorită Vitamina C, conopida ajută la producerea de colagen, un ingredient care protejează articulaţiile şi oasele boli inflamatorii. De asemenea, vitamina K din conopidă ajută la prevenirea pierderii osoase atât la femei, cât şi la barbăţi.

Sistemul imunitar

Conopida este bogată în antioxidanti şi substanţe nutritive de tip imuno-consolidatoare. Împreună cu alte componente sănătoase, vitamina C din conopidă ajută la prevenirea diferitelor tipuri de infecţii, şi stimulează mecanismul de apărare a organismului împotriva bolilor produc inflamaţii.

Conopida este anti-cancerigenă

Conopida conține glucozinolaţi care se descompun pentru a oferi corpului compuşi sănătoşi de tipul sulforafanului şi indol-3 carbinoli. Studiile au arătat că acești compuşi au efecte chimiopreventive şi anti-estrogene, care împiedică creşterea celulelor canceroase.

Cercetările spun că un consum regulat de legumele crucifere, cum este conopida, varza sau broccoli, poate reduce riscul de cancer pulmonar, cancer de vezică, cancer de sân, cancer de prostată, cancer ovarian sau cancer cervical.

Conopida stimulează creşterea părului, promovează o piele sănătoasă datorită conţinutului de de sulf şi siliciu, care contribuie de asemenea la dezvoltarea hemoglobinei din sânge în organism.

Interacţiuni cu medicamente

Conopida conţine Vitamina K – utilizată de organism pentru coagularea normală a sângelui. Aceasta poate interacţiona şi reduce eficacitatea anticoagulantelor de tip warfarină şi cumadină, prescrise de medici. Dacă luaţi medicamente anticoagulante, este recomandabil să consultați medicul privind dieta cu conopidă.

Conopida conține glucide complexe, care nu sunt defalcate în întregime în tractul digestiv. Acest lucru poate duce uneori la balonare şi eliberarea gazelor odorante, cum ar fi hidrogen şii dioxid de carbon.

Consumată în exces, conopida poate duce la acumularea de acid uric în organism, sau la alergii.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Interesant, va multumesc mult

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.