Rodia protejează împotriva toxicității hepatice
√ Bazat pe studii științifice
Un studiu publicat în 2020 în „Journal of Medicinal Plants” a arătat că rodia protejează ficatul de toxicitatea indusă de tetraclorura de carbon
Are efecte antioxidante puternice și hepatoprotectoare.
Rodia (Punica granatum) este cultivată în zonele vestice ale Asiei, dar și în regiunea mediteraneană.
Toate părțile plantei au efecte benefice: coaja, semințele și frunzele.
Era apreciată încă din antichitate ca un fruct hrănitor și benefic sănătății.
Cuprins
Rodia are potențial farmacologic divers
Studiile pe oameni au confirmat efectele protectoare ale acestui fruct împotriva multor boli.
Cercetările in vitro și in vivo au demonstrat că are numeroase proprietăți: antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.
O recenzie publicată în 2019 în jurnalul „Current pharmaceutical design” a confirmat că extractele și sucul obținut din rodie au proprietăți antihipertensive, antidiabetice, antimicrobiene și antitumorale.
Citește și – Rodia este antibacteriană și anticancerigenă, previne bolile cardiovasculare și osteoporoza
Rodia protejează împotriva toxicității hepatice
În medicina tradițională din Iran, rodia este utilizată în tratamentul bolilor de ficat. Se folosește o subspecie care nu face rod, ci doar flori.
Cercetătorii iranieni au investigat efectele hepatoprotectoare ale rodiei pe șobolani.
Au măsurat de asemenea activitatea antioxidantă in vitro și In vivo.
Toxicitatea ficatului a fost indusă la șobolani prin administrarea de tetraclorură de carbon.
Cercetătorii au folosit un extract apos de rodie, pe care l-au administrat oral, în 3 doze diferite.
Rezultatele au fost foarte bune. La grupul tratat cu extract de rodie, biomarkerii serici ai leziunilor hepatice erau mult mai mici:
- alanina transaminază (alanina aminotransferază)
- aspartatul transaminazei (aspartatul aminotransferază)
- fosfataza alcalină
- gamma glutamil transpeptidaza
- bilirubina
- proteinele totale
Testele in vivo au arătat că extractul de rodie a prevenit stresul oxidativ indus de tetraclorura de carbon la nivelul ficatului.
O altă observație a fost că extractul de rodie a micșorat greutatea ficatului crescută ușor de compusul chimic.
Citește și – Rodia împiedică formarea și progresia cancerului prin cel puțin 6 mecanisme
Sursă valoroasă de antioxidanți
Autorii acestui studiu au concluzionat că extractul apos de rodie are activități antioxidante puternice, prin care combate radicalii liberi.
Inclusiv efectele hepatoprotectoare sunt mediate parțial de această activitate antioxidantă.
Rodia conține numeroși polifenoli:
- flavonoide (antiocianini și flavonoli: catechine, epicatechine, galocatechine)
- acizi fenolici (acid elagic, acid cafeic, acid galic)
- taninuri condensate
- taninuri hidrolizabile (galotaninuri și elagitaninuri: punicalagină)
- acizi organici
- alcaloizi
- lignani
Semințele de rodie conțin proteine, fibre, vitamine, minerale, zaharuri, pectină, polifenoli, izoflavoni.
Uleiul derivat din semințele de rodie are un conținut mare de acizi grași polinesaturați (acid linoleic și linolenic), acid punic, acid oleic, acid stearic și acid palmitic.
Coaja conține fenoli, minerale și polizaharide complexe.
Descoperirea de surse naturale de antioxidanți și agenți antimicrobieni este extrem de importantă.
Citește și – Rodia crește rezistența la infecții, scade colesterolul, tensiunea și riscul de cancer la femei și bărbați
Surse articol:
1. Andalib S, Maleki Nejad N, Kamali Nejad M, Tavakolizadeh M, Noubarani M, Shahbazi Zanjanmaskan S et al . A search for protective activity of aqueous extract of Punica granatum L. var. pleniflora against CCl4-induced hepatotoxicity in rats. J. Med. Plants. 2020; 19 (75) :188-203
URL: http://jmp.ir/article-1-2582-en.html
2. Vesna Vučić, Milkica Grabež, Armen Trchounian, Aleksandra Arsić, Composition and Potential Health Benefits of Pomegranate: A Review, Curr Pharm Des. 2019;25(16):1817-1827: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31298147/
3. Panagiotis Kandylis and Evangelos Kokkinomagoulos, Food Applications and Potential Health Benefits of Pomegranate and its Derivatives, Foods. 2020 Feb; 9(2): 122: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074153/