Zahărul trebuie folosit doar ca un condiment, nu ca aliment! – dr. Mihaela Bilic
Dintre toate gusturile, cel dulce este cu siguranță în topul preferințelor noastre.
Nu doar cei mici sunt atrași spre dulciuri, ci și adulții.
Problema este că dulciurile pe care le consumăm astăzi sunt nocive sănătății.
Puține sunt produsele din magazine care nu au zahăr. Inclusiv alimentele de bază – precum pâinea sau lactatele – au o doză neașteptată de zahăr. Se găsește chiar și în unele medicamente.
Cuprins
Zahărul este condiment și nu aliment!
Nutriționistul Mihaela Bilic spune că zahărul nu trebuie înlocuit cu altceva dulce, ci trebuie limitat.
„Trebuie să înțelegem că zahărul nu este un aliment și că trebuie să fie prezent în viața noastră precum sarea”.
Iată o remarcă extrem de importantă: zahărul trebuie așezat în dulapul cu condimente.
Dacă l-am presăra în mâncăruri la fel cum facem și cu sarea, nu am mai avea probleme la acest capitol.
Potrivit statisticilor mondiale, oamenii consumăm kilograme întregi de zahăr în decursul unui an.
„Noi am ajuns să mâncăm zahărul cu lingurița și asta ne face rău”.
Trebuie să înțelegem că zahărul nu este la fel ca făina sau ca alt aliment de bază.
Inclusiv denumirea de „condiment” este exagerată, deoarece spre deosebire de plantele aromatice, zahărul nu are nici un fel de nutrient.
Zahărul îngrașă și îmbătrânește corpul
Zahărul nu satisface o nevoie a organismului, ci este un răsfăț. Este este o calorie goală. Glucidele conțin 4 grame de calorii per gram.
Nu numai că nu hrănește organismul cu nimic, ci îl „ajută” să facă grăsime.
Zahărul nu doar că aduce calorii multe în organism, ci îl oxidează.
„Este principalul element de îmbătrânire și de îmbolnăvire”.
Dr. Bilic este de părere că pe pachetul de zahăr alb ar trebui menționat faptul că acest ingredient trebuie consumat cu moderație.
La fel ca tutunul, sau alcoolul, zahărul în exces dăunează grav sănătății.
Toți agenți de dulcire sunt la fel, spune dr. Bilic. Inclusiv zahărul brun, siropul de arțar, siropul de agave sau miere – au aceeași structură chimică.
Așadar, nu este important să găsim alți surogați, ci să îl consumăm cu responsabilitate.
Adică rar, și în doze cât mai mici.
Nu în mod întâmplător zahărul se folosește la deserturi. Prăjiturile vin întotdeauna în porții mici. Ele se servesc de regulă la o ocazie, sau doar o dată pe săptămână.
Din păcate, dulciurile ne-au acaparat simțurile, gustul și voința.
Nu le mai consumăm ca pe o tratație ocazională, ci au devenit o obișnuință.
Zahărul și dulciurile sunt un moft, pentru că organismul nostru nu are, în mod real, nevoie de ele.
Fructele – desertul ideal din natură
Dumnezeu a lăsat cele mai bune, savuroase și sănătoase dulciuri în natură.
Fructele sunt desertul ideal, spune același nutriționist.
Ele conțin apă și zaharuri naturale (glucoză). Sunt o sursă importantă de energie pentru corp.
Atenție, nici măcar fructele nu trebuie mâncate în cantități mari, din cauza conținutului bogat în zahăr.
Mulți fac greșeala de a le include în aceeași categorie cu legumele.
Fructele se mănâncă ocazional, ca desert, iar legumele se consumă cât mai des și în cantități cât mai mari.
Articole similare
Înghețată vegetală fără zahăr – cremoasă, pufoasă, fină (fără cristale de gheață)
2 ouă, 2 banane și cacao – desert keto fără zahăr și făină
Apetitul crescut pentru dulciuri – cauze, soluții naturale (+ 9 alimente care reduc pofta de zahăr
Sursă articol: AgroTV Moldova, Întâlnirea de la ora 8 cu Mihaela Bilic: https://www.youtube.com/watch?v=U9hI3CwXovs&ab_channel=AgroTVMoldova