O ceapă pe zi ține doctorul departe?

Ceapa se numără între primele 5 legume preferate din dieta actuală. Nu poate fi decât o veste bună, deoarece acest aliment poate preveni boli cronice importante.

Beneficiile consumului de ceapă se faptului că aduce în organism nutrienți importanți, precum calciu, magneziu, potasiu, vitamina C, fosfor, siliciu, sulf și compuși antioxidanți.

O ceapa pe zi tine doctorul departe?

O ceapa pe zi tine doctorul departe? Senivpetro / stoccking-freepik.com

Secretele vindecătoare ale cepei

Ceea ce face ceapa atât de valoroasă din punct de vedere terapeutic este conținutul de flavonoide.

Acești antioxidanți fac parte din clasa polifenolilor și au demonstrat un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului și a cancerului.

Quercetina este un flavonoid care se găsește în concentrații mari în ceapă. Studiile au arătat că are implicații notabile în modularea sistemului imunitar, inhibarea celulelor grase, reducerea alergiilor și scăderea tensiunii arteriale.

Ceapa este de asemenea o sursă bună de inulină. Acest tip de fibră funcționează ca un prebiotic. Mai precis, inulina susține bacteriile intestinale benefice.

Totodată, ajută la scăderea celulelor grase din ficat și a greutății corporale.

Ceapa în antichitate

Istoria cepei este foarte lungă. Se presupune că această legumă a început să fie cultivată în urmă cu 5.000 de ani.

Profesorul Ovidiu Bojor notează în una din cărțile sale că ceapa era renumită în antichitate ca remediu pentru diverse boli.

Medicul Dioscoride o folosea pentru efectele sale diuretice, iar Pliniu cel Bătrân o recomanda cu precădere în ascită. Acesta citează de asemenea utilizările cepei în insomnie, dureri de dinți, ulcerații bucale și probleme de vedere.

Alte utilizări vechi vizează tratamentul bolilor cardiovasculare, a durerilor de cap și a căderii părului.

Citește și – Uleiul de ceapă rezolvă căderea părului, mătreața și albirea prematură – rețetă

O ceapă pe zi ține doctorul departe

Ceapa susține sănătatea oaselor, a pielii și a părului, datorită conținutului de calciu, vitamina A, vitamina C, vitamina K.

Susține buna funcționare a digestiei și a sistemului imunitar, datorită fibrelor alimentare.

Are proprietăți antiseptice la nivel intestinal, datorate conținutului de fitoncide (antibiotice naturale). Ceapa inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, care cauzează ulcere stomacale.

Studiile au arătat că acolo unde consumul de legume Allium (ceapă, usturoi, praz) este crescut, riscul de cancer este mai mic, în special riscul de cancer gastrointestinal și colorectal.

Proprietățile anticancerigene ale cepei sunt atribuite conținutului de compuși sulfurici.

Ceapa stimulează activitatea sistemului imunitar. A demonstrat efecte antivirale, antialergice și antiinflamatoare.

Ajută la prevenirea multor boli:

  • obezitate
  • hipertensiune arterială
  • tromboză
  • infarct
  • diabet
  • constipație
  • osteoporoză
  • adenomul de prostată

În ce boli ajută ceapa

Potrivit precizărilor făcute de academicianul Ovidiu Bojor, consumul de ceapă poate fi benefic în următoarele afecțiuni:

  • răgușeală, tuse rebelă
  • catar bronhic
  • colită, enterită
  • diaree
  • edeme
  • ascită
  • ciroze
  • diabet
  • ateroscleroză
  • pleurezie
  • pericardită
  • litiază urică
  • gută
  • azotemie
  • reumatism
  • prostatită

Citește și – Compresa cu ceapă și sare – leac vechi pentru pneumonia virală

Moduri de utilizare

Cel mai bun mod de a consuma ceapa este în stare crudă. Se recomandă câte 1-2 cepe crude pe zi.

Împotriva gripei, dr. Marc Bosquet recomandă maceratul de ceapă. Se taie 2 cepe felii subțiri și se pun în 500 ml de apă. Se lasă la macerat câteva ore. Se bea câte 1 pahar de macerat între mese, iar unul seara, înainte de culcare. Cura poate dura 1-2 săptămâni.

Citește și – Ceaiul care alungă răceala și gripa – din ghimbir, ceapă, usturoi și scorțișoară

În afecțiunile pectorale, se recomandă infuzia de ceapă, preparată din 4-6 cepe și 1 litru de apă. Se îndulcește cu puțină miere. Se beau câte 1-2 căni pe zi.

În caz de congestie, se masează tâmplele cu ceapă, după care fac aplicații la picioare cu cataplasme dintr-un kg de ceapă. Se lasă să acționeze câteva ore sau peste noapte.

Această cataplasma se poate aplica și pe abdomenul inferior pentru a stimula urinarea în caz de retenție de urină.

Pentru efectul diuretic, ceapa se poate administra sub formă de tinctură (2 lingurițe pe zi, la amiază și seara).

Citește și – Tinctura de ceapă ajută în diabet și prostatită – dr. Ovidiu Bojor

Contra reumatismului se poate face un ceai din 3 cepe și 1 litru de apă. Se consumă câte 1 cană dimineața și una seara.

În crizele de nervi, se taie o ceapă în două și se inhalează cât mai adânc mirosul.

Surse articol:

1. Joseph Mercola, Can an onion a day keep the doctor away? https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/11/can-an-onion-a-day-keep-the-doctor-away.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2HL&cid=20210111_HL2&mid=DM765629&rid=1056078386
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Ceapa, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 92-93
3. Dr. Marc Bosquet, Ceapă, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 34

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.