De ce ar trebui să înmoi semințele crude în apă înainte de a le consuma

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Semințele sunt furnizori valoroși de proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați complecși, vitamine și minerale. Consumate în stare crudă, ne pot aduce numeroase beneficii sănătății.

Fibrele pe care le conțin ajută digestia, iar grăsimilor lor susțin sănătatea creierului.

De ce ar trebui sa inmoi semintele crude in apa

De ce ar trebui sa inmoi semintele crude in apa: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

De ce este important să înmuiem semințele crude în apă

La fel ca nucile, au proprietăți anntiinflamatore și anti-îmbătrânire. Consumate cu regularitate dar în doze moderate, pot ajuta inclusiv la prevenirea creșterii în greutate.

Citește și – Acest amestec de semințe hrănește creierul și combate inflamațiile

Pentru a beneficia de calitățile lor nutriționale, este important să le consumăm în stare crudă, fără adaos de sare, zahăr sau alte ingrediente.

Există însă o problemă care se ridică în această privință. Semințele crude nu conțin doar nutrienți, ci și antinutrienți. Din acest motiv, unii experți recomandă hidratarea sau înmuierea lor în apă înainte de consum.

Găsim această practică la vechile popoare ale lumii, care aveau metode naturale de preparare și conservare a alimentelor.

Aztecii, de pildă, obișnuiau să lase semințele la înmuiat în apă sărată (saramură), după care le uscau la soare.

Le consumau apoi întregi, sau le măcinau și le incorporau în diverse preparate.

Înmuierea semințelor într-o soluție salină înainte de consum va facilita în mod considerabil digestia.

Așa cum spuneam mai sus, semințele, nucile și cerealele conțin antinutrienți, adică substanțe afectează absorbția nutrienților.

Semințele, cerealele, nucile și leguminoasele crude conțin acid fitic

Un exemplu de anti-nutrient este acidul fitic. Hidratarea semințelor neutralizează acidul fitic și în consecință îmbunătățește gradul de asimilare a mineralelor în corp.

Acidul fitic din semințele, leguminoasele și cerealele nehidratate interferează cu absorbția și utilizarea calciului, fierului, magneziului și zincului în corp.

Acesta antinutrient reduce în special biodisponibilitatea zincului, un mineral care are un rol major în crearea ADN-ului, în creșterea celulelor, construirea proteinelor, vindecarea țesuturilor și susținerea sistemului imunitar.

Aproape 50% din populația lumii riscă un aport scăzut de zinc. Consumul de calciu este de asemenea insuficient. Dieta de tip occidental este bogată în proteine, grăsimi și carbohidrați, dar săracă în magneziu.

Semințele care necesită hidratare

Semințele de mac, semințele de chimen și semințele de susan sunt consumate de regulă în cantități mici, și nu necesită hidratare.

Semințele de in și semințele de chia au tendința de a forma un gel când sunt lăsate în apă. Dacă nu intenționați să folosiți gelul la gătit, renunțați la înmuiere. Însă pentru o mai bună asimilare, se recomandă măcinarea acestora înainte de consum.

Citește și – Semințele de in au efecte comparabile cu medicamentele pentru inimă (studii recente)

Semințele care trebuie neapărat hidratate sunt cele pe care le servim de regulă în cantități mai mari (cel puțin o mână):

  • semințele de floarea-soarelui
  • semințele de dovleac
  • semințele de cânepă
  • semințele de susan (dacă le folosim la tahini)

Cum se hidratează semințele

Puneți 2 căni de semințe crude într-un bol de sticlă. Acoperiți-le cu apă și adăugați 1 lingură de sare de mare.

Lăsați vasul descoperit pe masa din bucătărie timp de 8 ore, sau de seara până dimineața.

A doua zi, scurgeți apa și clătiți cu apă rece.

Înșirați semințele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și uscați-le în cuptor la 65 de grade Celsius. Procesul poate dura 12 ore. Dacă aveți un deshidrator, apelați la această metodă.

Semințele uscate se păstrează apoi într-un borcan închis.

Înmuierea în apă nu afectează enzimele sau alți nutrienți regăsiți în alimentele crude, nici uscarea lor la temperaturi de mai mici de 65 de grade Celsius.

Efectul ihibitor al acidului fitic poate fi redus și prin alte metode, precum gătire, germinare, sau fermentare.

Citește și – Mâncați zilnic semințe – au beneficii incredibile!

Surse articol:

1. Sarah Pope, How to Soak Seeds (and why you would want to), The Healthy Economist: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/soaking-seeds-guide/
2. Harvard T.H. Chan, Zinc: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/
3. S.M. Golam Masum Akond, Heath Crawford, Janelle Berthold, Zahirul I. Talukder, and Khwaja Hossain, Minerals (Zn, Fe, Ca and Mg) and Antinutrient (Phytic Acid) Constituents in Common Bean, Am J Food Technol. Author manuscript; available in PMC 2018 Jun 1. Am J Food Technol. 2011; 6(3): 235–243: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5983041/
4. Nishita Kaushik, The Health Benefits of Seeds – Why You Need to Eat Them, HealthyfyMe: https://www.healthifyme.com/blog/health-benefits-seeds-need-eat/
5. G Urbano, M López-Jurado, P Aranda, C Vidal-Valverde, E Tenorio, J Porres, The role of phytic acid in legumes: antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem. 2000 Sep;56(3):283-94. doi: 10.1007/BF03179796: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11198165/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Can I ask is it important to soak because I always perfer to eat without soaking.

    • Postolache Ana Maria

      Yes, it’s important to soak. Walnuts, peanuts, almonds, seeds and cereals need to be soaked before consuming because they contain phytic acid. This is an anti-nutrient that interferes with the absorption of minerals in the body, such as calcium, iron, magnesiuum or zinc. Soaking or cooking the nuts or the seeds neutralizes phytic acid.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.