Biscuiți de post cu semințe, fără ulei – foarte satiosi, pot inlocui painea

Am căutat pe internet divese rețete de biscuiți cu semințe, însă nu am găsit aproape nimic fără ulei. Nu este însă așa de greu să îți faci propria rețetă, după preferință și necesități.

Din câteva semințe, puțină apă și făină poți obține niște biscuiți extrem de sănătoși și gustoși.

Biscuiti de post cu seminte, fara ulei - pot inlocui painea

Biscuiti de post cu seminte, fara ulei – pot inlocui painea

Rețeta pe care v-o recomand  este fără ulei. Puteți exclude anumite ingrediente dacă nu le aveți sau nu vă plac. Simplificați rețeta în funcție de ce aveți în casă.

Dacă aveți intoleranță la gluten, înlocuiți făina de grâu cu făină de ovăz, făină de hrișcă sau făină de orez.

Biscuiți cu semințe de post – rețetă

Nu am cântărit cu exacitate ingredientele, dar vă spun cum am procedat.

Ingrediente

• 200 g de amestec de semințe date prin râșniță
• 2-4 linguri de amestec de semințe întregi
• 1 lingură de făină de năut
• 1 lingură de făină de hrișcă
• 10 linguri de fulgi de ovăz măcinați
• 1 lingură de tărâțe de grâu
• 1 lingură de pulbere de orz verde
• 1 morcov ras
• 1 linguriță de praf de copt
• sare și condimente după gust
• apă
• făină albă sau integrală, cât cuprinde

Mod de preparare

Am folosit un mix de semințe de floarea-soarelui, dovleac, in, susan alb și susan negru. Am umplut de două ori râșnița electrică de cafea cu semințe și le-am măcinat sub formă de făină.

Le-am pus într-un bol. Am adăugat semințele întregi. Am pus făina de ovăz, făina de hrișcă, pulberea de orz, tărâțele de grâu și fulgii de ovăz măcinați (tot prin râșnița de cafea).

Am amestecat bine și am turnat apă, cât să cuprindă amestecul. Am lăsat la hidratat 10-15 minute. Dacă observați că semințele de ovăzul absorb tot lichidul, mai puneți apă.

La final am adăugat morcovul ras, sarea, condimentele (cimbru, oregano, busuioc, turmeric) și praful de copt. Am amestecat bine și am început să adaug făină.

Amestecați cu lingura la început. Este foarte lipicios și intră multă făină. Pe măsură ce aluatul se întărește, frământați ușor cu mâinile, cât să se lege.

Când nu se mai lipește tare de mâini, împărțiți-l în 2-3 bile. Luați fiecare bilă și așezați-o pe o hârtie de copt, presărată cu făină. Întindeți fiecare bilă cu sucitorul într-o foaie pătrată de cca. 2 cm. Presărați făină deasupra și sub foaie când o întindeți pentru a nu se lipi de sucitor.

Grosimea foii depinde de cât de consistenți sau crocanți vreți să fie biscuiții. Tăiați foaia în pătrate sua dreptunghiuri. Așezați biscuiții în tava tapetată cu hârtie de copt.

Coaceți biscuiții la 180 de grade Celsius timp de 20-30 de minute. Depinde de cuptorul fiecărui. Urmăriți-i să nu-i ardeți.

Biscuiti cu seminte de post, fara ulei

Biscuiti cu seminte de post, fara ulei

Dacă vreți să îi ronțăiți ca atare, faceți-i mai subțiri și lăsați-i să se rumenească. Vor fi mult mai gustoși și crocanți.

Dacă vrei să îi folosiți în loc de pâine, făceți-i mai groși. Vor fi mai moi și mai buni de servit cu diverse paste tartinabile, salate, supe, tocănițe sau alte mâncăruri.

Sunt foarte sățioși și gustoși. După 2-3 biscuiți din aceștia nu îți mai este foame. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de biscuiți de post sănătoși: 

Biscuiți de post fără foc – din 3 ingrediente
Biscuiți din hrișcă, ovăz și mere (fără zahăr și gluten)
Biscuiți uscați fără gluten (de post)
Biscuiți digestivi cu portocală și fenicul (fără zahăr și gluten)
Biscuiți pentru diabetici din semințe de in – doar 3 ingrediente!
Biscuiți de post din 2 ingrediente (fără zahăr, făină sau ulei)

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.