CEAPA – un ANTIINFLAMATOR natural care reduce DURERILE, combate OSTEOPOROZA, CANCERUL și bolile CARDIOVASCULARE

Ceapa și usturoiul se numără printre alimentele folosite încă din antichitate în scop medicinalPotrivit Institutului de Științe Alimentare și Tehnologie din Pakistan, compușii din ceapă au numeroase beneficii: proprietăți anticancerigene, activități antiplachetare, antitrombotice, anti-astmatice și antibiotice.

Antioxidanții (flavonoide și polifenoli) pe care ceapa îi conține ajută la menținerea zahărului din sânge la niveluri optime, scad riscul de diabet, artrită și boli neurodegenerative, previn bolile de inimă și cancerul și protejează împotriva inflamațiilor interne – cauza principală a celor mai multor boli cronice.

Ceapa – antiinflamator natural

Au fost identificați 25 de flavonoli diferiți în toate soiurile de ceapă. Unul din cei mai importanți este quercetina, care are efecte antiinflamatoare și anti-histaminice (anti-alergice).

Ceapa este unul din cele mai bune alimente pentru persoanele care suferă de boli inflamatoare dureroase, precum artrită sau astm. Potrivit Fundației Naționale a Artritei, quercetina din ceapă inhibă leukotrinenele, prostaglandinele și histaminele care produc umflături și dureri.

Quercetina reduce de asemenea riscul bolilor cardiovasculare prin scăderea colesterolului LDL. Totodată, aceasta împiedică progresia cancerului. Uleiurile terapeutice bogate în compuși sulfurici (cisteină și sulfoxizi) contribuie și ele la efectele anti-cancerigene ale cepei.

Ceapa poate ajuta și la menținerea oaselor puternice. Nutrienții pe care îi conține hrănesc oasele, păstrează densitatea minerală osoasă și scad riscul de fracturi.

Un studiu realizat de Departamentul de Medicină de Familie de la Universitatea din South Carolina a descoperit că densitatea minerală osoasă a crescut odată cu creșterea consumului de ceapă.

Femeile care au consumat ceapă o dată pe zi sau mai mult au avut o densitate osoasă cu 5 procente mai mare decât persoanele care au consumat ceapă doar o dată pe lună sau mai rar. Concluzia cercetătorilor a fost că femeile care mănâncă des ceapă au un risc de fracturi cu 20% mai mic.

Acest lucru se datorează faptului că ceapa conține un compus (GPCS) cu o acțiune asemănătoare medicamentului Fosmax – utilizat în tratamentul osteoporozei, care stopează pierderea de masă osoasă.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Arthritis, Living with Arthirtis, Onions can help prevent inflammation, http://blog.arthritis.org/living-with-arthritis/onions-prevent-inflammation-arthritis-diet/

2. Griffiths G., Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B., Onions – a global benefit to health, Phytother Res. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410539

3. Suleria HA., Butt MS, Anjum FM, Saeed F, Khalid N., Onion: nature protection against physiological threats, Crit Rev Food Sci Nutr. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915405

4. Dr. Axe, Onion Nutrition: Natural Antibiotic & Anti-Cancer Aid: https://draxe.com/onion-nutrition/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.