Cum se coace DOVLEACUL (rețetă + beneficii)

Dovleacul este un simbol popular la toamnei, care ne încântă cu aroma și culoarea sa intens portocalie, aducătoare de optimism și dulceață.

Nimic nu poate fi mai binevenit într-o zi mohorâtă de toamnă decât o felie de dovleac copt aburind, presărat cu puțină scorțișoară deasupra.

Cum se Coace Dovleacul

Dovleacul acoperă toată cantitatea necesară zilnic de vitamina A. Este de asemenea bogat în vitamina C, potasiu, cupru, mangan și fibre. Conține cantități mai mici de vitamina E (alfa-tocoferol), vitamine din complexul B, fier, magneziu și fosfor.

Culoarea sau portocalie este dată de prezența carotenului. Acest compus se transformă în organism în vitamina A, un antioxidant care are puterea de a preveni bolile cardiovasculare, cancerul și îmbătrânirea prematură.

Vitamina A este de asemenea importantă pentru vedere, pentru prevenirea cancerului pulmonar și bucal.

Acest fruct de sezon este foarte versatil și poate fi incorporat în numeroase rețete, fie ele dulci sau sărate. Dovleacul copt în cuptor și pasat poate fi folosit atât la aluaturi, cât și la umpluturi și creme.

_____________________________________________________________________________________________________

Cum se coace dovleacul

Puteți folosi orice fel de dovleac, întrucât există o sumedenie de soiuri. Însă pentru preparatele culinare, cel mai bun este dovleacul plăcintar. Este mai dulce și are o aromă mai intensă.

Spălați dovleacul, tăiați-l în jumătate și scoateți interiorul, folosind o lingură.

Dacă semințele sunt pline, le puteți lăsa la uscat pentru a le ronțăi mai târziu. Sunt o sursă foarte bună de minerale.

Așezați ambele jumătăți cu interiorul în sus, pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Ungeți jumătățile pe deasupra și în scobitură cu o pensulă înmuiată în ulei. Introduceți tava în cuptorul încins, și lăsați dovleacul circa o oră la 180 de grade Ceslius.

Este gata când în casă miroase deja foarte frumos a dovleac copt. Trebuie să fie ușor rumen pe deasupra, iar furculița să pătrundă ușor în miez.

Dacă intenționați să-l folosiți la deserturi sau aluaturi, îndepărtați partea rumenă de la suprafață cu o lingură. Dacă nu, îl puteți consuma ca atare, tăindu-l felii. Este deosebit de gustos. Poate fi servit cu miere, scorțișoară și nuci.

Tartă cu Dovleac

Pentru rețete: scoateți miezul copt din dovleac cu o lingură, și puneți-l într-un mini-robot cu lama S. Adăugați 1-2 lingurițe de apă și mixați până rezultă o pastă cremoasă, omogenă.

Puteți folosi această pastă la plăcinte, la sosuri, la supe-cremă sau la alte rețete.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Foods Facts Mercola, What Are Pumpkins Good For? http://foodfacts.mercola.com/pumpkins.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.