Seleniul – mineralul tiroidiei, imunităţii şi longevităţii
Seleniul este un mineral esenţial. Are o influenţă benefică asupra rinichilor, ficatului, pancreasului, glandei tiroide, splinei şi ganglionilor limfatici.
Este util într-o serie largă de afecțiuni cauzate de un deficit de seleniu.
Cuprins
Ce roluri are seleniul în corp
Seleniul este implicat în procesele de reproducere, inclusiv în activitatea tiroidiei şi inimii, în sinteza ADN-ului, funcţionarea corectă a ochilor şi a funcţiei musculare.
Este important pentru secreția optimă a hormonilor tiroidieni care reglează metabolismul.
Simptomele unui deficit pot da slăbiciune musculară şi oboseală.
Seleniul – mineralul care previne cancerul
Foarte mulţi medici pun seleniul într-o legătură strânsă cu prevenirea cancerului.
Unul din numeroasele studii efectuate pe acest subiect arată că seleniul poate reduce tumorile cu 63% în cazul cancerului de prostată, cu 58% în cazul cancerului colorectal şi cu 46% în cancerul de plămân.
S-a înregistrat în multe cazuri o scădere generală de 39% a riscului de decese cauzate de cancer, prin administrare a 300 mcg de seleniu în fiecare zi.
Un antioxidant puternic
Seleniul este cunoscut ca un antioxidant extrem de puternic.
Lucrează în sinergie cu vitamina E, funcţionând mult mai bine împreună decât separat în apărarea organismului de boli şi în stimularea funcţiilor sistemului imunitar.
Aceşti compuși colaborează în prevenirea îmbătrânirii premature, ca urmare a oxidării ţesuturilor.
În cazul persoanele la care nivelul de stres este foarte mare, seleniul acţionează ca un calmant şi reglator.
Fumătorii, cei cu boli inflamatorii – cum este artrita reumatoidă, sau cei care au infecţii, se pot folosi de seleniu pentru a creşte imunitatea celulelor corpului.
Reglează hormonii tiroidieni
Seleniul este folosit pentru convertirea hormonilor tiroidieni într-o formă mai puțin activă (T4).
Acest lucru este necesar pentru ca fiecare celulă din corp să funcţioneze corect.
Stimulează sistemul imunitar
Seleniu creşte, de asemenea, activităţile celulelor albe din sânge, ajutand organismul să se apere de infecţii şi viruşi, în special de răceală şi gripă, dar şi de celule canceroase.
Protejează inima
Seleniul este de asemenea renumit pentru capacitatea de a reduce riscul de coagulare a sângelui, lucru care reduce semnificativ riscul de atacuri de cord.
De asemenea, seleniul scade nivelul colesterolului rău (LDL) şi creşte nivelul celui bun (HDL), o calitate esenţială pentru o bună funcţionare a inimii.
Acţionează ca un anti-inflamator
Când este combinat cu vitamina E, seleniul s-a arătat benefic în diferite afecţiuni cronice, cum este artrita reumatoidă, psoriazisul, lupusul şi eczemele.
Previne mătreaţa şi tratează acneea
Există de asemenea studii şi rapoarte care arată că seleniul are beneficii şi asupra pielii.
Poate preveni mătreaţa prin distrugerea ciupercilor prezente la nivelul scalpului, care fac pielea uscată. Este eficient şi în tratarea acneei.
Esenţial pentru sănătatea sexuală a bărbaţilor
Seleniul este un compus important pentru bărbaţi, întrucât acesta menţine testiculele şi veziculele seminale sănătoase şi stimulează producerea spermei şi motilitatea acestuia.
Prin urmare, bărbaţii au o mai mare nevoie de acest mineral. Un deficit în seleniu poate duce la infertilitate la barbati.
multumim
Alimentele care contin seleniu ???